„Segíts, hogy élhessünk!” Állatvédő Alapítvány

"Segíts, hogy élhessünk!

Az alapítvány fő tevékenysége az argentin dogok és bordeux-i dogok fajtamentése.

Az alapítvány fő tevékenysége az argentin dogok és bordeux-i dogok fajtamentése. 

Nyitvatartás

Előzetes egyeztetés alapján

Számlaszám

12023008-00112556-00100009

Adószám

18480380-1-03

Közhasznú besorolás

Közhasznú

Végzés száma

81

A Dogó-mentés bemutatkozója

A Segíts, hogy élhessünk Állatvédő Alapítvány – Dogó-Mentés elsődlegesen a hazánkban kevéssé ismert és gyakran félreértett argentin dogok és bordeux-i dogok mentésével foglalkozik: kiemeljük őket az életveszélyes körülmények közül, orvosi és rehabilitációs kezelésüket követően pedig végleges befogadó családot keresünk a számukra. Időről időre más fajtájú és keverék kutyusok is alapítványunkhoz kerülnek, akiknek - ellátásuk után – szintén végleges otthont keresünk.

Alapítványi idővonal

2004-óta végeztük Dogó-Mentés néven, az argentin dogok fajtamentését. Tíz évig, csak mint „hobbi-mentősök” saját zsebből, saját forrásokból.

2014-ben átvettünk egy-, már régóta működő alapítványt. Ettől kezdve „Segíts, hogy élhessünk” Állatvédő Alapítvány néven folytatjuk tevékenységünket.

2016-ban felvállaltuk a bordeaux-i dogok fajtamentését is.

Így, már 3 csoportban végezzük tevékenységünket:

  • Dogó-mentés (Argentin dog fajtamentés)
  • Bordeaux-i dog fajtamentés
  • „Kellünk nekik” kutyák mentése – vagyis nem fordítunk hátat a bajban lévő, más fajtájú, vagy keverék kutyának sem

2020-ban az alapítvány új mérföldkőhöz ért: évtizedes álmunkat valóra váltva megvásároltunk egy tanyát, melyen kialakítottuk a bolDOG home nevű állatotthonunkat. 

Sunny mentéskor és ma

Terveink a jövőre

A jelenleg mindössze néhány kennellel működő, bolDOG home nevű állatotthonunkban szeretnénk bővíteni, fejleszteni – a területén már jelenleg is álló épületben orvosi helyiség, lábadozó, karantén és további, egészségügyi részleg kialakítását tervezzük.

Hosszabb távon pedig szívesen részt vennénk az állatvédelem megelőző ágazatában: a preventív edukációs folyamatokban; szerveznénk „kutyás táborokat” kicsiknek és nagyoknak.

Sikertörténet 2020

A 2020-as  év egyik legnagyobb sikertörténete egy apró argentin dog-keverék kislányhoz kapcsolódik, aki a mentés során a Bianka nevet kapta.

Egy út menti árokban találtak rá állatbarátok, csúnya sebekkel. Az orvosi vizsgálatok valószínűsítették, hogy elüthették szegényt, de a sérülései egy részére sajnos még tragikusabb magyarázatot adtak: nagy valószínűséggel viador kutyák kiképzése során használhatták „gyakorlókutyának”, vagyis őt marcangolták a kutyavidalra tréningezett „harcosok”. A későbbi, behatóbb vizsgálatok is alátámasztották ezt, kiderült egyik mellső- és egyik hátsó lába is el volt törve, vélhetően szándékosan; illetve törött volt a medencéje is.

Ilyen mennyiségű és mértékű sérüléssel sokakban megfordul a kérdés, hogy van-e értelme rengeteg időt, pénzt, energiát egyetlen kutya felépülésére áldozni, főként, hogy a terápiák egy része, a helyreállító műtétek újabb és újabb fájdalmakat okoznak a szenvedő állatnak.

Számunkra azonban egyértelmű volt, hogy ennek a fiatal, alig 1 év körüli kutyának minden esélyt meg kell adni a szebb jövőre, a happy endre!

