Skót juhászkutya
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
51-56 cm
Súly
Méret
Közepes
Szőrtípus
Hosszú szőrű

Skót juhászkutya

Collie Rough

A Skót juhászkutya ősének a kialakulása viszonylag régre tehető. Rómaiak vagy a Vikingek vihették be a kontinensre az 1600-as évek környékén.
Kedvencem Létrehozás

Skót juhászkutya története

James Watson fajta rajongó az 1900-as évek elején írta le ezeknek a kutyáknak a történetét vagy legalábbis megkísérelte. Ekkoriban vált ugyanis az eredeti Skót juhászkutya azzá az arisztokratikus, nemes megjelenésű kutyává, akit ma ismerünk. A fajta az 1860-as évektől szerepelt kiállításokon. Az 1870-es évektől már főként kiállításokra tenyésztették őket munka helyett, annak ellenére, hogy korábban a munkásosztály hűséges munkakutyájaként ismerték őket. Watson egyetértett az elterjedt elmélettel miszerint minden nemzetnek vannak ősi fajtái és ezeknek a kutyáknak az ősei Skóciai juhászkutyák voltak.

Korabeli kép skót juhászkutyáról_forrás:/oldtimefarmshepherd.org
Korabeli kép skót juhászkutyáról_forrás: oldtimefarmshepherd.org

Nem meglepő módon a 19. század végéig nagy becsben tartották errefelé a jó terelő és pásztorkutyát. A fajta eredete a mai napig nem tisztázott. Amennyiben Angliából került Skóciába akkor Írországban és Walesben, hogy hogy nem terjedt el ez a sokoldalú kutya? Egyes feltételezések szerint a nevük a régi coll szóból származik, ami feketét jelentet és való igaz, hogy ezek a kutyák, főként feketék voltak. Később az egyéb színű pásztorkutyákat is ezzel a névvel illették. De Angliában mégsem terjedt el a collie/colley szó a fekete pásztorkutyákra és amennyiben ismerték őket Angliában is, úgy hova tűntek nyomtalanul innen ezek a kutyák? De származhat nevük a kelta kutya szóból is. Állítólag az 1740-es években a collie szó a fekete arcú, és lábú, durva szőrű birkák elnevezése volt és a collie kutyák őrizték őket. De ez a vonal sem tudományosan megalapozott. A szó végül a kutyán rajta maradt a birkák eme családján viszont nem? Mégis a kor rajzaiból egyértelmű, hogy ezek a skóciai pásztorkutyák, nem hasonlítanak eléggé angol fajtársaikra így nem lehettek azonos fajtájúak. Észak-Európai kutyák és dingók keverékei is lehettek, de erről az elméletről sincsenek megbízható feljegyzések. A kor ábrázolásaiban jól felismerhető azonban ez a kutya, ami nem mindig volt ugyan hosszú szőrben ábrázolva, de a fül, az arc, a farok tartás jellegzetesek ezeken a képeken. Nyilván akkoriban nem küllemre, hanem munkára tenyésztették őket így nem meglepő, ha a szőr hossza-, színe-, esetleg még a textúrája is mutat különbségeket. A legfőbb hasonlóság ezeken a képeken a felfelé görbülő és oldalra csavarodó farok.

A rajzokon jól felismerhetőek voltak ezek a különleges kutyák_forrás: oldtimefarmshepherd.org
A rajzokon és fényképeken jól felismerhetőek ezek a különleges kutyák_forrás: oldtimefarmshepherd.org

Az 1860-as években Londonban fellendülő pásztorkutya kereskedelemben még nyoma sincs ezeknek a kutyáknak. 1874-re azonban 78 juhászkutyát és skót colliet regisztráltak az Angol Méneskönyvben. Persze nem mindnek volt törzskönyve. De ekkor kezdhettek ezek a kutyák elterjedni itt is. Az Amerikai Kennel Klub méneskönyvében is látható ezeknek a terelő kutyáknak a jelentősége. Míg a példa kedvéért a szettereknek 140 oldalt szenteltek, a pointereknek/ mutatókutyáknak 106-ot, az akkor igen népszerű spánielek 72 oldalt kaptak addig a colliek 267 oldalba fértek csupán bele. Akárhogyis a mai napig rejtély övezi ezeknek a fantasztikus kutyáknak az eredetét. A fajtát bevonták a bearded collie bearded collie kitenyésztésébe.

