Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület 2012-ben alakult néhány lelkes állatbaráttal.

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület 2012-ben alakult néhány lelkes állatbaráttal. Működésünket Kaposvár gyepmesteri telepként kezdtük – mindig is menhelyekre jellemző elvek alapján-. Egyesületünk egyik mérföldköveként említhetjük, hogy a 2015. évben benyújtott menhelykérelmünk pozitív elbírálásban részesült.

Nyitvatartás

17:00-19:00

Számlaszám

10918001-00000074-88810002

Adószám

18285628-1-14

Közhasznú besorolás

Közhasznú, 14-02-0004001

Végzés száma

1500/Pk.60007/2012/8/I.sz.

Tárgyi szükségletek
Pénzbeli adományra és tápra van a legnagyobb szükségünk, valamint macskaalomra.
Jelentkezés önkéntesnek

Boncz Edit  70/361-9980

 

Mit várunk az önkétesektől:

  • kutyasétáltatás
  • menhely környezetének rendbentartása
  • rendezvényeinken való részvétel

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület 2012-ben alakult néhány lelkes állatbaráttal. Működésünket Kaposvár gyepmesteri telepként kezdtük – mindig is menhelyekre jellemző elvek alapján-. Egyesületünk egyik mérföldköveként említhetjük, hogy a 2015. évben benyújtott menhelykérelmünk pozitív elbírálásban részesült.

mentett agár
Blade megmentésekor
Mentett agár gazdájával
Blade ma

Tevékenységünk

Természet- és állatvédelem, a régió állattartásából adódó problémák megoldása, magukra hagyott, bajba került, gazdátlan és sérült állatok mentése, állatorvosi kezelése, rehabilitációja, segítünk szociálisan sérült állatokat újra beilleszteni a társadalomba stb. Rendszeresen járunk ellenőrizni a város és vonzáskörzetének problémásabb területeire. Igyekszünk javítani az állattartási fegyelmen, a bekerült állatok telephelyi vagy ideiglenes befogadónál való elhelyezése, a kulturált állatbarát állattartás megismertetése és elterjesztése, az állatvédelmi törvények betartatása, ivartalanítás népszerűsítése és gyakorlása, az élővilág iránt felelősséget érző közösség kialakítása stb. Egyesületünk fenntartása és a hozzánk kerülő állatok ellátása nem kis kihívást jelent számunkra, az ezekkel kapcsolatos problémák napi szinten jelentkeznek, de köszönhetően önkénteseink és támogatóink mintaértékű segítségének, a problémák legalább egy része „tűzoltó” jelleggel megoldásra kerül.

mentett cica
Amóra megmentésekor
cica cicaházban
És ma

Sikerünk

Fenti tevékenységeink során – melyek egyben célkitűzéseink is – megszámlálhatatlan egyéb kihívással és gyakran leírhatatlan mértékű kegyetlenséggel találkozunk, melyek minket is nagyon megviselnek és amelyek következtében a nap mint nap vívott „harcunk” már-már szélmalomharcnak tűnik. Mindezt csak azok a pillanatok feledtetik vagy helyezik rövid időre háttérbe, amikor pártfogásunkba került védenceink számára új esélyt biztosíthatunk az élettől egy szerető, boldog, gondoskodó, értük felelősséget érző gazdi vagy család személyében, ahol elfelejthetik addigi elszenvedett lelki és/vagy testi tortúráikat, sérüléseiket. Mindez adja azokat az újabb energiákat számunkra, amik elengedhetetlenek tevékenységünk folytatásához.

Elismerések

2019.01.06. „SOMOGY POLGÁRAIÉRT DÍJ” a Kutyatár Természet- és Állatvédő egyesület részére Somogy polgárai érdekében végzett munkájáért        

2022.01.23. „KAPOSVÁR SZOLGÁLATÁÉRT” kitüntetés Boncz Edit a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület Elnöke részére, a város érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

menhelyi kutya
Iza mikor hozzánk került
alvó kutya
Iza ma

Érzékenyítő munkánk

Küldetéstudatból és saját magunk örömére is szívesen veszünk részt rendezvényeken meghívottként és lehetőségeinkhez képest örömmel szervezünk saját eseménynapokat is. Rendszeresen járunk iskolákba, óvodákba és egyéb oktatási ill. szociális intézményekbe, mert hisszük, hogy a jót ott kell elültetni.

