Skót juhászkutya

Tóth Katalin

Magasság: 51-56 cm

Súly:

Méret: Közepes

Szőrtípus: Hosszú szőrű

Skót juhászkutya története

James Watson fajta rajongó az 1900-as évek elején írta le ezeknek a kutyáknak a történetét vagy legalábbis megkísérelte. Ekkoriban vált ugyanis az eredeti Skót juhászkutya azzá az arisztokratikus, nemes megjelenésű kutyává, akit ma ismerünk. A fajta az 1860-as évektől szerepelt kiállításokon. Az 1870-es évektől már főként kiállításokra tenyésztették őket munka helyett, annak ellenére, hogy korábban a munkásosztály hűséges munkakutyájaként ismerték őket. Watson egyetértett az elterjedt elmélettel miszerint minden nemzetnek vannak ősi fajtái és ezeknek a kutyáknak az ősei Skóciai juhászkutyák voltak.

Nem meglepő módon a 19. század végéig nagy becsben tartották errefelé a jó terelő és pásztorkutyát. A fajta eredete a mai napig nem tisztázott. Amennyiben Angliából került Skóciába akkor Írországban és Walesben, hogy hogy nem terjedt el ez a sokoldalú kutya? Egyes feltételezések szerint a nevük a régi coll szóból származik, ami feketét jelentet és való igaz, hogy ezek a kutyák, főként feketék voltak. Később az egyéb színű pásztorkutyákat is ezzel a névvel illették. De Angliában mégsem terjedt el a collie/colley szó a fekete pásztorkutyákra és amennyiben ismerték őket Angliában is, úgy hova tűntek nyomtalanul innen ezek a kutyák? De származhat nevük a kelta kutya szóból is. Állítólag az 1740-es években a collie szó a fekete arcú, és lábú, durva szőrű birkák elnevezése volt és a collie kutyák őrizték őket. De ez a vonal sem tudományosan megalapozott. A szó végül a kutyán rajta maradt a birkák eme családján viszont nem? Mégis a kor rajzaiból egyértelmű, hogy ezek a skóciai pásztorkutyák, nem hasonlítanak eléggé angol fajtársaikra így nem lehettek azonos fajtájúak. Észak-Európai kutyák és dingók keverékei is lehettek, de erről az elméletről sincsenek megbízható feljegyzések. A kor ábrázolásaiban jól felismerhető azonban ez a kutya, ami nem mindig volt ugyan hosszú szőrben ábrázolva, de a fül, az arc, a farok tartás jellegzetesek ezeken a képeken. Nyilván akkoriban nem küllemre, hanem munkára tenyésztették őket így nem meglepő, ha a szőr hossza-, színe-, esetleg még a textúrája is mutat különbségeket. A legfőbb hasonlóság ezeken a képeken a felfelé görbülő és oldalra csavarodó farok.

Az 1860-as években Londonban fellendülő pásztorkutya kereskedelemben még nyoma sincs ezeknek a kutyáknak. 1874-re azonban 78 juhászkutyát és skót colliet regisztráltak az Angol Méneskönyvben. Persze nem mindnek volt törzskönyve. De ekkor kezdhettek ezek a kutyák elterjedni itt is. Az Amerikai Kennel Klub méneskönyvében is látható ezeknek a terelő kutyáknak a jelentősége. Míg a példa kedvéért a szettereknek 140 oldalt szenteltek, a pointereknek/ mutatókutyáknak 106-ot, az akkor igen népszerű spánielek 72 oldalt kaptak addig a colliek 267 oldalba fértek csupán bele. Akárhogyis a mai napig rejtély övezi ezeknek a fantasztikus kutyáknak az eredetét. A fajtát bevonták a [v~61~bearded collie] kitenyésztésébe.

Külleme

A collie egy végtelenül elegáns túlzásoktól mentes, gyönyörű juhászkutya.

Jelleme

Érzékeny, de a végletekig ragaszkodó kutya. Régebben a szaporítók hatására kimondottan sok volt a rossz idegrendszerű egyed. Szerencsére a gondos tenyésztői munkának hála, manapság egyre több az egészséges, kiegyensúlyozott collie. Nagyon fontos, hogy korán kezdjük a szocializációt, igazából ez a kulcs. Ha türelmesek és kedvesek vagyunk, ez a kutya bármilyen helyzetben vagy sportban (mint az [a~102~agility], a [a~103~dog dancing]) megállja a helyét, minden tevékenységet élvez, amit a gazdival közösen végezhet. Ez a fajta sosem lehet [a~58~agresszív], ez tenyésztésből kizárandó hiba. Félénkség viszonylag gyakran előfordul a fajtánál, de mint fentebb is említettem, megfelelő szocializációval könnyen megelőzhető. A collie az a kutya, aki a létező legtökéletesebb családi kutya, gyerekszerető, kimondottan bújós, végtelenül ragaszkodó, hűséges, türelmes, igazi társ, aki boldogan elkísér minket bárhova. Otthona ott van ahol a gazdája.

