Ragdoll

Zsófia Csorba

Magasság:

Súly: 5- 9 kg

Méret: Nagy

Szőrtípus: Félhosszú

Ragdoll története

A Ragdoll fiatal macskafajta, kialakulása  az 1960-as évekre vezethető vissza, amikor egy Kaliforniai Ann Baker nevű hölgy kitenyésztette. Az első alom anyja Josephine egy nem törzskönyvezett fehér, hosszú szőrű cica volt (talán perzsa vagy angorai macska) akinek a kölykei között akadt több aki amint felemelték ellazult a gazda kezében, mint egy rongybaba.

Mikor a következő alomban is több ellazulásra hajlamos cica kölyök született, Ann tudatosan elkezdte a tenyésztést. Előtérbe helyezve a szelíd természetet, az ellazulást, és a hosszú szőrt. A tenyésztésbe Burmai jellegű, nem törzskönyves kandúrokat vont be. A tenyésztési folyamat kezdetén bizony még beltenyészet volt a preferált tulajdonságok kialakításának érdekében. Baker szokatlan módon, elutasította a tenyésztő egyesületeket. 1971-ben létrehozta saját tenyésztői szervezetét a Nemzetközi Ragdoll Macska Szövetséget (IRCA) és szigorú előírásokat vezetett be a fajta tenyésztését, értékesítését leszabályozandó. A fajtát tilos volt más szervezetnél beregisztrálni. Az IRCA ma is létezik, de nem egy jelentős szervezet, főként Baker 1997.-es halála óta. A szervezet macskáit egyetlen másik macskás szervezet vagy kiállítás sem fogadja el. 1975-ben egy házaspár IRCA macskákkal kezdte el tenyészteni a fajtát, de attól külön válva sikerült elérniük, hogy a nagyobb macskás szervezetek elismerték végül a fajtát. A fajta már a '60-as években meghódította az Egyesült Királyságot ahol a tenyésztők már a kezdetektől bejegyeztették a fajtát. 1994-ben egy újabb csapat tenyésztő vette a bátorságot Amerikában, hogy az IRCA-ból kiválva (mivel nem értettek egyet annak szigorú előírásaival) tenyéssze a fajtát ekkor azonban még jogi okokból nem használhatták a fajta eredeti nevét így bejegyeztették cicáikat Ragamuffin néven. 2005-től nem tartozik a fajta neve az IRCA tulajdonába, azóta használhatják a tenyésztők világszerte.

Külleme

Masszív, izmos, nagyméretű teste erőteljes megjelenésű. Azonban baba arca és puha szőre, valamint nagy boci szemei és kifejező tekintete azonnal elcsábítja a cicaszerelmeseket. Jellegzetes színei és mintája van. Szemei mindig kék színűek kerek formájúak. Fülei alacsonyan tűzöttek és kicsik. Szőre félhosszú. Kicsit hízékony gömbölyded testű házi kedvencek.
 

Színe:

A hivatalos rajzolat-variációk a következők: colourpoint, mitted, bicolor, tabby, tortie és torbie.

Minden kölyök fehéren születik, színük és mintázatuk csak később jelenik meg, mint a Dalmata kutyusok esetében a foltok.

Jelleme

Kedves, játékos, nyugodt, barátságos, türelmes, ember centrikus, lustácska. Ez mind jellemzi őket. Nem agresszívek, szeretik az embereket, és keresik a társaságukat.

Nevelése, igényei

Mint minden macskánál fontos a megfelelő prémium minőségű táplálás, hiszen a szívbetegségek kialakulásának leggyakoribb oka, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin, ásványi anyag, aminosav bevitel. A taurin létfontosságú aminosav minden cica számára, a megfelelő szívműködéshez. Nevelni nem igen kell őket tekintve, hogy imádják az embert és nem hajlamosak az agresszióra.

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának számít erős immunrendszerrel, de mint a legtöbb fajtatiszta állatnak nekik is vannak genetikailag öröklődő, fajtaspecifikus betegségük ám ezek szerencsére nagyon ritkák. Egy tenyésztő tenyész macskái ezekre a betegségekre szűrve vannak, így a kiscicák genetikailag nem lehetnek például a HCM, vagyis szívizomelfajulásos, kór áldozatai.

Ápolása, kozmetika

Szőrzetük fésülést igényel, mint bármely más cica esetében, karmaik egyedenként változó és aktivitástól függően kopnak. Néha érdemes karomcsipesszel lecsípni a hegyét, ha indokolt.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Tenyésztővel való megismerkedés, a macskák tartási körülményei, hivatalos papírok, törzskönyvek, szerződés elolvasása, őszinte kommunikáció (fontos a macska és a gazdi igényeit egyeztetni).

Tenyészet

Csorba Zsófia vagyok, ezt a fajtát nemrég kezdtük el tenyészteni édesanyámmal Földesi-Balla Zsuzsannával. Kennelünkben a Targaryen kennelben ketten tevékenykedünk. Nagyon szeretjük a cicáinkat, teljes odaadással vagyunk minden kölykünk irányába, ezért fontos számunka a kapcsolattartás és a szimpátia a gazdikkal. Cserében mindig készen állunk, ha segítség kell, és legjobb tudásunk szerint adunk tanácsot minden felmerülő kérdésben. 10 éve foglalkozunk macskatenyésztéssel, [v~462~Munchkin] és [v~423~Keleti cicákkal], ez a fajta az újdonság számunka is, eddig csak egy ilyen ivartalan cicánk volt.

(A borítóképen látható  cica és a kép tulajdonosa: Simon Brigitta)

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében