Brit rövidszőrű

Luca Kun

Magasság: 30-46 cm

Súly: 3,5-7 kg

Méret: Közepes

Szőrtípus: Rövid szőrű

Szín: Fehér Fekete Vörös Kék Fahéj Ezüst Krém Csokoládé Lila Arany Teknőc Lila tortie Fawn

Jellemzők:

Egészség - 5
Lakásban tartható - 5
Harapásra való hajlam - 1
Gyerekbarát - 5
Mozgásigény - 3
Hízékonyság - 5
Ápolás és tisztántartás - 5
Vedlési szint - 3
Taníthatóság - 3
Játékosság - 4

A Brit rövidszőrű története

A Brit rövidszőrű macska Nagy-Britanniából, a XIX. század végéről származtatik. Ezt a fajtát az ottani házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal. Olykor perzsákkal is keresztezték, hogy minél hamarabb elérjék a még tömörebb testalkatot, a vastagabb és lágyabb szőrzetet, emellett új színek is megjelentek ezáltal a fajtában. A fajta atyja Harrison Wier, akit az első professzionális macskatenyésztőnek tartanak. Nem csak hogy ő volt az első professzionális tenyésztő, de ő foglalta össze elsőként a macskakiállítások szabályait, mégpedig 1871-ben. Ma a fajta világszerte elismert és elfogadott. A brit tenyésztők célja elsősorban az volt, hogy megtartsák az eredetileg is robusztus test alkatot, és az alapvető külső jellegzetességeket, viszont kitűnjön az egységes megjelenésével és gyönyörű színeivel.

Külleme

A Brit rövidszőrű egy erős, összetett fajta. Megjelenésében megmutatkozik a határozottság. A feje szintén hatalmas, kerek, rövid orra van, a hímeknél különösen megfigyelhető egy bizonyos kitüremkedő toka is. Nagy, kerek szemeinek színe a bunda mintázatához illeszkedik, a kék macskáknál jellegzetesen narancssárga. Méretüknek és összetettségüknek köszönhetően lassabban fejlődnek, mint a többi macskafajta, véglegesen 3 éves korukig. A már említett külső jegyek mellett a jellegzetessége még az izmos testfelépítés, széles mellkas, erős, egyenes hát, a vastag, végén lekerekített farok, rövid és egyenes orrvonal, rövid lábai pedig még alacsonyabb hatást érnek el. A jellegzetesen gömbölyű fejformához széles koponya is jár, nagy, kerek szemei távol helyezkednek el, kicsi, kerek végű fülei pedig távol ülnek egymástól. Rövid és rendkívül sűrű a szőrzete, de selymes tapintású, ami valószínűleg a perzsákkal való keresztezésből öröklődött át.  A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek. 

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, izmos és zömök. A mellkas és a vállak szélesek és masszívak. A nyak rövid és erős. A lábak rövidek és robusztusak, a kerek mancsok vastagok. A farok közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített. Fej: kerek, masszív, széles koponya, erős áll. Az orr rövid, széles és egyenes, a profil ívelt, nincs rajta stop. Az arc telt és duci. A nagy, kerek bajusztő a rövid orrot elhatároltan körvonalazza. Fülek: közepes méretűek, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, egymástól távol helyezkednek el. Szemek: nagyok és kerekek, egymástól távol helyezkednek el, színük összhangban van a bunda színével. Szőrzet: rövid és nagyon dús, nem testhez simuló. A bőséges aljszőrzet miatt eláll a testtől, bársonyos plüss hatást keltve. Színváltozatok: minden szín megengedett. A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek, de a legnépszerűbbek még mindig az egyszínűek, az azokból is a kékek. Kék mellett létező színek: a csokoládé, lila, vörös, krém, kék krém, csokoládé teknőc, lila tortie, fekete, fahéj, fawn, ezüst, fehér, arany. Elismert minták: colorpoint: ennél a színezetnél csak a test kicsúcsosodásain látható az alapszín (pofa, fülek, lábak, farok), van: a fehér magas részaránya, harlequin: csak a szőrzet 1/6-a színes, bicolour, árnyalt: a szőrvégek mintegy 1/3 része sötéten pigmentált, tabby: a „tabby“ többet jelent a csíkosnál. A színezet megjelenésétől függően a brit rövidszőrű tabby lehet „mackerel“, „classic“, „blotched“, „spotted“ vagy „ticked“, tricolor, Chinchilla: az ilyen brit rövidszőrű cicák igen érdekes színezetet produkálnak: a szőr nyolcada a fekete-széria valamelyikét mutatja, míg a maradék a tövétől ezüstfehér.