schnauzer állatorvosnál
Bici megmentésekor
schnauzer fotózáson
Bici ma
Rosco története

2018-ban bejelentést kaptunk arról, hogy Gige Fő utcáján fekszik egy ló, több órája a tűző napon. A 2 éves mén csikó annyira rossz állapotban volt, hogy a „gazda” testi fenyítése sem tudta lábraállítani. Egyértelmű volt Egyesületünk számára, hogy a segítő szándék itt kevés, orvosi beavatkozásra van azonnal szükség, így Pannon Lógyógyászatot értesítve mentünk ki a helyszínre. A lovat bebódított állapotban ponyván utánfutóra tettük és ideiglenesen telepünkön helyeztük el, tudván, hogy amíg nem győződhetünk meg arról, hogy nincs -e fertőző betegsége, addig nem kerülhet más ló mellé. Folyamatos orvosi ellátás mellett megkezdődött rehabilitációja. Több hónapos kezelés és folyamatos ápolás után átkerült istállónkba és azóta is egyesületünk gondozásában maradt.

sérült ló
Rosco megmentésekor
gyógyult ló
Rosco ma

Célunk

Az elvégzett munkában és annak az eredményében hiszünk, minden energiánkat erre fordítjuk. Célunk, hogy a Kutyatár neve egybeforrjon a hatékony, korszerű állatvédelemmel, mely a probléma hosszú távú megoldását jelenti. Folyamatosan próbáljuk fejleszteni az állatotthont, hogy minél több és komfortosabb férőhelyet biztosíthassunk az önhibájukon kívül gondozásunkba került négylábúaknak. Szeretnénk hittel, akadályt nem ismerve járni az általunk választott utat, megsokszorozni erőnket, hiszen minél többen vagyunk, annál többet tehetünk, amely állatéletekben mérhető... Motivációnk azok az állatok, akiken segítünk, mércénk pedig azok, akik bármely módon segítik munkánkat, így részesévé válhatnak azoknak az eredményeknek, melyeket elérünk.

kutya kimentése barlangból
Zsömi megmentése
két aranyszínű kutya fekszik a szőnyegen
Zsömi ma
Zsömi története

Késő este érkezett a bejelentés, miszerint Kazsokban (Kaposvártól 30 km-re) találtak erdei gombászás közben egy régi kútba esett kutyát. A bejelentők segítségével megtaláltuk a kiszáradt kutat, ami kb. 6-7 méter mély volt. Az aljában néha feltűnt a zsemlyeszínű kutya, majd eltűnt, ki tudja, hogy hol. Krisztián, a telep vezetője helyet foglalt beülő hámjában, majd aláereszkedett. Amikor leérkezett, látta, hogy a kutya körbe-körbe ásott egy kb. 60 cm magas, 80 cm széles járatot, próbált szabadulni, ide húzódott vissza. Bizalmatlan volt, nem közeledett. Krisztián elétette az előkészített Sedalinos pástétomot, ugyan a kutya nehezen vette rá magát, hogy előbújjon, de némi várakozás után elfogyasztotta a nyugtatót, majd be is bódult. Ekkor Krisztián a hóna alá csapta, majd a brigád felhúzta kutyástól. Legnagyobb meglepetésünkre volt benne chip, mely nem volt regisztrálva! Tehát ott álltunk éjjel az erdőben egy kutyával, akinek nem tudtuk kideríteni a személyazonosságát. Bekerült az autónkba, magunkkal vittük a telepre, gazdisodásáig ott élt a többi kutyával.

Költségeink

47 Millió Forint/Év :  állatorvosi kezelések, ivartalanítások, etetés, felszerelések, tankolás, munkabérek, közüzemi díjak.

Hogyan segíthetek?

Folyamatosan keresünk ideiglenes befogadókat. Egyesületünk az ideiglenesen befogadott állatok orvosi ellátását és élelmezését vállalja. Előnyt jelent, ha a leendő befogadó tapasztalt állattartó.

keverék kutya
Vincent mikor hozzánk került
kutya csónakban
Vincent ma
Vincent története

Vincent a kertváros egyik étkeztetésre szakosodott egysége előtt tanácstalankodott egy vaskos kötéllel a nyakában. Bal fülének közel 50 %-a hiányzott. Ő is mint sorstársai, élősködőkkel volt tele. Egyesületünk vette gondozásba, aztán neki is eljött a szerencsenapja, kiválasztotta egy Család.