Komondor Fajtamentő Alapítvány

A komondor fajtamentést én ( Dr. Hegedüs Orsolya ) és férjem ( Hegedüs Csaba ) csináljuk önkéntes alapon ( 2013 óta )

A komondor fajtamentést én (Dr. Hegedüs Orsolya) és férjem (Hegedüs Csaba) csináljuk önkéntes alapon (2013 óta) Anyagi és tárgyi juttatás nélkül a saját szabadidőnkben, munka és család (két csodás gyerkőc és 8 saját komondor és egy puli) mellett. A saját zsebből fizetett telefonunkon telefonálunk és saját autónkon indulunk menteni. Az adó 1%-ból, az adott mentésre kért és beékezett támogatásokból és ismét csak a saját családi kasszánkból finanszírozva a szállítást, a panziót ha kell, az etetést, az orvosi és egyéb költségeket, hiszen telephelyünk sincs még!

Nyitvatartás

Számlaszám

10400212-50526756-54481002

Munkánk

A Komondor egy igen “speciális fajta” hiszen domináns, erős akaratú, hatalmas termetű és erejű lévén, a mentés nem merülhet ki a rossz helyzetből való kiragadásban és a gyógyításban. Se szállításuk, se örökbe-adásuk nem egyszerű, nem beszélve a bizalmuk helyreállításáról, hiszen egy Komondor és gazdája közötti kapcsolat sokkal szorosabb, mint bármely más kutyafajtánál. Azok a kutyák aki bizalmukat már elveszítették az emberben hosszú hetek vagy hónapok munkájával billenthetők csak vissza, és ha ezt az időt nem szánjuk rá, akkor a későbbiekben vagy a kutya vagy az új gazda látja majd kárát.

Mentett Komondor
Minden kutyát rehabilitálunk mielőtt gazdához kerülne

 Ezért mi minden esetben rehabilitáljuk és szocializáljuk őket, felmérjük jellemüket, hogy olyan családba tudjuk később adni, ahol kiváló családtagként fogják majd megállni helyüket életük végéig. Ez természetesen idő, olyan idő, amit valahol (vagy a saját kertünkben, ideiglenes befogadóinknál vagy panzióban) kell eltölteniük. Ez ismét anyagi ráfordítást igényel.

Magunk végezzük a szocializációt, rehabilitációt és készítjük fel mentett kutyusainkat az új életre is. Az elmúlt időszakban megmentett több 100 Komondor, akik gondozásunkból családba kerültek (nem a közvetített vagy mások gondozásában lévő, általunk “csak hirdetett”), hanem akik ténylegesen nálunk vagy kedves ideigleneseinknél elhelyezett általunk mentett kutyusok bizonyítják önként vállalt munkánkat jól végezzük! Van egy jó kis segítő bázisunk, akik ideiglenes befogadással, ötleteléssel, szöveg-fordítással, szervezéssel segítik a munkánkat. 

Komondor kozmetika
Mentett kutyusainkat lelkileg és külsőleg is rendbe tesszük

Közösséget teremtünk

Mentünk gyepmesteri telepről, közterületről, hoztunk már el kutyát, aki évekig volt bezárva egy lakásba egyedül (az ablakon át etették), disznóólból, mezőgazdasági területről, de autópálya mellől is. A konkrét egyed-mentés mellett évek óta, havonta kerül megszervezésre a Komondor Akadémia, ahol a gazdák és vagy leendő gazdák ismerkedhetnek a komondor nevelésével, gondozásával, szocializációjával, stb. 3 havonta Komondor fajta népszerűsítő sétákat szervezünk az ország nagyvárosaiban, illetve rendszeres vendégei vagyunk különböző rendezvényeknek. Különböző média platformokon jelenünk meg és hívjuk fel a fajtával kapcsolatos problémákra a figyelmet, a közösségi média lehetőségeit is felhasználva igyekszünk segíteni a kihalás szélén lévő komondort.

Vajka

Sikertörténet

Honlapunkon rengeteg sikertörténetet olvashatnak az érdeklődők, de példaként említhetjük Vajka történetét.

Volt nekünk egy Vajkánk, aki egy udvaron volt kikötve láncon. A gazda némi nyomásra lemondott róla. Természetesen se chipje, se oltása nem volt, kórosan sovány volt és a szőre egy merő sáros, összeállt páncél. 2-3 hét volt, mire a bizalmába férkőztünk és elkezdhettük a szőrét rendbe tenni, oltási programját elindítani. Nálunk nincs lánc, se kennel, saját kutyáink a mentvényekkel együtt szabad tartásban élnek. Így volt ez Vajka esetében is. A négy-lábúakkal viszonylag hamar összebarátkozott, de a korábbi sok negatív tapasztalat, amit az emberrel megélt, sajnos nagyon megnehezítette a dolgunkat; hogy a bizalmába férkőzzünk. De végül is ez is sikerült, így pár hónappal a mentés után szerveztük az ivartalanítását és elkezdtük az aktív gazdikeresést is neki. Sajnos azonban az ivartalanításnál kiderült, hogy előző életében úgy megverték, hogy leszakadt a lépe. Az ivartalanítás közben kiderült, hogy a megrepedt lép bármikor okozhatta volna a halálát, így életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Hála az égnek ez sikerült és a lábadozási időszakban sem történt már semmi, ami tovább nyújtotta volna a lábadozást. Természetesen e korábbi problémák ismeretében kellett számára megtalálni a megfelelő gazdit, hiszen Vajka élete végéig diétásan kell étkezzen és a mozgás esetében is nagyon fontos a mértéktartás. Ma már egy csodás család oldalán él boldogságban és biztonságban! 

Elhanyagolt Komondor, páncél szerűen összeállt bundával
Elhanyagolt Komondor, páncél szerűen összeállt bundával