Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület

Retrieverek és retriever jellegű kutyák mentésével foglalkozunk.

Küldetésünk dióhéjban, hogy a gazdátlan retrievereknek gazdát keressünk, az elveszetteket megtaláljuk, és a megtaláltakat hazajuttassuk a gazdihoz.

Nyitvatartás

Előzetes egyeztetés alapján

Számlaszám

10400140 – 50515653 – 53521002

Adószám

18618066-1-11

Végzés száma

60Pk600050096

Jelentkezés önkéntesnek

Szlama Orsolya info@retrieverhelp.hu

Munkásságunk

Küldetésünk dióhéjban, hogy a gazdátlan retrievereknek gazdát keressünk, az elveszetteket megtaláljuk, és a megtaláltakat hazajuttassuk a gazdihoz. Fő célunk a gazdátlan, sintértelepekre került, altatás előtt lévő Golden és Labrador retrieverek és retriever keverékek mentése: állatorvosi ellátásuk, megismerésük, átmeneti elhelyezésük, testi- és lelki rendbehozataluk után végleges gazdához adásuk.

Történetünk

2005: lelkes amatőrként létrehoztunk egy internetes gyűjtőfelületet, ahol gazdikereső retrieverek képei és adatai jelentek meg

2006: részt vettünk egy szaporítótelep felszámolásában, ahonnan 7 labrador került gondozásunkba.

2007: elkezdett összekovácsolódni a retriever fajtamentő csapat! Más állatvédő szervezetek segítségével egyre többet tanulhattunk az állatvédelemről, a gyakorlati tennivalókról, és lassacskán már önálló mentéseink is voltak.

2008: elkezdtük megszervezni az egyesületet.

2009: bejegyzésre került a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület! Ebben az évben már 126 saját gondozású kutyánk volt, valamint megtartottuk az első Retriever Rescue találkozót, ami azóta is minden évben megrendezésre kerül.

2010: 128 saját gondozású kutyusunk volt.

2011: A dunaföldvári állatkórház az egyesület ellátó központjává vált, ahol a problémásabb eseteket, a sürgősen elhelyezésre várókat is hamar tudtuk fogadni. Ezzel egy új rendszer kezdett kialakulni, és még több kutyának tudtunk segíteni. 2011 óta minden évben részt veszünk a nyaranta a Hajógyári szigeten megrendezésre kerülő Gyereksziget nevű rendezvényen.

2013: egyik védencünk, Kamu meghalt szívférgesség miatt. Ő volt az első, akinél diagnosztizáltuk a betegséget. Ekkor tűztük ki célul, hogy felelősen gondolkodva és örökbeadva, kivétel nélkül minden gondozásunkba kerülő kutyát szűrjünk szívférgességre. 

2014: ettől az évtől kezdve már hatékonyan tudtuk kezelni a szívférges kutyákat és rengeteg gyógyult kutyát tudhatunk azóta örökbeadottjaink között. 

Azóta évről-évre egyre több kutya kerül gondozásunkba, és találunk nekik végleges gazdát. Az állatmentéseken kívül igyekszünk népszerűsíteni a kulturált, felelős állattartást: különböző rendezvényeken veszünk részt védenceinkkel - továbbra is ott vagyunk a Gyerekszigeten, rendszeres résztvevői vagyunk a Pozsonyi Pikniknek, felkérésre iskolákban, óvodákban tartunk bemutatókat. Az egyesület és a felelős kutyatartás népszerűsítésén túl ezek a rendezvények fontos részét képezik a gondozásunkban álló kutyák szocializációjának. A kezdetektől részt veszünk kutyáinkkal a Hard Dog Race nevű, kutyás futóversenyen. Néhány lelkes önkéntesünk kibővítette a futóversenyek körét, így mára már saját futócsapatunk is van, akik kutyás és kutya nélküli versenyeken indulva viszik hírét egyesületünknek. Évente megrendezzük a Retriever Rescue Találkozót, ahol ismét láthatjuk korábbi védenceinket és gazdáikat, valamint a jövendőbeli gazdikkal és érdeklődőkkel is személyesen találkozhatunk. 2020-ban 241 kutya került hozzánk, ebből 49 golden retriever vagy golden retriever jellegű kutya, 192 labrador vagy labrador retriever jellegű volt.

Sikertörténetek

Átlagosan 20-25 retriever van gondozásunkban, ideiglenes befogadóknál, illetve állatkórházban. Mind-mind gazdikeresők, mind-mind segítségre vártak és segítségre várnak. Mostanra kialakult mentési metódussal, örökbeadási protokollal, folyamatos tájékoztatással végezzük tevékenységünket, melynek hála évente 200-250 bajbajutott retriever számíthat ránk. Külön kiemelendőek a szívférges kutyák kezelésében elért eredményeink. Sajnos a hozzánk kerülő kutyák több, mint 25%-a szívféreggel fertőzött, de szerencsére őket is egyre hatékonyabban tudjuk kezelni.