Hibák: a stop az orron súlyos hiba, illetve az aránytalanul rövid vagy hosszú farok.

Jelleme

Ezek a macskák kiegyensúlyozottak, békés természetűek, de észrevehetően méltóságteljes macskák. Barátságosak, jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, és mivel könnyen összebarátkozik a többi háziállattal, így a gazdinak abban az esetben sem kell aggódnia az esetleges konfliktushelyzetek miatt, ha új kedvencet szeretne a családba. Természetesen a legjobb, ha fiatal korukban szoktatjuk őket egymáshoz. Nagyon emberszeretőek, könnyen kijönnek a gyerekkel is, sőt kifejezetten szeretik őket. Ez a fajta elég jól tolerálja az egyedüllétet, képes naphosszat heverészni a napsütésben. Könnyen kezelhető fajta, kellemes társ.

Fontos azonban tudni, hogy ők nem "ölbe cicák". Különleges pofijuk miatt olyan, mintha mosolyognának. Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. 1-2 éves koruk után aktivitásuk lecsökken, így ez a fajta azoknak ajánlott, akik leginkább egy nyugodt természetű kedvencre vágynak. Hihetetlenül intelligens, viszonylag kommunikatív macska. Könnyen megtanulják kinyitni a szekrényeket, sőt még ajtókat is.

Fajtabetegségek

Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. A nehéz csontozat és izomzat mellett fokozottan figyelni kell az elhízás megelőzésére, ezért fontos az elegendő mozgás és játék. Természetesen, ők kereken szépek, de nem szabad túlzásba esni. A PKD azaz a Polycystic Kidney Disease meglehetősen gyakran fordul elő náluk. Ez a macskák veleszületett betegsége, egy genetikai rendellenesség. A beteg állat veséjében születésétől fogva ciszták vannak jelen. Jellemzően mindkét vesét érinti. Ezek a vese állományának sorvadásához vezetnek, és a [a~117~veseszövetek pusztulását] okozzák. Mivel többszörös a ciszták jelenléte, ezért hívják „policisztás „ vese szindrómának. Az utóbbi években ennek kiküszöbölésére, kötelező a tenyészetekben a tenyészcicák PKD-ra való tesztelése.

Ápolás, kozmetika

Fürdetni csak akkor szükséges őket, ha a szőrzetük olyasmivel piszkolódik be, ami káros lenne az egészségükre, ha lenyalnák. Füleket időnként érdemes ellenőrizni, és, ha szükséges meg kell tisztítani. A körmüket vágni kell, kéthetente szükséges a karom vágás. Ha a gazdi idegenkedik ettől egy állat kozmetikus vagy állatorvos segíteni tud ebben. A tömör szőrzetük miatt érdemes hetente átkefélni őket, vedléskor akár kétnaponta is. Azonban ehhez a fajtához ne használjunk furminátort.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag regisztrált tenyészetből vegyünk cicát, a kicsi rendelkezzen törzskönyvvel. Ezt általában az ivartalanítás igazolása után küldi ki a tenyésztő.  Ez igazolja, hogy valóban fajtatiszta kiscicánk van. Nagyon fontos, hogy 12 hetes kora előtt tenyésztő nem ad el cicát. Mindenképpen kérjük el a szülők (negatív) PKD tesztjeit, legkésőbb az elhozatalkor, hogy magunk is lássuk valóban rendelkeznek a teszttel és negatívak.  A megfelelő tenyésztő jól szocializálva, alomra és kaparófára szoktatva adja el cicáit. Ha lehetőség van rá, mi magunk menjünk el a cicáért és még a foglaló elküldése előtt nézzünk utána a tenyésztőknek. Lehetőség szerint hallgassunk a tenyésztőre táplálási, gondozási, tartási körülményekben, hisz Ő ismeri legjobban a macskáit. Soha ne engedjük ki a macskákat, csak lakásban tartsuk illetve macskabiztos (ráccsal zárt, nem kirágható) kifutóba/erkélyre engedjük csak ki őket, és akkor ha mi magunk is ott illetve otthon vagyunk.

Tenyészet

Kun Luca vagyok a Kenderesi Doromboló kennel résztulajdonosa. Első látásra szerelem a Brit cicák gyönyörű szép narancssárga szeme és a világos, hamvas kék bundája. Tenyészetünkben ezt szeretnénk még erősebbé, dominánssá tenni. 

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében