Állatbarát Alapítvány

Szervezetünk az állattartási kultúra javítását, az állatok védelmét, jogainak képviseletét tűzte ki célul.

Nyitvatartás

a hét minden napján, 8-16 óra között

Számlaszám

68800109-11035240

Adószám

18 79 19 27-1-15

Közhasznú besorolás

kiemelten közhasznú, non-profit szervezet

Tárgyi szükségletek
Takarítószerek, fertőtlenítők, papírtörlő, gumikesztyű, mosószer, felmosófej-vödör, kerti szerszámok,fénymásolópapír,laminálófólia, táblafilc,kutya-macskatáp, konzerv, jutalomfalat, hám, póráz, nyakörv, vitamin, immun-csont-porcerősítők, játékok, fekhely
Jelentkezés önkéntesnek

Bővebb információ kérhető az önkéntes programunkról Alapítványunk elérhetőségein, készséggel válaszolunk minden kérdésükre.

Tel: 42/727-736 vagy 20/550-1788, vagy személyesen Nyíregyháza, Csatorna u. 2. szám alatt lévő Állatotthonunkban.

Amiről szól az Állatbarát Alapítvány

Az Állatbarát Alapítvány 1993-ban alakult Nyíregyházán, fő működési területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Szervezetünk az állattartási kultúra javítását, az állatok védelmét, jogainak képviseletét tűzte ki célul. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformáló tevékenységekre, mivel felismertük, hogy folyamatos javulást csak a tájékoztató, ismeretterjesztő programokkal lehet elérni az állatvédelem, a felelősségteljes állattartás területén.

Ingyenes kutyaiskolát biztosítunk minden szombaton 9-11 óra között!

A közeljövőben szeretnénk felújítani a karantén részlegünket. Ide kerülnek a frissen érkezett kutyák és macskák, a sebesültek, műtöttek, az anyák a pici kölykeikkel. Itt a lehető legnagyobb sterilitást igyekszünk biztosítani, de a kennelek sajnos kopnak, rozsdásodnak, a burkolatokat kellene cserélni. Továbbá terveink között szerepel egy ivartalanítási program elindítása is, erre már létrehoztunk egy külön számlát. A program célja a hozzánk bekerülő állatok ivartalanítási költségeinek enyhítése, illetve, ha komolyan rászoruló gazdik keresnek meg, akik bizonyíthatóan és alaposan megindokolva nem tudják megoldani az ivartalanítást, de szeretnék, mert felelősen gondolkoznak, nekik is segítenénk a befolyt összegből.

Pontos költség összeget nehéz mondani, nyilván attól is függ, mennyi állat kerül be hozzánk, illetve milyen kezelésekre, műtétekre, terápiára szorulnak, de az Alapítvány éves fenntartási költsége körülbelül 60 millió forint körül mozog. 

Sikertörténetek

A pokol bugyrai

 

Először csak egy hívás jött. Pár napja. Aztán jöttek képek, majd videók. Ma pedig az elhozatal. Baromira szívtuk a fogunkat, mert 3 felnőtt és 6 kölyök volt, ráadásul a 6 kölyök bull típusú anyukától, ami Szabolcsban tudjuk, mit jelent.  Millió érdeklődőt, akiknek jó része teljesen alkalmatlan kutyatartásra. Kicsiket ivartalanítani nem lehet, utánkövetni nehéz, de muszáj.Az egyik ott élő gazdink szólt, akinek már több kutya köszönheti az életét. A helyszín Levelek, Szabolcs megye. A kutyák tulajdonosa már az utcán várt minket, le volt minden beszélve vele. A ház állapotát nem részletezzük, sokat elmond, hogy a saját kerítését is eltüzelte már.  Faridát láttuk meg először. Egy oldalára borított régi hűtő volt a háza. Kölykök sehol. Elkéstünk...A tulaj már mindenkit elosztogatott. „Jó helyekre”. Farida végtelenül hálás volt a felé nyújtott kezek miatt, és a simogatásért. Ő szállt be először. Másfél év körüli szuka. Gyönyörű egyébként. A romos melléképület ajtajából a borzos Filou méregetett minket. Bizalmatlanul, zavartan. Ő maximum 8-10 hónap körüli, ott született, az anyja bentebb csaholt. Filou lánca nem volt több 1 méternél, épphogy le tudott feküdni. A nyakán alig van már szőr, vélhetően itt és így nőtt fel, teljesen szocializálatlan, vadóc, nem ismeri az érintést, a kedvességet. Fogalma sincs a lánc nélküli életről, úgy egyáltalán az életről nincs fogalma.  Legbelül, egy bokáig fekáliával borított placcon találtuk meg Fibit, elmondás alapján Filou mamája. Ő is fiatal, max. másfél éves. Morgott, ugatott, húzgálta az ínyét, de nem gondolta komolyan. Meglepődött a kedvességre, a felé nyújtott kezet megszagolta, de azonnal visszaváltott dühös morgásba. A saját gazdája félt tőle, ettől a tizenpár kilós fiatal kislánytól, aki a gazda közeledésére szinte beleépült a széklettel borított talajba. Szintén láncra volt verve, sem fekhelye, sem háza, sem semmije nem volt. 

Forrás: Állatbarát Alapítvány

A menhelyen mindenki kapott chipet, oltást, féreghajtót, Farida holnap alapos vizsgálaton esik át, mert a pérája hatalmasra van duzzadva, először azt hittük, méhelőesése van. Az anya-fia páros a soványságot és a nyakukon hiányzó szőrt leszámítva jól van, nyilván rájuk is vizsgálatok várnak.A pástétomot egyikőjük sem volt hajlandó még csak megszagolni sem. Félnek.  Idegen minden, ismeretlen számukra a normális hangvétel, a halk beszéd, a simogatás, bár a fekete-cser szuka, Fibi viszonylag hamar rájött, hogy ez valami nagyon jó dolog, és kis idő elteltével félénken, hunyorogva, de bizalmat szavazva bújni kezdett, és kérte a simogatást. A fejét a kezünkbe hajtotta, és csak nézett.  Farida a belső karanténban maradt, melegben, a holnapi vizsgálatok miatt, Fibi és Filou kaptak egy kennelt, két házzal, amit vastagon beszalmáztunk nekik. Szinte be sem mertek menni, a házat sem ismerik. Később persze már nagyon élvezték az újdonságot, befúrták magukat a száraz, tiszta, meleg szalmába. Ez csak egy menhelyes kennel, de számukra ez most a mennyország. 

Forrás: Állatbarát Alapítvány

Az esélytelenek

 

Eszkimót és Jeena-t ugyan az a szuper gazdink fogadta örökbe. Mindketten az „esélytelenek” kategóriában indultak, hiszen Eszkomó (fehér) vak, ráadásul szívférges is, Jeena (barna) pedig Borsodban, egy óriási lyukkal a szájpadlásán kóborolt hetekig. Ennek nyomai a mai napig láthatóak, és élete végéig meg is maradnak. Néhány hét eltéréssel költöztek egy csodás gazdihoz, egy csodálatos helyre.

Forrás: Állatbarát Alapítvány

Segíteni szeretnék, de hogyan?

Amivel támogatni tud bennünket és a mindennapi munkát:

  • Tárgyi, és pénzbeli adományokkal egyaránt
  • Önkéntes munka, sétáltatás
  • Ideiglenes befogadás
  • Virtuális örökbefogadás
  • Takarítószerek, fertőtlenítők, papírtörlő, gumikesztyű, mosószer, felmosófej-vödör, kerti szerszámok…
  • Irodaszerek, fénymásolópapír, laminálófólia, táblafilc, hibajavító, tollak, cellux…
  • Kutya-macskatáp, konzerv, jutalomfalat, hám, póráz, nyakörv, vitamin, immun-csont-porcerősítők, játékok, fekhelyek, kötszer…
  • Megunt, nem használt szőnyegek, plédek, párnák, paplanok

Önkéntesség az Állatbarát Alapítványnál

Minden korosztály képviselteti magát önkénteseink közt, leggyakrabban a 10-24 évesek keresnek meg minket azzal a szándékkal, hogy csatlakozni szeretnének Alapítványunkhoz. Persze ennek az egyik logikus magyarázata a kötetlenebb életvitel. A felnőtt korosztályból is szerencsére egyre többen jelentkeznek hozzánk, hiszen felismerik az önkéntességben rejlő pozitívumokat: a napi monoton munka mellett a változatosság, a társadalmi hasznosság tudata, a sikerélmény, a kikapcsolódás lehetősége jelenti általában a legfőbb motivációt amellett, hogy egy számukra is fontos, jó ügyet segítsenek, és ez jó érzéssel tölti el őket, valamint tudásukat is kamatoztatják.

Az önkénteseket foglalkoztató civil szervezetek, így Alapítványunk is sokat köszönhet az önkénteseknek. Új lendületet, új ötleteket hoznak magukkal, lelkesen és önzetlenül végzik azt a munkát, amelyet ők is fontosnak tartanak. Egyetértenek céljainkkal, és szívesen vesznek részt tevékenységeinkben. Persze közben számukra is sok előnnyel jár a segítségnyújtás. Érzik, hogy fontos tagjai szervezetünknek, közösek az elért eredmények, sikerek. Új képességeket, tapasztalatokat, ismereteket szereznek, új barátokra tesznek szert, és megelégedéssel tölti el őket az elvégzett munka.

Alapítványunk folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését. Minden korosztály számára, bármilyen tudással és képességgel is rendelkezzenek, megtaláljuk azokat a feladatokat, amelyekben szívesen vesznek részt. Hasznosan és kellemesen tölthetik el szabadidejüket, mi pedig nyitottak vagyunk az új lehetőségekre, új ötletekre.

Köszönjük, és bízunk benne, hogy hamarosan Önt is, Téged is önkénteseink táborában üdvözölhetünk!