Retriever Rescue labrador mentés
Néhány kutyánk mentéskor
Mentett labrador család
Mentett kutyánk kölykeivel
Labradorok
És miután családra találtak

Költségeink

Átlagosan 120 000 Ft/kutya (ez kizárólag a kutyák ellátási költsége, az egyesület önkéntesekkel működik, ezért munkabér nincs).

Hogy segíthetek?

Non-profit egyesületként bevételünk nagy része támogatásokból és felajánlásokból származik. Az így megszerzett javakat – pénz és tárgyi eszközöket – golden és labrador retriever fajtájú kutyák megmentésére, állatorvosi ellátására, gondozására és új, felelős gazdához adására fordítjuk. Ha valaki támogatni szeretne minket, erre számos lehetőség nyílik:

  • Pénzbeli támogatás: ebből tudjuk kifizetni az állatorvosi ellátás költségeit, megvásárolni a szükséges gyógyszereket, az etetéshez a tápot, és bármi mást, ami védenceink számára szükséges.
  • Személyi jövedelemadó 1% felajánlás: egyesületünk 2011 óta jogosult az 1%-ok befogadására, ez lehetőség támogatóink részére, hogy rendszeresen segítsenek minket anyagilag anélkül, hogy ez további kiadásokat jelentsen számukra.
  • Virtuális gazdivá válás: ha valakinek nincs módja hazavinni a kiszemelt kutyát, de szeretne segíteni neki, virtuális örökbefogadóként támogathatja az általa választott módon: adománnyal, sétáltatással, látogatással. Idősebb, tartós gondozást igénylő védenceinknek erre különösen nagy szüksége van, hiszen őket sokkal nehezebb végleges gazdihoz kiközvetíteni és örökbe adni. 
  • Tárgyi adományok: nagy segítséget nyújtanak munkánkhoz a különféle tárgyi adományok is - száraz tápok és konzervek, nyakörvek és pórázok, jutalomfalatok, kutyajátékok, kutyafekhelyek, kutyás pokrócok, takarók, kutyaápolási eszközök.
  • Önkéntesség: önkéntesként többféle módon lehet támogatni egyesületünket - ideiglenes befogadóként, rendezvényeken való megjelenést segítve, a kutyák szállításában közreműködve, fényképek készítésével mentett kutyáinkról, marketing és koordinációs feladatokban való részvétellel

                Mit várunk az önkéntesektől, hasznos infók:

A Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület bázisa az az összetartó önkéntes csapat, akiknek köszönhetően évről évre egyre több bajbajutott retrievernek tudunk segíteni. Ahogy egyre nagyobbra nő az Egyesület, egyre több a feladat is, amiket minden csapattagunk saját szabadidejében végez, így kapacitásaink végesek, minden segítség nagy segítség!

Az alábbi feladatokban várunk segítséget:

  • ideiglenes befogadás: a gondozásunkban levő kutyákat ideiglenes befogadóknál – családokban – helyezzük el mindaddig, míg meg nem találjuk végleges, szerető gazdájukat. Az ideiglenes befogadók egyesületünk alappillérei, akiknél a mentett retrieverek sokszor életükben először megízlelhetik, milyen is családban élni, ahol elkezdhetik elsajátítani az együttélés szabályait, míg nem jelentkezik értük az álomgazdi. Mivel telephellyel nem rendelkezünk, mindig hatalmas szükségünk van felelős, megbízható, együttműködő ideiglenes gazdikra, hogy ne kelljen nemet mondanunk helyhiány miatt egy-egy bajbajutott retrieverre.
  • rendezvényeken való megjelenés: a rendezvényeken sok szorgos kézre van szükségünk a standunk, sátrunk felállításához és lebontásához, az ajándéktárgyak ki- és bepakolásához. Szükségünk van olyan segítőkre, akik tájékoztatják, beszélgetnek az érdeklődőkkel, akik megszólítják a nézelődőket, szóróanyagainkat átadják a sátrunknál megfordulóknak. Aktuális gazdikeresőink mellé is szükség van egy-egy felvigyázóra, aki figyel rá a rendezvény során. A rendezvényeken való fotózás, a kint lévő gazdikereső kutyusokról való megkapó képek készítése is hatalmas segítség számunkra.
  • Szállítás: az ország minden részéről érkeznek hozzánk megkeresések, hogy egy kidobott, elhagyott retriever számára kérjenek segítséget. A kutyáink a velünk partneri kapcsolatban lévő állatkórházakba érkeznek először, ahol átesnek a szükséges állatorvosi kivizsgálásokon és ellátáson. Amint egészségük engedi, költözhetnek ideiglenes befogadókhoz, átmeneti otthonukba. Mindez rengeteg utazást foglal magában, amihez elengedhetetlenek a fuvarozásban segítő önkéntesek

Egyéb, a kutyák gazdisodását segítő tevékenységek: fotózás, szövegírás, marketing, koordináció.