Orosz agár

Ágnes Balkányi

Magasság: 75-85 cm

Súly: 25-35 kg

Méret: Nagy Óriás

Szőrtípus: Hosszú szőrű

Szín: Fekete Vörös Csíkos Tricolor Krém

Jellemzők:

Harapásra való hajlam - 3
Gyerekbarát - 4
Ápolás és tisztántartás - 4
Vedlési szint - 4
Taníthatóság - 3
Játékosság - 3
Ugatás - 2
Házőrző képesség - 4
Harapási potenciál - 3
Lakásban tartható - 5
Macskabarát - 2
Háziállat-barát - 3
Kezdő gazdiknak - 2
Vízkedvelő kutyafajta? - 3
Egészség - 4
Mozgásigény - 4
Hízékonyság - 3

Orosz Agár története

Az Orosz Agár közel kilenc évszázadon keresztül szorosan összefonódott hazája, Oroszország történelmével és kultúrájával. A művészek szívesen készítettek szobrokat, festményeket erről a fantasztikus kutyafajtáról, amelynek nem csak a múltja, de a megjelenése is igazán arisztokratikus. A XI. században a Kiev-i herceg lánya, Anna Iaroslavna I. Henrikkel kötött házassága idején három Barzojt vitt magával. Olyan ismert emberek ( írók, cárok) is a Barzojt választották, mint Turgenjev, II. Miklós, Nagy Péter és IV. Iván Vasziljevics illetve az igazán híres (néhai kötelező olvasmány) a Háború és Béke című könyv írója: Lev Nyikolajevics Tolsztoj. 1917-ben Nyikolaj Nyikolajevics nagyherceg és Dimitri Valtsevin megalapították a Persinon Kennelt, amelynek nagy szerepe volt a fajta elterjedésében. Több feljegyzés is bizonyítja, hogy évszázadok óta tenyésztette az orosz arisztokrácia ezt az elegáns, mégis erős vadászkutyát. A XVIII. században a nemesség igen kedvelt programja volt a hajtóvadászat, kimondottan nyúl-, róka- és farkasok vadászatára tenyésztették. A magas fokú fürgeségét a kitartással és a vadászatban a sikerességgel kombinálja.

A XVIII-XIX században egyre gyakoribbak voltak „kutyás” vadászatok, ahol nagy falkákban használtak agarakat, kopókat és speciális lovakat a „Hunter”-okat. A vadászatok alkalmával több száz kutyát is számlálhattak. A vadászatokat a rendező családok szerint különböztették meg. Közülük a leghíresebb a Persinszkaja vadászat volt, amely Nikolaj Nikoljevics Romanov nagyherceg nevéhez fűződik, aki híres volt a szép kutyáiról és az állatokhoz fűződő szenvedélyes szeretetéről, valamint arról, hogy a vadászaton nagyon szép, gyors, és a vadakhoz agresszív kutyák jelentek meg. 
Az Amerika-, Anglia-, Német- és Franciaországba importált egyedeknek nagy szerepe volt a fajta fennmaradásában, miután a nép a nemesség agarai szinte minden egyedét kiirtották Oroszországban, ez után a kihalás fenyegette ezt a csodás fajtát. Napjainkban szinte minden országban megtalálható.

Eléggé „megosztja” azt emberek véleményét, van aki a világ egyik legnagyobb csodájának tartja és van akit egyáltalán nem fog meg, sőt.
1874-ben tartották az első agár kongresszust, ahol elkészült az első fajtaleírás, amelyet N.P. Yermolev készített el. Ezt a fajtaleírást, azaz standardet 1888-ban fogadták el, ez a jelenlegi standard alapja is, bár ezt a fajtaleírást többször, összesen tíz alkalommal (1925, 1939, 1951, 1963, 1969, 1980, 1993, 1995, 2006 és 2020) változtattak meg. A legutóbbi standard módosítások megszavazásán személyesen részt vehettem delegáltként.

