Brit rövidszőrű
Magasság
30-46 cm
Súly
3,5-7 kg
Egészség
Lakásban tartható
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Mozgásigény
Hízékonyság
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság

Brit rövidszőrű

British Shorthair

A Brit rövidszőrű macska Nagy-Britanniából, a XIX. század végéről származtatik. Ezt a fajtát a brit házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal.

A Brit rövidszőrű története

A Brit rövidszőrű macska Nagy-Britanniából, a XIX. század végéről származtatik. Ezt a fajtát az ottani házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal. Olykor perzsákkal is keresztezték, hogy minél hamarabb elérjék a még tömörebb testalkatot, a vastagabb és lágyabb szőrzetet, emellett új színek is megjelentek ezáltal a fajtában. A fajta atyja Harrison Wier, akit az első professzionális macskatenyésztőnek tartanak. Nem csak hogy ő volt az első professzionális tenyésztő, de ő foglalta össze elsőként a macskakiállítások szabályait, mégpedig 1871-ben. Ma a fajta világszerte elismert és elfogadott. A brit tenyésztők célja elsősorban az volt, hogy megtartsák az eredetileg is robusztus test alkatot, és az alapvető külső jellegzetességeket, viszont kitűnjön az egységes megjelenésével és gyönyörű színeivel.

Brit macska
Mai megjelenését részben a Perzsa macskának köszönheti

Külleme

A Brit rövidszőrű egy erős, összetett fajta. Megjelenésében megmutatkozik a határozottság. A feje szintén hatalmas, kerek, rövid orra van, a hímeknél különösen megfigyelhető egy bizonyos kitüremkedő toka is. Nagy, kerek szemeinek színe a bunda mintázatához illeszkedik, a kék macskáknál jellegzetesen narancssárga. Méretüknek és összetettségüknek köszönhetően lassabban fejlődnek, mint a többi macskafajta, véglegesen 3 éves korukig. A már említett külső jegyek mellett a jellegzetessége még az izmos testfelépítés, széles mellkas, erős, egyenes hát, a vastag, végén lekerekített farok, rövid és egyenes orrvonal, rövid lábai pedig még alacsonyabb hatást érnek el. A jellegzetesen gömbölyű fejformához széles koponya is jár, nagy, kerek szemei távol helyezkednek el, kicsi, kerek végű fülei pedig távol ülnek egymástól. Rövid és rendkívül sűrű a szőrzete, de selymes tapintású, ami valószínűleg a perzsákkal való keresztezésből öröklődött át.  A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek. 

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, izmos és zömök. A mellkas és a vállak szélesek és masszívak. A nyak rövid és erős. A lábak rövidek és robusztusak, a kerek mancsok vastagok. A farok közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített. Fej: kerek, masszív, széles koponya, erős áll. Az orr rövid, széles és egyenes, a profil ívelt, nincs rajta stop. Az arc telt és duci. A nagy, kerek bajusztő a rövid orrot elhatároltan körvonalazza. Fülek: közepes méretűek, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, egymástól távol helyezkednek el. Szemek: nagyok és kerekek, egymástól távol helyezkednek el, színük összhangban van a bunda színével. Szőrzet: rövid és nagyon dús, nem testhez simuló. A bőséges aljszőrzet miatt eláll a testtől, bársonyos plüss hatást keltve. Színváltozatok: minden szín megengedett. A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek, de a legnépszerűbbek még mindig az egyszínűek, az azokból is a kékek. Kék mellett létező színek: a csokoládé, lila, vörös, krém, kék krém, csokoládé teknőc, lila tortie, fekete, fahéj, fawn, ezüst, fehér, arany. Elismert minták: colorpoint: ennél a színezetnél csak a test kicsúcsosodásain látható az alapszín (pofa, fülek, lábak, farok), van: a fehér magas részaránya, harlequin: csak a szőrzet 1/6-a színes, bicolour, árnyalt: a szőrvégek mintegy 1/3 része sötéten pigmentált, tabby: a „tabby“ többet jelent a csíkosnál. A színezet megjelenésétől függően a brit rövidszőrű tabby lehet „mackerel“, „classic“, „blotched“, „spotted“ vagy „ticked“, tricolor, Chinchilla: az ilyen brit rövidszőrű cicák igen érdekes színezetet produkálnak: a szőr nyolcada a fekete-széria valamelyikét mutatja, míg a maradék a tövétől ezüstfehér.

Hibák: a stop az orron súlyos hiba, illetve az aránytalanul rövid vagy hosszú farok.

