Orosz agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
75-85 cm
Súly
25-35 kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Orosz agár

Barzoi, Borzoi, Barsoi, Russkaya Psovaya Borzaya

Az Orosz Agár közel kilenc évszázadon keresztül szorosan összefonódott hazája, Oroszország történelmével és kultúrájával. A művészek szívesen készítettek szobrokat, festményeket erről a fantasztikus kutyafajtáról, amelynek nem csak a múltja, de a megjelenése is igazán arisztokratikus.
Kedvencem Létrehozás

Orosz Agár története

Az Orosz Agár közel kilenc évszázadon keresztül szorosan összefonódott hazája, Oroszország történelmével és kultúrájával. A művészek szívesen készítettek szobrokat, festményeket erről a fantasztikus kutyafajtáról, amelynek nem csak a múltja, de a megjelenése is igazán arisztokratikus. A XI. században a Kiev-i herceg lánya, Anna Iaroslavna I. Henrikkel kötött házassága idején három Barzojt vitt magával. Olyan ismert emberek ( írók, cárok) is a Barzojt választották, mint Turgenjev, II. Miklós, Nagy Péter és IV. Iván Vasziljevics illetve az igazán híres (néhai kötelező olvasmány) a Háború és Béke című könyv írója: Lev Nyikolajevics Tolsztoj. 1917-ben Nyikolaj Nyikolajevics nagyherceg és Dimitri Valtsevin megalapították a Persinon Kennelt, amelynek nagy szerepe volt a fajta elterjedésében. Több feljegyzés is bizonyítja, hogy évszázadok óta tenyésztette az orosz arisztokrácia ezt az elegáns, mégis erős vadászkutyát. A XVIII. században a nemesség igen kedvelt programja volt a hajtóvadászat, kimondottan nyúl-, róka- és farkasok vadászatára tenyésztették. A magas fokú fürgeségét a kitartással és a vadászatban a sikerességgel kombinálja.

A XVIII-XIX században egyre gyakoribbak voltak „kutyás” vadászatok, ahol nagy falkákban használtak agarakat, kopókat és speciális lovakat a „Hunter”-okat. A vadászatok alkalmával több száz kutyát is számlálhattak. A vadászatokat a rendező családok szerint különböztették meg. Közülük a leghíresebb a Persinszkaja vadászat volt, amely Nikolaj Nikoljevics Romanov nagyherceg nevéhez fűződik, aki híres volt a szép kutyáiról és az állatokhoz fűződő szenvedélyes szeretetéről, valamint arról, hogy a vadászaton nagyon szép, gyors, és a vadakhoz agresszív kutyák jelentek meg. 
Az Amerika-, Anglia-, Német- és Franciaországba importált egyedeknek nagy szerepe volt a fajta fennmaradásában, miután a nép a nemesség agarai szinte minden egyedét kiirtották Oroszországban, ez után a kihalás fenyegette ezt a csodás fajtát. Napjainkban szinte minden országban megtalálható.

Orosz Agár
Arisztokratikus külleme a mai napig megmaradt

Eléggé „megosztja” azt emberek véleményét, van aki a világ egyik legnagyobb csodájának tartja és van akit egyáltalán nem fog meg, sőt.
1874-ben tartották az első agár kongresszust, ahol elkészült az első fajtaleírás, amelyet N.P. Yermolev készített el. Ezt a fajtaleírást, azaz standardet 1888-ban fogadták el, ez a jelenlegi standard alapja is, bár ezt a fajtaleírást többször, összesen tíz alkalommal (1925, 1939, 1951, 1963, 1969, 1980, 1993, 1995, 2006 és 2020) változtattak meg. A legutóbbi standard módosítások megszavazásán személyesen részt vehettem delegáltként.

Agár a Városligetben
Külleme, nemes, elegáns, de mégis erős

Külleme

Fej: arisztokratikus, keskeny, hosszú, arányos a kutya teljes testalkatával. Profilból a fej felső vonal egy hosszú domború vonalat formáz; a szemek nagyok, sötét barnák vagy barnák, a szemhéjak ovális vágásúak; a fülek kicsik, vékonyak, mozgékonyak, hegyesek, rövid szőrrel fedettek. Hátvonala finoman ívelt, az ideális farok szabja vagy sarló formájú, hosszú- vékony  de gazdag szőrzettel fedett. A mancsok szárazak, keskenyek, oválisak (nyúl mancsok), íveltek, szorosan összezárt ujjakkal. A karmok hosszúak, erősek és érintik a talajt. A mindennapi életben jellemző járás a széles, könnyű és szabad ügetés. A vadászaton sebes vágta. A bőre, mint általában minden agáré vékony, rugalmas, feszes, ráncoktól mentes. Szőrzete hosszú szálú rugalmas, selymes tapintású, könnyű hullámos, vagy nagy fürtökben lévő. A göndör szőr megengedett. Egyenlőtlen hosszúságú a test különböző részein: a fejen, a füleken, a végtagok belső oldalán nagyon rövid, szorosan simuló; a háton és a nyakon, gyakran hullámos; a combok külső oldalán, és a bordakosáron rövidebb és göndör is lehet. A fedőszőr  hosszabb és fényesebb a következő helyeken: a nyakon, a mellkas alsó élén, a hason, az elülső végtagok és a combok hátulsó élén. A farok alsó éle zászlós. Gyakoriak a hullámos fürtök!  Minden szín elfogadható a fehértől a feketéig bármilyen kombinációban, a következők kivételével: barna, kék, izabella és ezek árnyalatai, nem fekete orrtükörrel.

