Ragdoll
Magasság
Súly
5- 9 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Félhosszú

Ragdoll

A Ragdoll fiatal macskafajta, kialakulása kb. az 1960-as évekre vezethető vissza, amikor egy Kaliforniai Ann Baker nevű hölgy kitenyésztette egy angóra macskához hasonló hím és más, ismeretlen eredetű nőstény macskák segítségével.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Ragdoll története

A Ragdoll fiatal macskafajta, kialakulása  az 1960-as évekre vezethető vissza, amikor egy Kaliforniai Ann Baker nevű hölgy kitenyésztette. Az első alom anyja Josephine egy nem törzskönyvezett fehér, hosszú szőrű cica volt (talán perzsa vagy angorai macska) akinek a kölykei között akadt több aki amint felemelték ellazult a gazda kezében, mint egy rongybaba.

Ann Baker cicájával_forrás: mrwattsliteraryservices.com
Ann Baker cicájával_forrás: mrwattsliteraryservices.com

Mikor a következő alomban is több ellazulásra hajlamos cica kölyök született, Ann tudatosan elkezdte a tenyésztést. Előtérbe helyezve a szelíd természetet, az ellazulást, és a hosszú szőrt. A tenyésztésbe Burmai jellegű, nem törzskönyves kandúrokat vont be. A tenyésztési folyamat kezdetén bizony még beltenyészet volt a preferált tulajdonságok kialakításának érdekében. Baker szokatlan módon, elutasította a tenyésztő egyesületeket. 1971-ben létrehozta saját tenyésztői szervezetét a Nemzetközi Ragdoll Macska Szövetséget (IRCA) és szigorú előírásokat vezetett be a fajta tenyésztését, értékesítését leszabályozandó. A fajtát tilos volt más szervezetnél beregisztrálni. Az IRCA ma is létezik, de nem egy jelentős szervezet, főként Baker 1997.-es halála óta. A szervezet macskáit egyetlen másik macskás szervezet vagy kiállítás sem fogadja el. 1975-ben egy házaspár IRCA macskákkal kezdte el tenyészteni a fajtát, de attól külön válva sikerült elérniük, hogy a nagyobb macskás szervezetek elismerték végül a fajtát. A fajta már a '60-as években meghódította az Egyesült Királyságot ahol a tenyésztők már a kezdetektől bejegyeztették a fajtát. 1994-ben egy újabb csapat tenyésztő vette a bátorságot Amerikában, hogy az IRCA-ból kiválva (mivel nem értettek egyet annak szigorú előírásaival) tenyéssze a fajtát ekkor azonban még jogi okokból nem használhatták a fajta eredeti nevét így bejegyeztették cicáikat Ragamuffin néven. 2005-től nem tartozik a fajta neve az IRCA tulajdonába, azóta használhatják a tenyésztők világszerte.

Külleme

Masszív, izmos, nagyméretű teste erőteljes megjelenésű. Azonban baba arca és puha szőre, valamint nagy boci szemei és kifejező tekintete azonnal elcsábítja a cicaszerelmeseket. Jellegzetes színei és mintája van. Szemei mindig kék színűek kerek formájúak. Fülei alacsonyan tűzöttek és kicsik. Szőre félhosszú. Kicsit hízékony gömbölyded testű házi kedvencek.
 

Színe:

 • Seal-point: az alapszín fekete – de ez csak a hideg testrészeken mutatkozik meg.
 • Blue-point: a kék a fekete alapszín egyfajta felhígulása.
 • Chocolate-Point: a chocolate-point macska attraktív barna alapszínt mutat, persze, csak a point-csúcsokon.
 • Lilac-Point: a barna felhígulását „lilac“-ként jelölik.
 • Red-Point: vörös point rajzolatot mutató.
 • Cream-Point: a vörös felhígulása adja a „cream“ színt. Egy „cream-point“ a krémszínű point-okból adódóan csaknem teljesen egyszínűnek tűnik.
 • Tabby: a point-csúcsokon csíkozottság látszik – egy tabby cicához hasonlatosan. Ez a csíkozottság gyakran a lábakon és az állat farkán is látható. A szem olyan, mintha csak fekete szemceruzával körberajzolták volna. A fajta esetében a tabby rajzolatot sokszor „lynx“-nek nevezik.
 • Tortie: a tortie egyedek teknőc-színezetet mutatnak a point-helyeken - maga a színminta és a színfoltok nagysága nagyon különböző lehet, mindenesetre a tenyésztők jobban kedvelik a kisebb, egyenletes eloszlású foltokat.
 • Torbie: a torbie a tabby és a tortie kombinációja. A teknőc-színezet csíkozottnak tűnik – igen érdekes színezet!