Nevelése, igényei

Kimondottan érzékeny kutya, minden rezdülésünkre figyel, sok kutyának a fajtából elég egy csendes szó. Mindenképpen pozitív megerősítéssel történő, tükörmódszer féle oktatásokat javasoljuk a fajtának. Persze emellett ne felejtsük el, hogy a collie egy elég makacs de nagyon okos fajta, ezért mint minden kutyafajtánál, náluk is fokozottan figyelni kell a következetességre. Mozgásigénye nem kifejezetten magas, ez egyed és vonal függő. Egyes vonalak olyan aktívak, hogy felérnek egy [v~80~borderrel], egyesek pedig egész nap elüldögélnének a kanapén. Azt viszont nagyon fontos tudni a fajtáról, hogy a collienak a legfontosabb a szoros kapcsolat a gazdával, semmi más nem ér annyit számukra, mint a gazdi közelsége és a vele való kontakt így kizárólag [a~105~benti] tartásra ajánljuk őket.

Ápolása, kozmetika

A collie szőrzetét meglepő módon nem nehéz ápolni, 2 hetente egy pár perces átkefélés általánosságban elég, különösen odafigyelve a belső combra, fül alatti puhább szőrzetre és a hónaljra. Fürdetni csak abban az esetben kell, ha a kutya szőrzete kimondottan koszos, ami ritka, mivel a szőrzetük öntisztuló.

Fajtabetegségek

CEA_Collie Eye Anomaly: A CEA egy olyan veleszületett és öröklődő szembetegség, mely a szem hátulsó, vérerekben, kötőszövetben és idegekben gazdag részét érinti (így az ínhártyát = sclera, az érhártyát = chorioidea és az ideghártyát = retina). Három fokozata van, az egyik a CH- Choroidea Hypoplasia, ez szinte minden ’klinikai mentes’ egyednek van, idővel a pigmenttől nem látszik. Látásromlást jelenlegi tudásunk szerint nem okoz. Második fokozata a coloboma, ami a szem szövethiánya, látásromlást illetve későbbiekben retina leválást is okozhat. A harmadik fokozat az Ablatio Retinae – A retinaleválás területén az állat nem lát, teljes retina leválás esetén pedig vak.  

DM_ Degenerative Myelopathy: Elsősorban az idős kutyák progresszív gerincvelő betegsége. Az emberek szklerózis multiplexéhez hasonló betegség, rendszerint csak idős korban jön elő. A genetikai teszt biztos eredményt nem mutat, csak hajlamot

MDR1_Gyógyszer intolerancia: Igazából nem betegség.

JRD_Fiatalkori vesediszplázia: Ultra hanggal lehet szűrni már kölyök kortól. A kutya 3- 4 éves kornál nem él tovább. 

[a~45~Csípőízületi Diszplázia]. 

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Nagyon fontos, hogy a kölyök megfelelő és jól szocializált háttérrel rendelkezzen. Végtelenül fontos a gyakori kontakt a tenyésztővel és később a gazdájával. A rideg tartás, kennel tartás nem való ennek a fajtának. Nagyon figyeljünk oda az egészségügyi szűrések meglétére. Ha a kölyöknek nincs is szűrése, akkor is kérjük el a szülők eredményeit, ami alapján nagyon fontos, hogy a kiskutyánk ne lehessen bizonyos betegségekre terhelt illetve ha mégis az, a tenyésztőnek tájékoztatnia kell a jövendőbeli tulajdonost a kockázatokról, illetve hogy az adott betegség mivel jár. Emellett a collieknál kifejezetten fontos hogy klinikai szemszűrést kapjunk a kölykünk mellé. Ez lehetőleg ne egy általános orvosi papír legyen, hanem minimum ESVO szintű állatorvos által készített szemvizsgálat, csak ez a HITELES.

Tenyészet

Tóth Katalin vagyok, az Afterhero kennel alapítója, három éves korom óta vagyok a fajta szerelmese és rajongója. Férjemmel 2015-ben alapítottuk az Afterhero kennelt. Első kutyám egy tricolour kan volt, aki a kennelem névadója is egyben. Sajnos sosem lehettek kölykei, csak a mi emlékeinkben él tovább, és minden kennelünkben született kutyánk nevében. Bono egy hihetetlen stabil, végtelenül okos kutya volt, általa ismertem meg milyen típusú kutyákat szeretnék tenyészteni. Kennelalapító szukámnál nem a küllemi tényezők játszottak szerepet, hanem az egészség és a kiváló karakter. Emellett Yasha – Kissed by an Angel of the Holy Mountain - volt az első amerikai vonalú, illetve CEA hordozó kutya az országban. Tőle született meg az első minden mentes kutya Magyarországon a kennelünkben CEA, PRA, IPD, DM, MDR1 genetikai mentes, és HD – ED, és minden létező szembetegségre klinikai mentes szuka, Afterhero Lady Lilith. Az állományom alapvetően energikusabb pörgősebb kutyusokból áll, a karaktert és az egészséget mindennél fontosabbnak tartom, de néha azért megmutatkozunk kiállításokon is, bár a közös sportokat agility, terelés, obedience, trükkök tanulása, és a nagy [a~77~sétákat], bandázásokat sokkal jobban élvezzük a kiállítások világánál. Kennel tartásban nem hiszek, kutyáink bejárhatnak a házba, családtagjaink, legjobb barátaink. 

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében