„Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület Alapítás éve 2007
Lehetőségek
Image Description Sétáltatás
Image Description Gyermekbarát
Image Description Örökbefogadás

„Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület

"Csak nálunk jobb helyre!

„Az "Állat és Ember" Állat- és Természetvédő, Szabadidő és Kulturális Egyesület, régi állatvédők részvételével jött létre, 2007-ben.

„Az "Állat és Ember" Állat- és Természetvédő, Szabadidő és Kulturális Egyesület, régi állatvédők részvételével jött létre, 2007-ben. Állatvédelmi munkánkat család és munka mellett végezzük, szabadidőnket és anyagi lehetőségeinket rá szánva, azaz NEM munkaviszonyban, és NEM díjazás ellenében. Fejlődésünknek köszönhetően működésünk második évétől az egész országból mentünk, elsősorban azonban az állatvédelmi szempontból legkétségbeejtőbb helyzetű, észak- és kelet-magyarországi területekről és a Hajdúságból fogadunk kutyákat. Az iszonyatosan túlterhelt helyi szervezeteken igyekszünk enyhíteni, elsősorban halmozottan sérült, viselkedészavaros, illetve a legnagyobb bajban lévő, (különböző S.O.S. fórumokra feltett, záros időn - legtöbb esetben napokon, órákon - belül) lealtatásra kijelölt állatokat átvéve tőlük, vagy a segítségükkel a működési területükről. Telepünk, menhelyünk nincs, nem is tervezünk ilyent létrehozni. Ideiglenes befogadói rendszerben illetve panziót igénybe véve dolgozunk. Mivel már gazdikeresőként is családban, és nem egy telepen, kennelben élnek a kutyák, a rehabilitáció hatékonyabb, és az örökbefogadáskor új családjukba történő beilleszkedésük is sokkal zökkenőmentesebb. Az új gazdi jól szocializált, ápolt, egészséges új családtagot kap. Kizárólag az 1%-ból, saját erőnkből és eseti adományokból egyidejűleg 60-70 fős állományról gondoskodunk.

Csodálatos érzés megtapasztalni, mikor egy megalázott, testileg- lelkileg tönkretett kis lény a kezünk munkájának és a szeretetünknek köszönhetően visszakapja a hitét, bizalmát, az örömet az életben, megerősödik, elkezd rosszalkodni, kóstolgatja, amit addig sohasem érezhetett, majd rátalál az az EMBER, akivel egymásra néznek, és tudják: ők többet sohasem válnak el, vagy mikor az, aki addig csak rúgást kapott, akit addig csak elárultak, bizalommal hozzád bújik.

Ezektől az élményektől megváltozott az életünk, más, boldogabb emberek lettünk!

Ha meg szeretnéd tapasztalni ezt a csodát, csatlakozz hozzánk, és segítsd a világ legőszintébb és legszeretnivalóbb lényeit együtt velünk!

Nyitvatartás

Adószám

18195376-2-42

Közhasznú besorolás

közhasznú

Végzés száma

01-02-0012760

Tárgyi szükségletek
Gyógyszer, gyógytáp, felszerelés, pénz.
Jelentkezés önkéntesnek

Takács Kati, 06 70 223 64 76 vagy 06 70 619 06 96

Mit várunk az önkénteseinktől?

Önkénteseinkkel szemben nincs mennyiségi elvárás (mennyit vállaljanak).  Az viszont feltétlenül elvárjuk, hogy a saját maguk által vállalt feladatot elvégezzék, de legalább időben lemondják, ha nem tudják teljesíteni. Senki nem fogja szóvá tenni. A sétáltatásban, szocializálásban, ideiglenes befogadásban, fuvaroknál és kitelepülésekben lenne leginkább szükségünk önkéntesekre, de megköszönjük, ha kitalálsz magadnak feladatot (pl. takarítás, támogatók szerzése), ezt átbeszéljük, megegyezünk a kereteiben, és hálásak vagyunk érte!

Történelmünk

Az egyesület alapítása lehet tán mókás is: a 2000-es évek elején az óvodából anyukák álltunk össze. Itt húzódott, az ovinktól pár száz méterre Budapest határa, és a „jóemberek” itt szoktak megszabadulni megunt kutyáiktól. Nem tudtuk nézni a sok szerencsétlen éhezőt, a falkába verődött, bicikliseket kergető, nagyobb kutyákat. Egyre több kutyánk lett. Láttuk, a fele sem tréfa, összefogva, együtt, szervezetten tudjuk csak uralni a helyzetet. Így kezdődött...

Tavaly lettünk 15 évesek, így a felvállalt küldetés mellett illik beszámolni arról is, mit tettünk le az asztalra ez alatt a 15 év alatt.

Fennállásunk során

  • közel 1900 kutyát adtunk örökbe, mindet ivartalanítva,
  • 2007 óta chipezve, teljes oltási sorral, egészségesen, a szükséges igen költséges szem- és ortopédiai, traumatológiai műtéteket elvégeztetve adunk örökbe,
  • 5270 ivartalanítást végeztettünk, ebből: saját 1900 mentvény, Illatos úti, 2011-es ivartalanítási pilot projekt keretében 71 kutya, innentől datálódik az illatos úti kutyák ivartalanítása, 2 ivartalanítási akcióban a részfinanszírozásunkkal 3159 állatot, valamint, további 3 ivartalanítási akcióban is 198 állatot, szociálisan rászorulóknak ingyenesen,
  • 3 gyermekkiadványunk jelent meg, összesen 6000 példányban, amit a gyerekek ingyen kaptak meg,
  • két éven keresztül havi rendszerességgel tartottunk állatvédelmi családi klubot,
  • a Kutyakötelesség sorozatunk előadásaiból 35 oktatófilm készült, mely honlapunkon és a XV. KábelTV archivumából elérhető.
nő kiskutyákkal
Óvodai anyukák összefoglalásával jött létre az egyesületünk

Egyesületünk része a 2012. április 28-a óta működő Yorkie Fajtamentés.

yorki
Yorki fajtamentés egyik mentettje
3 picikutya pórázon
Közös séta
Tervek a jövőre

A jelenlegi helyzetben – folyamatosan romló életszínvonal - mi talpon maradni szeretnénk, és azt, hogy minél kevesebbszer kelljen nemet mondanunk. Ami biztos: a minőségből nem engedünk, legyen ez a törődés, az elhelyezés, az orvosi ellátás vagy az étel minősége. Szeretnénk, ha ideiglenes befogadói hálózatunkat sikerülne növelnünk, és nem kellene a több kutya mentéséhez több panziós helyet igénybe vennünk, azaz több kutyánk lehetne a jelenlegi költségek mellett.

pici kutya medencézik
Az ellátás színvonalából nem engedünk
Sikereink

Sok munkának köszönhetően sok sikertörténetünk volt az elmúlt évben: három lebénult kutyát sikerült műtéttel, fizioterápiával és nagyon sok itthon végzett kezeléssel ismét járóképessé tennünk 2022-ben: kettőjükön nyoma sincs a korábban történteken. A legnagyobb sikertörténetünk tulajdonképpen az állományunk, és azt figyelembe véve az örökbeadások száma, aránya. Nagyon hosszú nálunk a legtöbb kutya gyógyulási ideje, hiszen a gerincműtét utáni rehabilitáció 3-4 hónap, a dupla térdkalács műtété szintén 4 hónap, a szívférgeseknél 6-10 hónap. Állományunk felét ilyen, illetve idős kutyák alkotják, mégis, 2022-ben 64 kutyát adtunk örökbe, akik közül: 6 éves: 5; 7 éves: 5; 8 éves: 5; 9 éves: 2, 10 éves: 1, 11 éves: 3, 12 éves: 5 (ÖT!!!!); 13 éves: 1; 14 éves: 1 fő. Azaz a 65 örökbe adott állatból 28 fő (43 %) 6 év fölötti és 13 fő (20%) szépkorú. Erre nagyon büszkék vagyunk!

idős csivava
Idős kutyákat is sikerül gazdásítanunk
Költségeink

Munkabért, rezsit nem fizetünk. Ideiglenes befogadóink ellenszolgáltatást nem kérnek, a panzió díj pedig tartalmazza mindkettőt. Állatorvosi költségeink, az etetés és kezelések, ill. a panzióköltség, ortopédiai műtétek havi szinten 1,2 – 1,4 M költséget jelentenek.

Elsimeréseink

2018-ban a söjtöri mentésért 12 társszervezettel 2 Civil Díjat is nyertünk, azaz mienk lett Legjobb Civil Akcióért járó és a Közönségdíj is. Ez a civil szféra legjelentősebb elismerése.

yorki gazdája lábánál
Legnagyobb sikerünk az örökbe adott kutyusok nagy száma.
Hogyan tudok segíteni?

Elsősorban a munkáddal: ideiglenes befogadással, sétáltatással, fuvarokkal, fotózással, szakfeladatokkal, pl. marketing, fundraising, grafikai feladatok, operatőri munkák, videók készítése, vágása.

Mit adományozzak?

Mivel mindig változik, mire kell költenünk és legfontosabb kiadásunk az állatorvosi ellátás, ami a legnagyobb mozgásteret biztosítja: a pénz, ezen belül pedig: a rendszeres utalás. Ezzel ugyanis tervezni tudunk. Nagyon nagy segítség a megmaradt gyógyszer, gyógytáp, a felszerelés (nyakörvek, hámok, textílpórázok, kutyapelenkák, rizs, köles, árpagyöngy, bulgur, amarant, stb.), a különböző minőségi (lehetőleg: durum) tészták, közepes+ minőségű KISSZEMŰ tápok (lezsarolt állapotú kutyák kerülnek be), kiegészítők (vitaminok, porckezelő készítmények, immunstimulálók, roburáló szerek, Burgimmune), samponok.