Jelleme

Megjelenése igazán elegáns, sokan ’törékenynek’ feltételezik, - azonban a látszat néha csal, ez az elegáns külső, hosszú szőrzet egy izmos-, bátor belsőt fed. Nagyon kitartó és önfejű fajta, egygazdás. Nevelésében kimondottan a dicsérettel való tanítás az egyetlen megoldás, nem viseli el, ha durván bánnak vele. A Barzojnak szüksége van sok törődésre, -szeretetre gazdájától, olykor egy kis magányra is.

Játszó Agarak
Megfelelő szocializációval kijön más állatokkal

Idegenekkel szemben kicsit barátságtalannak tűnhet, igazi elérhetetlen arisztokrata, csak akkor barátkozik és kommunikál emberrel vagy állattal (a szeretett gazdáján kívül), ha ő szeretne – ugyanekkor teljes mértékben tisztában van a környezetével. Családját, falkáját védelmezi, amennyiben ’harcra adja fejét’ gyors- és erős ellenfél, aki nem ismer megállást. Következetes nevelést igényel, tehát amit nem szeretnénk felnőtt korában megengedni neki azt már kiskölyökként sem szabad ráhagyni/megengedni. Kiváló versenyzők Coursingen és Körpályán egyaránt. Odafigyeléssel és következetes neveléssel könnyedén hozzászoktatható más állatokhoz. Sokan azt hiszik, hogy az agarak buták- ez abszolút nem igaz a fajtára, teljes mértékben tisztában van a környezetével, a gazdikkal, a többi emberrel, állattal. Makacsak és önfejűek, de semmiképpen sem mondanám rájuk, hogy buták. 

Ápolás, kozmetika

Kozmetikája, nem igényel különösebb kezeléseket a hétköznapokban. Ahogy minden hosszúszőrű fajtának, a szőrüket is fésülni kell legalább kéthetente, de vedlési időszakban akár 3-4 naponta is érdemes alaposan kifésülni. Fürdetés – amennyiben nem kiállítási kutyáról van szó – félévente bőven elegendő, ilyenkor javasolt kifejezetten jó minőségű samponok, -szőrápoló balzsamok, akár szőrzetápoló krémek használata is. Illetve fontos fürdetés után kiszárítani az agár szőrét, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Kiállítási Orosz Agár
Szőrzete ápolás igényes

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának mondható, két egészségügyi vizsgálat szükséges számára, a Degeneratív Mielopátia (DM: egy örökletes (tehát nem szerzett)  idegrendszeri betegség, amely a terhelt kutya bénulásával járhat) illetve szívultrahang (Cardio / DCM). Fontos, hogy nem szabad –ahogyan más állatokat sem- megfelelő felkészítés nélkül nagy mozgásnak vagy erőfeszítésnek kitenni, mert ekkor előfordulhat náluk a Paralitikus Myoglobinuria- úgy nevezett Ünnepi betegség.

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy a szülők rendelkezzenek a megfelelő egészségügyi szűrésekkel, egy egészséges kölyök még barátságos, kedves, szeret játszani. Egy Orosz Agár magunkhoz vételénél rendkívül fontos, hogy hogyan tudjuk beilleszteni a rendszeres foglalkozást az életünkbe. Igényli a mindennapi sétát, amit ha megkap kényelmesen-, szinte észrevehetetlenül elnyúlik a kanapén.

Orosz Agarak a kanapén
A napi mozgás után igazi kanapé kutya

Tenyészet

Balkányi Ágnes vagyok, a Triumphator FCI Barzoj kennel kizárólagos tulajdonosa, és a Sasvári FCI Schnauzer kennel harmadik generációja, gyakorlatilag az egész családom kutyás. 20 éve foglalkozok a Schnauzerek mellett az Orosz agarakkal. A Barzoj szerelem volt első látásra, olyannyira, hogy teljesen köréjük épül az életünk. Aki tőlünk vesz magához egy kis agarat az a kutyás családunk részévé válik.

Agár a pályán
A pályán van igazán elemében

Gyakran ismételt kérdések

Alapvetően szereti a gyerekeket, de minden fajtánál, különösen a Barzojnál fontos, hogy ha szeretne, el tudjon vonulni egy saját kis fészekbe, ahol pihenhet.

Az agresszió nem jellemző a fajtára, de mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az agár nem olyan vadászkutya aki a megsebzett vadat jelzi vagy behozza. Az Agár levadássza a vadat.

Vedlési időszakban elég sok szőrt hullajt, mint minden hosszú szőrű kutya.

A bemutatót Balkányi Ágnesnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Sokan azt hiszik, hogy az agarak buták- ez abszolút nem igaz a fajtára, teljes mértékben tisztában van a környezetével, a gazdikkal, a többi emberrel, állattal.
Image Description
Ágnes Balkányi — Triumphator FCI Barzoj kennel