Hörcsög mentés Együtt a Kisállatokért Alapítvány

Miután meggyőződtünk róla, hogy valóban nekünk való állat a hörcsög, utána kell néznünk, milyen felszereléseket szükséges beszereznünk leendő kedvencünknek.

Alapítványunk fő célja a kisállatok kulturált tartásának népszerűsítése a magyar emberek körében, illetve az állatvédelem fontosságának terjesztése az állatok szeretete, az állati élet méltóságának tisztelete érdekében. Legfőbb tevékenységünk a veszélyben levő kisállatok mentése, rehabilitációja és örökbeadása, illetve az ehhez szükséges ideiglenes befogadói hálózat építése.

Nyitvatartás

Számlaszám

16200106-11578165-00000000

Adószám

18755987-1-41

Közhasznú besorolás

Közhasznú

Végzés száma

14.Pk.60.062/2016/24., 01-01-0012231,

Tárgyi szükségletek
A ragcsalomentes.hu/igy-segithetsz oldalon megtalálható mire van szükségünk védenceink gyógyítása, rehabilitása, ellátása során.
Jelentkezés önkéntesnek

Várjuk önkéntesek jelentkezését az info@ragcsalomentes.hu email címen.

Alapítványunkról

Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány 2016. áprilisában kezdte meg hivatalos, alapítványi működését, 2019. októberétől közhasznú szervezetként működik. A 2020-as évtől jogosult adó 1%-ot fogadni.

Elsődleges célunk a helyes tartás terjesztése minél több felületen.

Mint minden állatmentés a rágcsálómentés is igen költséges. Változóak a havi költségeink, de a felszerelés és eledel vásárlása mellett mindig vannak állatorvosi számláink is.

Hörcsög tartás

Egyre többen választják a hörcsögöt első házi kedvencnek, viszont a helyes hörcsögtartást illetően sajnos rengeteg tévhit kering az interneten a mai napig. Miután meggyőződtünk róla, hogy valóban nekünk való állat a hörcsög, utána kell néznünk, milyen felszereléseket szükséges beszereznünk leendő kedvencünknek.

A hörcsög egyedül boldog

Tévhitek a hörcsögökkel kapcsolatban

Az egyik legfontosabb információ, hogy a hörcsögöket csak egyedül szabad tartani. Ha többet tartunk egy helyen, bármelyik pillanatban halálos kimenetelű veszekedés alakulhat ki. Sokan azt gondolják, hogy a hörcsögök egyedül tartva magányosak, és szükségük van társra, de ez egy hatalmas tévhit! Igazán boldogok csak fajtárs nélkül, egyedül lehetnek.

Hörcsög a futókerékben
Ne rácsos kereket vegyünk neki, mert az baleset veszélyes

A lakhelye kialakítása

A megfelelő lakhely kialakítása rendkívül fontos, hiszen kis barátunk itt fogja tölteni élete nagy részét. A hörcsögök a vadonban egy kopár, sík vidéken élnek, nem tudnak semmire sem felmászni. Ebből kifolyólag nem érzékelik a magasságot, és félelem nélkül leugorhatnak bárhonnan. Így a lakhely kiválasztásakor szem előtt kell tartanunk, hogy az nagy alapterületű legyen, ne pedig több emeletes. Törpehörcsög esetében legalább 3.000 cm2 alapterületű helyet érdemes beszereznünk. Ez lehet akár 100*30, 75*40 vagy épp 60*50 cm alapterületű. Aranyhörcsögnek célszerű minimum 4.000 cm2 alapterületű helyet választanunk. A legkedveltebb elosztás a 100*40 vagy 80*50 cm-es hely. Bár az emelet nem növeli az alapterületet, de 1-1 kisebbet betehetünk kedvencünkhöz.

Hörcsög a kerékben
Egyedül szeretnek élni

A hörcsögök rendkívül mozgékony állatok, egyetlen éjszaka alatt akár 15 km-t is lefuthatnak. Így mindenképpen szükségük van futókerékre. Törpehörcsögnek legalább 20 cm átmérőjű kerék kell, aranyhörcsög esetében pedig minimum 28 cm-es kerékre lesz szükség. A megfelelő kerék kiválasztása esetében nem elég csupán az átmérőt figyelembe vennünk. Az is fontos, hogy a kerék semmiképp se rácsos legyen, hanem zárt futófelületű. A rácsokba az állat lába beakadhat, eltörhet, és felgyorsulni sem tud benne kellőképpen, mert figyelnie kell rá, nehogy a rácsok közé lépjen.

Hörcsög
A hörcsögöknek nincs szüksége emeletre, inkább nagyobb alapterületű ketrecet vegyünk

A hörcsögök zsákmányállatok, ezért érdemes a helyükön több búvóhelyet is elhelyeznünk. Törekedjünk a természetes anyagokra! Elsősorban fa felszereléseket célszerű beszereznünk, de emellett használhatunk kerámia kuckót, szénát, kókuszdiót, vesszőhidat is. A Glirex webshopban temérdek természetes dekoráció is megtalálható, így érdemes ott is szétnéznünk.

A hörcsöglakhely elengedhetetlen részét képzi a vastag alom. A legtöbben a forgácsot használják, ám ez gyakran poros, ami a gazdi és az állat légutait is irritálhatja. A kenderalom, lenalom vagy papíralom jobb választás. Az almot tegyük minél vastagabban, hogy kedvencünk ásni tudjon benne. A zárt oldalú lakhelyek ilyen szempontból praktikusabbak, mert azokban az almot akár 20-30 cm magasan is tornyozhatjuk, így a hörcsög kiélheti benne ásási hajlamait. Ha az almot szénával keverjük, a hörcsög által ásott alagutak jobban megmaradnak, kisebb eséllyel omlanak össze.

Sokan nem ismerik a csincsillahomokot, pedig ez is egy rendkívül fontos kellék. A hörcsögök ebben tudják bundájukat tisztítani: hemperegnek és ásnak benne. Ha hörcsögöt veszünk magunkhoz, ne maradjon el a csincsillahomok sem! Ezt érdemes egy magas falú, 15-20 cm átmérőjű edénybe tennünk pár cm vastagon.

A mai napig sok helyen hallhatjuk, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük ivóvízre. Ez egy hatalmas tévhit! Mint minden emlős, a hörcsög is iszik vizet, és ennek a nap 24 órájában rendelkezésére kell állnia. E célra beszerezhetünk műanyag, üveg vagy kerámia tálat, de választhatjuk a sokak által kedvelt golyós/szelepes itatót is. Érdemes vásárolnunk egy tálat a magkeveréknek és a zöldségnek is.

Hörcsög lakhely
Törekedjünk a természetes anyagok használatára a lakhelye kialakításakor