Különbség a Brit és Skót macskák megjelenése között
Különbség a Brit és Skót macskák megjelenése között

Jelleme

Ezek a macskák kiegyensúlyozottak, békés természetűek, de észrevehetően méltóságteljes macskák. Barátságosak, jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, és mivel könnyen összebarátkozik a többi háziállattal, így a gazdinak abban az esetben sem kell aggódnia az esetleges konfliktushelyzetek miatt, ha új kedvencet szeretne a családba. Természetesen a legjobb, ha fiatal korukban szoktatjuk őket egymáshoz. Nagyon emberszeretőek, könnyen kijönnek a gyerekkel is, sőt kifejezetten szeretik őket. Ez a fajta elég jól tolerálja az egyedüllétet, képes naphosszat heverészni a napsütésben. Könnyen kezelhető fajta, kellemes társ.

Brit macska
Kimondottan szeretik a gyerekeket, de a kutyákkal is könnyen barátságot kötnek

Fontos azonban tudni, hogy ők nem "ölbe cicák". Különleges pofijuk miatt olyan, mintha mosolyognának. Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. 1-2 éves koruk után aktivitásuk lecsökken, így ez a fajta azoknak ajánlott, akik leginkább egy nyugodt természetű kedvencre vágynak. Hihetetlenül intelligens, viszonylag kommunikatív macska. Könnyen megtanulják kinyitni a szekrényeket, sőt még ajtókat is.

Kölyök Brit macska
Kölyökként is jól láthatóak a fajta megkülönböztető jegyei

Fajtabetegségek

Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. A nehéz csontozat és izomzat mellett fokozottan figyelni kell az elhízás megelőzésére, ezért fontos az elegendő mozgás és játék. Természetesen, ők kereken szépek, de nem szabad túlzásba esni. A PKD azaz a Polycystic Kidney Disease meglehetősen gyakran fordul elő náluk. Ez a macskák veleszületett betegsége, egy genetikai rendellenesség. A beteg állat veséjében születésétől fogva ciszták vannak jelen. Jellemzően mindkét vesét érinti. Ezek a vese állományának sorvadásához vezetnek, és a veseszövetek pusztulását okozzák. Mivel többszörös a ciszták jelenléte, ezért hívják „policisztás „ vese szindrómának. Az utóbbi években ennek kiküszöbölésére, kötelező a tenyészetekben a tenyészcicák PKD-ra való tesztelése.

Ápolás, kozmetika

Fürdetni csak akkor szükséges őket, ha a szőrzetük olyasmivel piszkolódik be, ami káros lenne az egészségükre, ha lenyalnák. Füleket időnként érdemes ellenőrizni, és, ha szükséges meg kell tisztítani. A körmüket vágni kell, kéthetente szükséges a karom vágás. Ha a gazdi idegenkedik ettől egy állat kozmetikus vagy állatorvos segíteni tud ebben. A tömör szőrzetük miatt érdemes hetente átkefélni őket, vedléskor akár kétnaponta is. Azonban ehhez a fajtához ne használjunk furminátort.

Brit cica a cicaházban
Kíváncsi, barátságos természetűek

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag regisztrált tenyészetből vegyünk cicát, a kicsi rendelkezzen törzskönyvvel. Ezt általában az ivartalanítás igazolása után küldi ki a tenyésztő.  Ez igazolja, hogy valóban fajtatiszta kiscicánk van. Nagyon fontos, hogy 12 hetes kora előtt tenyésztő nem ad el cicát. Mindenképpen kérjük el a szülők (negatív) PKD tesztjeit, legkésőbb az elhozatalkor, hogy magunk is lássuk valóban rendelkeznek a teszttel és negatívak.  A megfelelő tenyésztő jól szocializálva, alomra és kaparófára szoktatva adja el cicáit. Ha lehetőség van rá, mi magunk menjünk el a cicáért és még a foglaló elküldése előtt nézzünk utána a tenyésztőknek. Lehetőség szerint hallgassunk a tenyésztőre táplálási, gondozási, tartási körülményekben, hisz Ő ismeri legjobban a macskáit. Soha ne engedjük ki a macskákat, csak lakásban tartsuk illetve macskabiztos (ráccsal zárt, nem kirágható) kifutóba/erkélyre engedjük csak ki őket, és akkor ha mi magunk is ott illetve otthon vagyunk.

Tenyészet

Kun Luca vagyok a Kenderesi Doromboló kennel résztulajdonosa. Első látásra szerelem a Brit cicák gyönyörű szép narancssárga szeme és a világos, hamvas kék bundája. Tenyészetünkben ezt szeretnénk még erősebbé, dominánssá tenni. 

Kölyök Brit
Tenyésztőnk kölyök cicája

Gyakran ismételt kérdések

Sajnos ez egy gyakori tévhit, de a Brit macska nem hipoallergén.

Megfelelő táplálás, gondozás mellett akár 14-16 évig is.

Nem. Lehetőleg ne furminátorral fésüljük őket. Kérjük meg a tenyésztőt, hogy ajánljon megfelelő eszközt az ápolásukhoz.

A bemutatót Kun Lucának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kun Luca vagyok a Kenderesi Doromboló Brit és Skót macska tenyészet egyik tulajdonosa.
Image Description
Luca Kun — Kenderesi doromboló cica tenyészet