3 collie
Mára ritkábban kell dolgozniuk, mint kiállításon szerepelniük

Külleme

A collie egy végtelenül elegáns túlzásoktól mentes, gyönyörű juhászkutya.

Jelleme

Érzékeny, de a végletekig ragaszkodó kutya. Régebben a szaporítók hatására kimondottan sok volt a rossz idegrendszerű egyed. Szerencsére a gondos tenyésztői munkának hála, manapság egyre több az egészséges, kiegyensúlyozott collie. Nagyon fontos, hogy korán kezdjük a szocializációt, igazából ez a kulcs. Ha türelmesek és kedvesek vagyunk, ez a kutya bármilyen helyzetben vagy sportban (mint az agility, a dog dancing) megállja a helyét, minden tevékenységet élvez, amit a gazdival közösen végezhet. Ez a fajta sosem lehet agresszív, ez tenyésztésből kizárandó hiba. Félénkség viszonylag gyakran előfordul a fajtánál, de mint fentebb is említettem, megfelelő szocializációval könnyen megelőzhető. A collie az a kutya, aki a létező legtökéletesebb családi kutya, gyerekszerető, kimondottan bújós, végtelenül ragaszkodó, hűséges, türelmes, igazi társ, aki boldogan elkísér minket bárhova. Otthona ott van ahol a gazdája.

Agilityző kutya
Nemcsak szépek, de tehetségesek is

Nevelése, igényei

Kimondottan érzékeny kutya, minden rezdülésünkre figyel, sok kutyának a fajtából elég egy csendes szó. Mindenképpen pozitív megerősítéssel történő, tükörmódszer féle oktatásokat javasoljuk a fajtának. Persze emellett ne felejtsük el, hogy a collie egy elég makacs de nagyon okos fajta, ezért mint minden kutyafajtánál, náluk is fokozottan figyelni kell a következetességre. Mozgásigénye nem kifejezetten magas, ez egyed és vonal függő. Egyes vonalak olyan aktívak, hogy felérnek egy borderrel borderrel, egyesek pedig egész nap elüldögélnének a kanapén. Azt viszont nagyon fontos tudni a fajtáról, hogy a collienak a legfontosabb a szoros kapcsolat a gazdával, semmi más nem ér annyit számukra, mint a gazdi közelsége és a vele való kontakt így kizárólag benti tartásra ajánljuk őket.

Gyerek skót juhásszal
A legtökéletesebb családi kutyák

Ápolása, kozmetika

A collie szőrzetét meglepő módon nem nehéz ápolni, 2 hetente egy pár perces átkefélés általánosságban elég, különösen odafigyelve a belső combra, fül alatti puhább szőrzetre és a hónaljra. Fürdetni csak abban az esetben kell, ha a kutya szőrzete kimondottan koszos, ami ritka, mivel a szőrzetük öntisztuló.

erdei portré colliról
Gyönyörű szőrzetük meglepően könnyen kezelhető

Fajtabetegségek

CEA_Collie Eye Anomaly: A CEA egy olyan veleszületett és öröklődő szembetegség, mely a szem hátulsó, vérerekben, kötőszövetben és idegekben gazdag részét érinti (így az ínhártyát = sclera, az érhártyát = chorioidea és az ideghártyát = retina). Három fokozata van, az egyik a CH- Choroidea Hypoplasia, ez szinte minden ’klinikai mentes’ egyednek van, idővel a pigmenttől nem látszik. Látásromlást jelenlegi tudásunk szerint nem okoz. Második fokozata a coloboma, ami a szem szövethiánya, látásromlást illetve későbbiekben retina leválást is okozhat. A harmadik fokozat az Ablatio Retinae – A retinaleválás területén az állat nem lát, teljes retina leválás esetén pedig vak.  

DM_ Degenerative Myelopathy: Elsősorban az idős kutyák progresszív gerincvelő betegsége. Az emberek szklerózis multiplexéhez hasonló betegség, rendszerint csak idős korban jön elő. A genetikai teszt biztos eredményt nem mutat, csak hajlamot

MDR1_Gyógyszer intolerancia: Igazából nem betegség.

JRD_Fiatalkori vesediszplázia: Ultra hanggal lehet szűrni már kölyök kortól. A kutya 3- 4 éves kornál nem él tovább. 

Csípőízületi Diszplázia

kutya a tenger parton
A betegségek miatt is fontos, hogy megbízható tenyésztől vegyünk kutyát

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Nagyon fontos, hogy a kölyök megfelelő és jól szocializált háttérrel rendelkezzen. Végtelenül fontos a gyakori kontakt a tenyésztővel és később a gazdájával. A rideg tartás, kennel tartás nem való ennek a fajtának. Nagyon figyeljünk oda az egészségügyi szűrések meglétére. Ha a kölyöknek nincs is szűrése, akkor is kérjük el a szülők eredményeit, ami alapján nagyon fontos, hogy a kiskutyánk ne lehessen bizonyos betegségekre terhelt illetve ha mégis az, a tenyésztőnek tájékoztatnia kell a jövendőbeli tulajdonost a kockázatokról, illetve hogy az adott betegség mivel jár. Emellett a collieknál kifejezetten fontos hogy klinikai szemszűrést kapjunk a kölykünk mellé. Ez lehetőleg ne egy általános orvosi papír legyen, hanem minimum ESVO szintű állatorvos által készített szemvizsgálat, csak ez a HITELES.

kutya család
Rengeteg betegség megelőzhető szűrésekkel

Tenyészet

Tóth Katalin vagyok, az Afterhero kennel alapítója, három éves korom óta vagyok a fajta szerelmese és rajongója. Férjemmel 2015-ben alapítottuk az Afterhero kennelt. Első kutyám egy tricolour kan volt, aki a kennelem névadója is egyben. Sajnos sosem lehettek kölykei, csak a mi emlékeinkben él tovább, és minden kennelünkben született kutyánk nevében. Bono egy hihetetlen stabil, végtelenül okos kutya volt, általa ismertem meg milyen típusú kutyákat szeretnék tenyészteni. Kennelalapító szukámnál nem a küllemi tényezők játszottak szerepet, hanem az egészség és a kiváló karakter. Emellett Yasha – Kissed by an Angel of the Holy Mountain - volt az első amerikai vonalú, illetve CEA hordozó kutya az országban. Tőle született meg az első minden mentes kutya Magyarországon a kennelünkben CEA, PRA, IPD, DM, MDR1 genetikai mentes, és HD – ED, és minden létező szembetegségre klinikai mentes szuka, Afterhero Lady Lilith. Az állományom alapvetően energikusabb pörgősebb kutyusokból áll, a karaktert és az egészséget mindennél fontosabbnak tartom, de néha azért megmutatkozunk kiállításokon is, bár a közös sportokat agility, terelés, obedience, trükkök tanulása, és a nagy sétákat, bandázásokat sokkal jobban élvezzük a kiállítások világánál. Kennel tartásban nem hiszek, kutyáink bejárhatnak a házba, családtagjaink, legjobb barátaink. 

Nyaraló kutyák
Kutyáink teljes jogú családtagok

Gyakran ismételt kérdések

Fontos leszögezni, hogy inkább családi kutya, nem pedig munka, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne alkalmas különböző sportokra, vagy terápiás kutyának. Egyes colliek a mai napig terelnek, akár munkavizsgát is tesznek és versenyekre járnak. Kevés az olyan collie, akivel mindenáron dolgozni kell, mint egy border collieval, mert ha ez nem történik meg, akkor rombol. A munkára ez dolog teszi igazán alkalmassá ezt a fajtát, a gazdája iránti végtelen rajongás és tenni akarás.

A colliek hosszú szőrű kutyák, mindenképpen takarítani kell utánuk a lakásban. Kimondottan az éves nagy vedlésnél hullajtják a szőrüket, egyébként könnyebb  takarítani utánuk, mint egyes rövidszőrű fajták után. Viszont a szőrzetük öntisztuló, a ráragadt sarat koszt ledobja magáról, ezért egy nagy túra után előfordul, hogy a megszáradt kutya után egy hatalmas por kupacot kell majd felsöpörni.

Kimondottan gyerekbarát fajta, főleg ha olyan családban nő fel, ahol gyerek is van. A gyerekeket tiszteli, és általában rajongásig szereti. 

A bemutatót Tóth Katalinnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Első kutyám egy tricolour kan volt, aki a kennelem névadója is egyben. Sajnos sosem lehettek kölykei, csak a mi emlékeinkben él tovább, és minden kennelünkben született kutyánk nevében.
Image Description
Tóth Katalin — Afterhero kennel