A hivatalos rajzolat-variációk a következők: colourpoint, mitted, bicolor, tabby, tortie és torbie.

 • Colourpoint: teljes maszkkal, mint más point-macskák esetében.
 • Mitted: point-rajzolatú, ám álla fehér és orrán is gyakran fehér csíkok láthatók. Talppárnái rózsaszínek, mellső lábain fehér kesztyűt, a hátsókon pedig fehér csizmát visel.
 • Bicolour: a bicolournak is van tiszta point-rajzolata, ám alapszíne világosabb, pofáján fordított „V“ alakú maszkot visel, ami a homloknál kezdődik, s a faroktőnél fejeződik be. Lábai fehérek.

Minden kölyök fehéren születik, színük és mintázatuk csak később jelenik meg, mint a Dalmata kutyusok esetében a foltok.

Kölyök cica nyalja a szája szélét
Baba arcának és selymes bundájának nehéz ellen állni

Jelleme

Kedves, játékos, nyugodt, barátságos, türelmes, ember centrikus, lustácska. Ez mind jellemzi őket. Nem agresszívek, szeretik az embereket, és keresik a társaságukat.

Nevelése, igényei

Mint minden macskánál fontos a megfelelő prémium minőségű táplálás, hiszen a szívbetegségek kialakulásának leggyakoribb oka, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin, ásványi anyag, aminosav bevitel. A taurin létfontosságú aminosav minden cica számára, a megfelelő szívműködéshez. Nevelni nem igen kell őket tekintve, hogy imádják az embert és nem hajlamosak az agresszióra.

Macska kölyök játékokkal
Kedves, aranyos, vidám társak (A cica és a kép tulajdonosa: Simon Brigitta)

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának számít erős immunrendszerrel, de mint a legtöbb fajtatiszta állatnak nekik is vannak genetikailag öröklődő, fajtaspecifikus betegségük ám ezek szerencsére nagyon ritkák. Egy tenyésztő tenyész macskái ezekre a betegségekre szűrve vannak, így a kiscicák genetikailag nem lehetnek például a HCM, vagyis szívizomelfajulásos, kór áldozatai.

Ülő macska
Erős, egészséges cicák (A cica és a kép tulajdonosa: Simon Brigitta)

Ápolása, kozmetika

Szőrzetük fésülést igényel, mint bármely más cica esetében, karmaik egyedenként változó és aktivitástól függően kopnak. Néha érdemes karomcsipesszel lecsípni a hegyét, ha indokolt.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Tenyésztővel való megismerkedés, a macskák tartási körülményei, hivatalos papírok, törzskönyvek, szerződés elolvasása, őszinte kommunikáció (fontos a macska és a gazdi igényeit egyeztetni).

cica kölyök
Fontos, hogy hozzánk illő cicát válasszunk (A cica és a kép tulajdonosa: Simon Brigitta)

Tenyészet

Csorba Zsófia vagyok, ezt a fajtát nemrég kezdtük el tenyészteni édesanyámmal Földesi-Balla Zsuzsannával. Kennelünkben a Targaryen kennelben ketten tevékenykedünk. Nagyon szeretjük a cicáinkat, teljes odaadással vagyunk minden kölykünk irányába, ezért fontos számunka a kapcsolattartás és a szimpátia a gazdikkal. Cserében mindig készen állunk, ha segítség kell, és legjobb tudásunk szerint adunk tanácsot minden felmerülő kérdésben. 10 éve foglalkozunk macskatenyésztéssel, <strong>Munchkin Munchkin és Keleti cicákkal, ez a fajta az újdonság számunka is, eddig csak egy ilyen ivartalan cicánk volt.

(A borítóképen látható  cica és a kép tulajdonosa: Simon Brigitta)

Gyakran ismételt kérdések

A fajta neve rongybabát jelent. Mivel amint az ember felveszi őket elernyednek.

Nem. Egy angóra macskához hasonló macskából tenyésztették ki őket.

Ezek a cicák elég nagyra megnőnek, átlagos súlyuk 5-9 kg.

A bemutató Csorba Zsófiának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Szuper dolog boldog cicafotókat kapni a ’’gyerekeimről” a világ különböző pontjairól.
Image Description
Zsófia Csorba — Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen