Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület

"Minden pöttyös élet számít!

Az Egyesület általános célja a gazdátlanná vált dalmata kutyák és keverékeik megmentése, fizikai és pszichés rehabilitációjuk elősegítése, majd végleges, szerető otthonba való juttatása.Állatbarátok, civilek, önkéntesek vagyunk.

Állatbarátok, civilek, önkéntesek vagyunk. A kutyák mentését saját elhatározásból, az elmúlt évtized alatt felhalmozódott tapasztalataink alapján végezzük saját civil munkánk mellett, szabadidőnkben és néha azon is túl.

Nyitvatartás

nincs telephely

Számlaszám

K&H 10403923-50526590-88901008

Adószám

18268991-1-41

Közhasznú besorolás

Közhasznú

Végzés száma

3954.

Tárgyi szükségletek
Tárgyi adományokkal kapcsolatban is fenti email címünkön tudunk egyeztetni
Jelentkezés önkéntesnek

kapcsolat@dalmatamentes.hu

Dalmata Fajtamentő a színre lép

2011-ben alapítottuk egyesületünket a Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesületet, bár az ezt megelőző években is már aktívan tevékenykedtünk. Az egyesületre azért volt szükség, mert hivatalos szervezetként eredményesebben tudunk működni, mint magánemberenként. Ebből személyes előnyünk nem származik, mivel tagjaink semmilyen juttatásban, kivétben nem részesülnek. Az egyesület kizárólag a kutyákért létezik, üzemeltetését próbáljuk a lehető legköltséghatékonyabban megszervezni (önkéntes alapon), hogy minden egyes forintot a kutyákkal kapcsolatos közvetlen kiadásokra tudjuk fordítani. Mint hivatalos szervezet, természetesen mindenről szigorú elszámolást vezetünk.

Több, mint 180 gazdátlan eb otthonra találásában vettünk részt, saját gondozásunkba vett, és gazdához adott mentvényeink száma ma már meghaladja a 100-at.

Tervek a jövőre nézve: Folytatjuk a mentést, ahogy eddig is. Kicsiny, de hatékony csapattal, akik ott vannak, amikor kell, és teszik, amit a kutyákért megtehetnek.

Munkásságunk

Menhelyet nem üzemeltetünk, a gondozásunkban lévő kutyák ideiglenes befogadóknál vannak elhelyezve, családi környezetben, mert hiszünk benne, hogy csak így lehet igazán megismerni őket, és ezáltal megtalálni a számukra megfelelő, hosszú távú családot. 

Közvetített gazdikeresőket rendszeresen hirdetünk, sikeresen új otthont találtunk már nagyon sok pöttyös ebnek, akiknek saját gazdái kerestek másik családot. 

Korábbi mentvényeinkkel általában évente szervezünk találkozót, ahová minden fajtatársat, Dalmata kedvelőt szeretettel várunk. Lehetőségeinkhez mérten az év közben zajló egyéb állatvédelmmel kapcsolatos rendezvényeken is igyekszünk megjelenni, ez a mindenkori önkénteseinktől függ.

Több, mint száz örökbeadást bonyolítottunk le személyesen az elmúlt tíz évben, és körülbelül még egyszer ennyi eb végleges, szerető otthonra találásának résztvevői voltunk. Voltak viszonylag gyorsan gazdásodó, és nagyon hosszú hónapokig gazdát kereső, 10+ éves, és alig pár hónapos, túlsúlyos és csont és bőrre éheztetett, fajtatiszta törzskönyves és messziről dalmatára hasonlító keverék mentvényeink egyaránt. Minden mentés emlékezetes, minden eb szívünknek kedves, egyéniségek, akik egytől-egyik a nekik legmegfelelőbb gazdához kerültek, igazi megbecsült családtagnak, kedvencnek. Történetük mind elolvasható honlapunkon, évenkénti bontásban.

Költségek

Amikor egy dalmata (legyen szó fajtatisztáról, vagy keverékről) gondozásunkba kerül, számos költség hárul ránk. Jobb esetben egészséges kutyáról van szó, de mivel általában elhanyagoltak, mindenképpen első utunk az állatorvoshoz fog vezetni mind a kutya, mind a befogadó környezetének biztonsága érdekében.

Miután gondozásunkba kerül, az új mentvényt megvizsgáltatjuk állatorvossal, meg kell kapnia az általános oltásait, féreghajtót, az állatorvos elvégez egy laborvizsgálatot, ha szükséges, ultrahangot, mindenképp ellenőriztetjük és ha nincs beültettetjük a mikrochipet a kutyába. Sokszor előfordul szőrhiány, láz, gyulladás, stb. ilyen esetekben további vizsgálatok, gyógyszerezés, kezelés szükséges, ami mind többletköltséggel jár. Előfordult, hogy a kutya külföldre került gazdához, ilyen esetekben ki kell állítani egy útlevelet, fizetni kell az útiköltséget, a szállítást oda-vissza. Általában azok a kutyák, melyek ideiglenes befogadóinkhoz kerülnek, nem egy hétig tartózkodnak ott! Első mindig a kutya egészségi állapotának helyre hozatala, ami elve heteket vesz igénybe. Legtöbbször azonban hónapokról van szó, pláne, ha az állat sérült, esetleg még rehabilitálásra, szocializálásra is szorul. Ezalatt az idő alatt etetni kell, minőségi tápot kell biztosítani számára, melyet legtöbbször a befogadó áll, de sokszor osztjuk ezeket a költségeket.

Egy egészséges kutya alap egészségügyi ellátása és a mentés alapvető, egyszeri költsége átlagosan:

  • oltások, féreghajtók: 10.000,-
  • chip, útlevél:12.000,-
  • laborvizsgálat:10.000,-
  • ultrahang:8.000,-
  • élősködővédelem:1.000,-
  • ivartalanítás:20.000,-
  • szállítás:15.000,

Összesen 76.000 forint egy kutyára!

Sérült, beteg állatnál ez az összeg többszöröse lehet (kórházi számla, állatgyógyszerek, egyéb műtétek), és még nem beszéltünk a gondozás hosszútávú költségeiről: táp, panzió fizetése akár hónapokra amíg a kutya végleges gazdára talál. Ha szerencsénk van, és pl. 3 hónap után végleges otthonra talál, akkor egyetlen kutya rehabilitálása és gazdához juttatása, akár 100.000,- forintba kerül, ami az egyesületet terheli!

Semmilyen állami vagy más szervezettől támogatást nem kapunk. Néhány magánszemély rendszeres anyagi támogatása teszi lehetővé, hogy az egyesület egyáltalán működő képes maradhasson, de ahhoz, hogy a bajban lévő dalmatákon segíteni tudjunk minden apró összeg számít!

Van amikor napi, heti rendszerességgel érkeznek segítség kérések, van amikor ritkábban. Az aktuális mentésekről folyamatos tájékoztatást adunk weboldalunkon, facebook oldalunkon és kutyánként követhetőek az események fórumunkon.

Tagjaink, önkénteseink munkabért, juttatást nem vesznek fel. A beérkezett adományok teljes összegét a kutyákra fordítjuk!

Önkénteskedés

Fotózás

Nem tudunk mindenhol ott lenni, de szeretnénk országos szinten hatékony segítséget nyújtani a rászoruló ebeknek.
Sokszor előfordul, hogy a mentendő kutyáról nincsen elég adat, nincs jó minőségű fénykép, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményes legyen a kutya hirdetése. Előfordult már nem egyszer, hogy emiatt “ragadt be egy kutya” hónapokra, évekre. Hiába kérünk fényképeket, friss híreket, néha ezt a hirdetést kérők nem tudják sajnos megoldani.
Nagyot lendíthet az adott kutya esélyein, ha első kézből kapunk információkat a hirdetendő, átveendő kutyáról, nem egy példa volt már erre!

Ha szívesen kimennél fényképezni és megismerkedni a hirdetendő kutyákkal a lehetőségeidhez mérten elérhető helyszínre (természetesen a kutya tulajdonosának, hirdetőjének beleegyezésével, vele előre leegyeztetve, legyen ez a helyszín saját háznál, vagy akár gyepmesteri telepen, menhelyen), kérjük jelentkezz!
Életeket mentünk, minden segítség számít egy adott mentésben!

 

Hirdetések

Gazdikeresőink hirdetési szövegeinek, képeinek megszerkesztésében, fordításában, feltöltésében is segíthetsz!

Ideiglenes befogadás

Ha el tudnál helyezni egy-egy mentvényt akár alkalmi jelleggel, akár csak egyetlen, vagy néhány éjszakára, esetleg hosszabb távra is, kérjük jelezd! Életeket mentünk, minden segítség számít egy adott mentésben!

Jelentkezz itt:. kapcsolat@dalmatamentes.hu
Ha csak kérdésed van az ideiglenes befogadással kapcsolatban, kérjük tedd fel bátran, szívesen válaszolunk!

Szállítás

Gyakori, hogy a gazdátlanná vált kutyát messzi településekről kell elhozni viszonylag kevés idő alatt, hogy megóvjuk komolyabb sérüléstől, fertőzésről, vagy mert mielőbbi egészségügyi ellátást igényel. Ilyenkor minden fuvar szó szerint életet menthet! Egyesületünknek nincsen gépjárműve, sofőrje, így minden ilyen jellegű önkéntes segítségért hálásak vagyunk! 

 

Jelentkezés: kapcsolat@dalmatamentes.hu