A szívférgesség akár halálos is lehet
Hogyan lehet megelőzni?

Jelentkezz be a programban résztvevő rendelők egyikébe!

Image Description
Image Description

Kutyabaj: a szívférgesség

Mi ez a félelmetes nevű betegség? Hogyan tehetünk ellene?

A szívférgességet (D. Immitis) többféle szúnyogfaj is terjesztheti. A fertőzött szúnyog vérszívással juttatja be a szívféreg lárváit a kutya szervezetébe. A lárvák több hetes, szöveteken keresztüli vándorlás során fejlődnek ki és kötnek ki a kutya tüdejében, vagy akár a szívében. A kifejlett egyedek itt tovább szaporodnak és lárváik a kutya véráramába kerülnek, melyek így további szúnyogokat képesek megfertőzni. A kifejlett szívféreg akár 5-7 évig is élősködhet a kutyában. A betegség kezdeti stádiumában a legtöbb kutya vagy tünetmentes, vagy csak enyhe tüneteket mutat. Ilyenek a bágyadtság, levertség, csökkenő étvágy, fogyás, vagy az enyhe köhögés. A betegség előrehaladtával köhögés, nehézlégzés és keringési problémák lépnek fel, melyek súlyosbodása életveszélyes állapothoz, akár a keringés összeomlásához és elhulláshoz is vezethet.

Magyarországon az első esetet 2009-ben írták le. Azóta a betegség az éghajlatváltozásnak köszönhetően az ország bármely részén előfordulhat, ezért kutyáink sajnos növekvő fertőzésveszélynek vannak kitéve. A fertőzöttség szintje országosan jelenleg 11% körül mozog, de egyes területeken ennél jóval magasabb is lehet ez a szám. (The current situation of canine dirofilariosis in Hungary, 2019)

Mit tehetek, hogy megvédjem kedvencemet? Ebben segítünk most országos programunkkal! Első lépésként kattints a megfelelő fülre: Szívféreg szűrés vagy Kölyökkutya program, annak megfelelően, hogy felnőtt, vagy 6 hónap alatti kölyökkutyád van, majd jelentkezz be a kiválasztott rendelőbe, ahol a program ideje alatt kedvezménnyel elvégzik a szűrést, kölyökkutya esetében pedig ellátnak hasznos tanácsokkal és akár egy ingyenes Kölyökkutya csomaggal is! A programban részt vevő rendelők egyedi kedvezményeiről érdeklődj a megadott elérhetőségeken.

A szívférgesség megelőzése felnőtt kutyáknál

Jó hír, hogy felelős kutyatulajdonosként tehetünk a szívférgesség ellen! A fertőzés megelőzésére vannak már hatékony készítmények, amelyek ráadásul a bolhák és a kullancsok csípései nyomán terjedő betegségek ellen is hatásos védelmet nyújtanak.

Fontos, hogy a védekezés során ne csak a tavaszi-nyári hónapokra koncentráljunk, hiszen a már említett éghajlatváltozásnak köszönhetően a szúnyogok, kullancsok bármikor jelen lehetnek és megfertőzhetik kutyáinkat. Egész éven át tartó, rendszeres, havi megelőző kezelés szükséges, hogy megvédjük kedvencünket a szívférgesség és más egyéb betegségek kialakulásától!

A kezelés csak fertőzésmentes állatokon kezdhető meg, ezért most egy országos szűrőprogramunk keretein belül közel 100 rendelőben a te kedvencedet is kedvezményes áron tesztelik, hogy a szűrővizsgálatot követően egy biztos és megnyugtató diagnózis birtokában koncentrálhass a szívférgesség megelőzésére. Esetleges pozitív teszt esetén sem kell megijedni, hiszen az időben felállított diagnózissal a betegség jó eséllyel kezelhető.

Jelentkezz be a kiválasztott rendelőbe, ahol a program ideje alatt kedvezménnyel elvégzik a szűrést! A programban részt vevő rendelők egyedi kedvezményeiről érdeklődj a megadott elérhetőségeken.

 

Kölyökkutya program

Mint minden új családtag, egy kölyökkutya érkezésével is számos tennivaló és felelősség jár. Kötelező oltások, külső-belső élősködők elleni rendszeres és biztos védelem, hogy megelőzzük többek közt a szívférgességet – és még sorolhatnánk.

Az alap oltások a kölyökkutya állatorvosi ellátásának egyik legfontosabb elemét jelentik, ezzel minden felelős gazdi tisztában van, azonban ez korántsem elegendő! Az élősködők elleni védelem is nagyon fontos a kiskutyád, sőt még családtagjaid egészségének megőrzése érdekében is. A folyton szaglászó, nyalakodó, mindent megevő kutyakölykök szervezetébe szinte garantáltan bejutnak az élősködők. Minden, amit a kölykök a szájukkal csinálnak: a tisztálkodás, a nyalakodás, a játék is átadhatja a fertőzéseket játszótársaiknak, az együtt tartott egyéb kutyáknak, de akár a gazdiknak is.

Fontos kiemelni, hogy kölyökkutyák esetén is ügyelnünk kell a szív,-szem- és tüdőféreg elleni védekezésre! A 6 hónapos kor alatti kölyökkutyák esetében a megelőzés megkezdhető előzetes szűrés nélkül is.  

Látogassatok el országos programunkban résztvevő rendelők egyikébe, hogy elláthassanak tanácsokkal és akár átadhassanak egy ingyenes

Kölyökkutya kezdőcsomagot, amely rengeteg hasznos információt és hozzávalót tartalmaz első közös lépéseitek zökkenőmentes megtételéhez.

Jelentkezz be most!