Külleme

Fej: arisztokratikus, keskeny, hosszú, arányos a kutya teljes testalkatával. Profilból a fej felső vonal egy hosszú domború vonalat formáz; a szemek nagyok, sötét barnák vagy barnák, a szemhéjak ovális vágásúak; a fülek kicsik, vékonyak, mozgékonyak, hegyesek, rövid szőrrel fedettek. Hátvonala finoman ívelt, az ideális farok szabja vagy sarló formájú, hosszú- vékony  de gazdag szőrzettel fedett. A mancsok szárazak, keskenyek, oválisak (nyúl mancsok), íveltek, szorosan összezárt ujjakkal. A karmok hosszúak, erősek és érintik a talajt. A mindennapi életben jellemző járás a széles, könnyű és szabad ügetés. A vadászaton sebes vágta. A bőre, mint általában minden agáré vékony, rugalmas, feszes, ráncoktól mentes. Szőrzete hosszú szálú rugalmas, selymes tapintású, könnyű hullámos, vagy nagy fürtökben lévő. A göndör szőr megengedett. Egyenlőtlen hosszúságú a test különböző részein: a fejen, a füleken, a végtagok belső oldalán nagyon rövid, szorosan simuló; a háton és a nyakon, gyakran hullámos; a combok külső oldalán, és a bordakosáron rövidebb és göndör is lehet. A fedőszőr  hosszabb és fényesebb a következő helyeken: a nyakon, a mellkas alsó élén, a hason, az elülső végtagok és a combok hátulsó élén. A farok alsó éle zászlós. Gyakoriak a hullámos fürtök!  Minden szín elfogadható a fehértől a feketéig bármilyen kombinációban, a következők kivételével: barna, kék, izabella és ezek árnyalatai, nem fekete orrtükörrel.

Jelleme

Megjelenése igazán elegáns, sokan ’törékenynek’ feltételezik, - azonban a látszat néha csal, ez az elegáns külső, hosszú szőrzet egy izmos-, bátor belsőt fed. Nagyon kitartó és önfejű fajta, egygazdás. Nevelésében kimondottan a dicsérettel való tanítás az egyetlen megoldás, nem viseli el, ha durván bánnak vele. A Barzojnak szüksége van sok törődésre, -szeretetre gazdájától, olykor egy kis magányra is.

Idegenekkel szemben kicsit barátságtalannak tűnhet, igazi elérhetetlen arisztokrata, csak akkor barátkozik és kommunikál emberrel vagy állattal (a szeretett gazdáján kívül), ha ő szeretne – ugyanekkor teljes mértékben tisztában van a környezetével. Családját, falkáját védelmezi, amennyiben ’harcra adja fejét’ gyors- és erős ellenfél, aki nem ismer megállást. Következetes nevelést igényel, tehát amit nem szeretnénk felnőtt korában megengedni neki azt már kiskölyökként sem szabad ráhagyni/megengedni. Kiváló versenyzők Coursingen és Körpályán egyaránt. Odafigyeléssel és következetes neveléssel könnyedén hozzászoktatható más állatokhoz. Sokan azt hiszik, hogy az agarak buták- ez abszolút nem igaz a fajtára, teljes mértékben tisztában van a környezetével, a gazdikkal, a többi emberrel, állattal. Makacsak és önfejűek, de semmiképpen sem mondanám rájuk, hogy buták. 

Ápolás, kozmetika

Kozmetikája, nem igényel különösebb kezeléseket a hétköznapokban. Ahogy minden hosszúszőrű fajtának, a szőrüket is fésülni kell legalább kéthetente, de vedlési időszakban akár 3-4 naponta is érdemes alaposan kifésülni. Fürdetés – amennyiben nem kiállítási kutyáról van szó – félévente bőven elegendő, ilyenkor javasolt kifejezetten jó minőségű samponok, -szőrápoló balzsamok, akár szőrzetápoló krémek használata is. Illetve fontos fürdetés után kiszárítani az agár szőrét, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának mondható, két egészségügyi vizsgálat szükséges számára, a Degeneratív Mielopátia (DM: egy örökletes (tehát nem szerzett)  idegrendszeri betegség, amely a terhelt kutya bénulásával járhat) illetve szívultrahang (Cardio / DCM). Fontos, hogy nem szabad –ahogyan más állatokat sem- megfelelő felkészítés nélkül nagy mozgásnak vagy erőfeszítésnek kitenni, mert ekkor előfordulhat náluk a Paralitikus Myoglobinuria- úgy nevezett Ünnepi betegség.

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy a szülők rendelkezzenek a megfelelő egészségügyi szűrésekkel, egy egészséges kölyök még barátságos, kedves, szeret játszani. Egy Orosz Agár magunkhoz vételénél rendkívül fontos, hogy hogyan tudjuk beilleszteni a rendszeres foglalkozást az életünkbe. Igényli a mindennapi sétát, amit ha megkap kényelmesen-, szinte észrevehetetlenül elnyúlik a kanapén.

Tenyészet

Balkányi Ágnes vagyok, a Triumphator FCI Barzoj kennel kizárólagos tulajdonosa, és a Sasvári FCI Schnauzer kennel harmadik generációja, gyakorlatilag az egész családom kutyás. 20 éve foglalkozok a Schnauzerek mellett az Orosz agarakkal. A Barzoj szerelem volt első látásra, olyannyira, hogy teljesen köréjük épül az életünk. Aki tőlünk vesz magához egy kis agarat az a kutyás családunk részévé válik.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében