Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület Alapítás éve 2004
Lehetőségek
Image Description Sétáltatás
Image Description Gyermekbarát
Image Description Örökbefogadás

Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület

"„Létre kell hozni olyan helyeket, ahol minden természeti lény menedéket talál, mert talán ezek lesznek az utolsó helyek, ahol az emberi lélek megnyugvásra lel.”John Muir

A Barcsi Önkormányzattal összefogva a Barcs, Viktor puszta telephelyű állatmenhelyet üzemeltetjük 2004 óta.

A Barcsi Önkormányzattal összefogva a Barcs, Viktor puszta telephelyű állatmenhelyet üzemeltetjük 2004 óta. A mai napig közel 832 kutyának kerestünk szerető gazdát. Térségünk a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyike, melyhez 26 település tartozik, és egyedüli állatmenhelyként üzemelünk a térségben.

Nyitvatartás

Látogatás, előre egyeztetett időpontban

Számlaszám

10403222-50526774-65781003

Adószám

18779707-1-14

Közhasznú besorolás

közhasznú, 14-02-0003107

Tárgyi szükségletek
ételadomány, konzerv illetve száraztáp, pénzadomány az orvosi számlák rendezésére
Jelentkezés önkéntesnek

Biczák Balázs 70/362-8316

Mit várunk az önkéntesektől

Elsősorban olyan önkénteseket várunk, akik nagyon szeretik a kutyákat. Ha valaki úgy dönt, hogy kipróbálná nálunk az önkéntes munkát, kérjük, hogy legyen kitartó, és számíthassunk rá. A menhelyen végzett önkéntességről tudni kell, hogy az állatokat hétvégén, illetve ünnepnapokon is el kell látni, ezért ez az önkéntesség azzal is jár, hogy azt a szabadidőt fordítod rá, amit mások pihenéssel vagy szórakozással töltenek. Viszont elmondhatatlan az a szeretet, amit cserébe a gondozott állatoktól kapsz, és nagyon jól kikapcsol a napi rutinból az állatokról való gondoskodás és a velük való foglalkozás.

Magunkról

A Barcsi Önkormányzattal összefogva a Barcs, Viktor puszta telephelyű állat menhelyet üzemeltetjük 2004 óta. A mai napig közel 832 kutyának kerestünk szerető gazdát. Térségünk a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyike, melyhez 26 település tartozik, és egyedüli állatmenhelyként üzemelünk a térségben. Ha településenként évente átlagban „csak” 1 problémás kutyát számolunk már a környező települések számából adódóan megvan az éves átlagban befogadott kutyák számának a fele. Sajnos az árván hagyott, és rossz körülmények között tartott állatok száma egyre csak nő. A növekvő gazdasági nehézségek miatt egyre több állatot dobnak ki az erdőszélen, vagy a városban, de idén drasztikusan megnőtt a kitett kölyökkutyák száma is.

kölyökkutyák menhelyen
Egyre több a kölyök is a gondozottaink között

Jelenleg a gondozott állatlétszám folyamatosan eléri a 110 egyedet. Az önkormányzat által befogott kutyákon kívül az aktivistáink által talált sanyarú sorsú ebek, a halálesetek miatt „árván” maradt állatok mind otthont találnak nálunk. Évente mintegy 50 kutyának találunk új gazdát. A talált, vagy befogott kóbor ebeket kéthetes karanténozás után leféregtelenítjük, vakcinázzuk, lehetőség szerint ivartalanítjuk, majd gazdát keresünk nekik. A jelenleg is hatályos törvény szerint 2010. júliusa óta mikrocsippel látjuk el őket.

Idős kutya menhelyen
Térségünkben folyamatosan nő a kitett állatok száma

Munkásságunk

A menhelyen az önkormányzat segítségével, közhasznú munkások segítik az önkéntesek munkáját, akik takarítják a kenneleket, a kifutókat és a menhely teljes területét, miközben igyekeznek foglalkozni az állatok „lelkével” is, szeretettel gondoskodnak róluk. A helyi szervezetetekkel és önkormányzatokkal közösen, a fiatalokat is megpróbáljuk bevonni komoly, és felelősségteljes munkánkba. A környék óvodás, általános- és középiskolás diákjaival találkozunk iskolai és menhelyi meghirdetett akcióinkon, ahol megmutatjuk, hogyan, mekkora felelősséggel jár egy állat, hogyan kell a kutyákat gondozni, betanítani, miért fontosak a védőoltások, és megismertetjük velük a mikrocsipezés és az egyedi megjelölés fontosságát is. Sok esetben tartunk célirányosan a menhelyről szóló előadásokat a környező települések könyvtáraiban is. Folyamatos megjelenésünkkel biztosítjuk a köztudatban, hogy egyesületünk folyamatosan dolgozik közös céljainkért. Munkánkban az esélyegyenlőséget szem előtt tartva fogadjuk be a kóbor, illetve rossz körülmények között tartott kutyákat, igyekezve elősegíteni a társadalmi integrációt is. Fontosnak tartjuk az értékteremtés feladatát, mert úgy gondoljuk, hogy jó példával szolgálva, az önkéntes munka 24 órás szolgálatával helyi értéket teremtünk működési területünkön. Sajnos az évek során a kutyák befogadása mellett több állatkínzásos ügy is nehezítette a munkánkat. Nagyon nehéz dolog egy gazdátlan kutya bizalmát visszaállítani, de rettenetesen nehéz dolog egy olyan állatot rávenni a bizalomra, akitől már egyszer mindent elvettek.

Menhelyi kutya
Rossz körülmények között tartott, bántalmazott és gazdátlan kutyusaink is vannak

Hogyan segíthetek

Hogyan tudok segíteni?

Minden fajta segítségnek örülünk: 

  • menhelyi munkában való segítség nyújtás
  • állatok szállításában való segítségnyújtás

 Mit adományozzak?

  • ételadomány, konzerv illetve száraztáp
  • pénzadomány az orvosi számlák rendezésére