Pacsi Kutyamenhely Alapítvány

"Fő célunk a gazdátlan állatok örökbe adása, a sérültek rehabilitálása, a kulturált állattartás bemutatása, valamint, hogy helyreállítsuk az állatok elveszett bizalmát az emberek iránt.

Állatotthonunk 2012-ben nyitotta meg kapuit. Fő célunk a beteg, sérült, kóbor állatok elhelyezése, gyógykezelése, rehabilitációja, szocializációja és végül új gazdához adása.

Állatotthonunk 2012-ben nyitotta meg kapuit. Fő célunk a beteg, sérült, kóbor állatok elhelyezése, gyógykezelése, rehabilitációja, szocializációja és végül új gazdához adása. Számos örökbefogadó napon és más rendezvényen – többek között vásárokon vagy iskolákban – népszerűsítjük a felelős állattartást, és az ivartalanítás fontosságát. Valljuk, hogy a nem kívánt szaporulat megelőzése mindennél fontosabb.Tevékenységünket nyomtatott és online platformon (Facebook, Instagram) egyaránt népszerűsítjük.

Nyitvatartás

8-16

Számlaszám

HU 18603000 21102057 3200000000

Adószám

18553431-1-09

Tárgyi szükségletek
száraz kutyatáp, konzerv állateledel, spot-on, kutyapelenka, takarító szerek, polár takarók, törölközők, papír-írószer

Történetünk, mérföldkövek

 • Állatotthonunk 2012-ben nyitotta meg kapuit.
 • 2013-ban megállapodást kötöttünk a helyi önkormányzattal, hogy gazdát kereshessünk a gyepmester által befogott kutyáknak. Már a megállapodás évében 150 kutya talált a segítségünkkel új gazdára, (belföldön és külföldön egyaránt) aminek köszönhetően nem volt szükség rá, hogy helyhiány miatt elaltassák az állatokat.
Kutyakabát
Kabátos manók
 • 2019. Június -óta feladatátvállalási szerződéssel az ebrendészeti feladatokat is mi látjuk el, és a gyepmesteri telep kapujai bezártak. 
 • Szervezetünk bekapcsolódott a középiskolások önkéntes közösségi szolgálatának lebonyolításába is. Eddig hat iskolával van szerződésünk. A diákok rendszeresen járnak a menhelyre, sétáltatják a kutyákat vagy egyéb feladatokat végeznek.
Kutyaház
Kutyusaink házaikban
Fekete kutya
Fekete kutyus

Filozófiánk

A menhelyen végzett munka sokrétű és szerteágazó. Munkatársaink – jelenleg négy fő – a Pacsi Kutyamenhely Alapítvány filozófiájának szellemében dolgoznak, mely az állattartás hét alapvető szabályára épül.

Örökbefogadható kutya
Örökbefogadásra várva
 1. Felelősség – Nálunk ez alap, hiszen munkánkkal átvállaljuk az állatok iránti felelősséget azoktól, akik elvesztették, vagy kidobták kedvencüket. Az állattartás első szabálya is erről szól: Csak akkor fogadj be állatot, ha elég időd van, hogy foglalkozz vele, ha biztonságos és egészséges környezetet tudsz biztosítani számára, ha meg tudod óvni bajtól és betegségtől.
 2. Szeretet – Ez természetes mindazoknak, akik ilyen munkára adják a fejüket. Minél több szeretetet adsz kutyusodnak, ő annál okosabb, szófogadóbb és hűségesebb lesz. A menhelyen, a nehéz körülmények ellenére is annyi szeretettel halmozzuk el a kutyáinkat, amennyi csak tőlünk telik.
 3. Táplálás – Igyekszünk megfelelő mennyiségű, egészséges, teljes tápértékű eledellel etetni kutyáinkat, figyelembe véve egészségügyi állapotukat, korukat, fajtájukat, és egyéni igényeiket is.
 4. .Egészség – A telepen az állatok egészségügyi ellátását szakorvos biztosítja, és utasításai alapján a gondozók is nap, mint nap felügyelik a kutyák állapotát, elvégzik a szükséges kezeléseket.
 5. Mozgásigény – Sajnos a menhelyi adottságok, illetve a nagy létszám miatt kutyáink állandó szabad mozgását nem tudjuk biztosítani. Azonban önkénteseink közreműködésével minden nap lehetőséget adunk nekik, hogy mozgásigényüket kielégítsék. A sétáltatáson kívül a kifutóban is igyekszünk megmozgatni őket.
 6. Utódok – Sajnos a felelőtlen állattartás velejárója a nem kívánt utódok világra jötte. Leginkább az ilyen „nem tervezett” csöppségekből lesz menhelylakó. Állatorvosunk a folyamatos ivartalanítási program keretében próbál gátat szabni ennek a problémának. Célunk, hogy a menhelyről csak ivartalanított egyedek kerüljenek ki az örökbefogadókhoz. Ha ivaros kutyust adunk örökbe, a gazdikat felvilágosítjuk az ivartalanítás fontosságáról, és segítséget nyújtunk a gyakorlati végrehajtásban is.
 7. Környezet – A menhely folyamatos karbantartásával, a rend és tisztaság megőrzésével szeretnénk kellemes környezetet biztosítani mind a kutyáknak, mind a látogatóknak. Számunkra fontos, hogy azt a „kis” időt, amit a kutyáink itt töltenek, minél pozitívabban, minél kevesebb rossz emlékkel éljék meg, és az is célunk, hogy a leendő gazdik vagy az állatszerető gyerekek is szívesen látogassanak ki hozzánk.
Kutyaházban
Házikóban
Kutya a kennelben
Kényelmes pihenés a kennelben

A telepnek ezen kívül természetesen meg kell felelnie számos hatósági előírásnak, (állategészségügyi, környezetvédelmi, stb.), valamint a nyilvántartási szabályoknak. Gondozóink feladata – a kutyákkal kapcsolatos munkán kívül – az adminisztráció elvégzése, az állatok takarmányának beszerzése, valamint, hogy nyitvatartási időben fogadják a látogatókat, leendő gazdikat, érdeklődőket.

Fekete kutya kennelben
Fekete Staffi

Programok, rendezvények

A járványhelyzet előtt és reméljük, utána is lehetőségünk van nyílt napok rendezésére, részt venni városi szintű rendezvényeken, ahol népszerűsíthetjük a felelős állattartást, az ivartalanítás fontosságát, az állatok örökbefogadást, minden februárban jelmezes kutyás futást szervezünk a főtéren, kutya szépségversenyt szoktunk szervezni a nyári hónapokban.

Idős kutya
Idősebb kutyusunk
Kutya kennelben
Nagyobbacska kutyusunk

Az állatmenhely működéséhez szükséges biztos anyagi háttér megteremtése, az ivartalanítás mértékének növelése a területen, felelős állattartás népszerűsítése a lakosság körében, kutyafuttató létesítése a városban, kutyaiskola indítása, nyári kutyás táborok szervezése.

Menhelyi kutya
Reménykedve
Kutyaházban
Kicsit bánatosan

Hogyan tudok segíteni?

 • Adománnyal (pénzbeli, állateledel, tárgyi felajánlások)
 • Önkéntes munkával 
 • Posztjaink megosztásával a facebookon
 • SZJA 1%-ának felajánlása
 • Örökbefogadással
 • Virtuális gazdi programban való részvétellel