A támogatóink, hihetetlen összefogásról tanúságot téve, 48 órán belül összeadták a többszázezres orvosi költséget, és gyorsan akadt ideiglenes befogadó is, aki vállalta, hogy otthonában segíti Bianka lábadozását, testi-lelki rehabilitációját.

A csoda nem is maradt el: a kislány, alig néhány hónappal azután, hogy megtalálták, már boldogan futkározott az ideiglenes befogadó kertjében, és habár időközben kiderült, hogy siket, villámgyorsan elsajátította a kézjeleket, így teremtve magának is lehetőséget a teljesértékű életre.

Bár jelenleg még állatotthonunk, a bolDOG home lakója, bízunk benne, hogy hamar rátalál a végleges családjára!

Bianka mentéskor és ma

Költségeink

Az aktuálisan az alapítvány gondozásában lévő kutyák számától függően a havi költségeink átlagosan 4-600.000 Ft között mozognak, nem belekalkulálva az eseti sürgősségi beavatkozások, kezelések orvosi költségeit – ezekre jelenleg minden alkalommal külön gyűjtéseket kényszerülünk indítani.

Hogyan tudok segíteni?

Alapítványunk közösségi oldalán rendszeresen közzéteszünk felhívást arról, éppen milyen segítségre volna szükségünk: felszerelésre, gyógyszerre, önkéntes munkára, logisztikai segítségre vagy anyagi támogatásra – az aktuális helyzettől függően.

Ideiglenes befogadókra is folyamatosan szükségünk van, főként olyan kutyák esetében, akiknek az egészségügyi, fizikai, vagy éppen a lelki állapota igényli, hogy otthoni körülmények között lábadozzanak sérülésikből. Ideiglenes befogadás esetén természetesen a kutya tartásának, etetésének, egészségügyi ellátásának költségeit teljes mértékben az alapítvány állja, a befogadótól a kutya biztonságos elhelyezését és a vele való törődést (etetést, sétáltatást, lelki hátteret, stb.) kérjük biztosítani!

Askan mentéskor és ma

Mit adományozzak?

A „legpraktikusabb” természetesen az anyagi támogatás: sokan bele sem gondolnak, hogy ha alig 600 ember (ennyien megfordulnak egy nagyobb élelmiszerüzletben egy nap alatt!) minden hónapban 1.000 Ft-tal támogatná a munkákat, akkor biztosítva lennének a rendszeres, kalkulált kiadásaink. Vannak adományozóink, akik ezért „állandó utalást” állítottak be a bankszámlájukon – mindenki a saját lehetőségeihez mérten.

A pénzbeli szükségletek mellett állandó „fogyóeszköz” a kutyatáp és -felszerelés: pléd, pokróc, kutyaház, nyakörv, póráz, kullancs elleni készítmény.

Önkéntesség

Önkénteseink számos módon tudják segíteni a munkánkat, sokszor olyan apróságokkal is, amelyekre nem is gondolnának!

A legnagyobb áldozatvállalás természetesen az ideiglenes befogadás, a panziókban elhelyezett, vagy akár a bolDOG home-ban lakó védenceink látogatása (sétáltatása, szocializációja); de gyakran szorulunk logisztikai, vagyis fuvarsegítségre, illetve előfordul, hogy a kapott adományok átmeneti tárolására kérjük az önkénteseket.

A bolDOG home folyamatos fejlesztéséhez, a kennelsorok bővítéséhez sok esetben szakmunkára, vagy éppen csak kétkezi munkára van szükség – erre az elmúlt időszakban több önkéntes-napot is szerveztünk.

Éppen ezért hasznos, ha a leendő önkéntesünk jelentkezésekor megírja, nagyjából milyen jellegű segítségre számíthatunk tőle, például földrajzilag hol tud szerepet vállalni, van-e autója (esetleg nagyobb szállítójárműve), esetleg a szakmája kapcsán kérhetünk-e tőle támogatást (pl.: villanyszerelő a bolDOG home karbantartásánál, vagy jogi segítség a kobzásos ügyekben, informatikai ismeretek az alapítvány online jelenlétében való támogatáshoz), stb. 

A legapróbb közreműködés is hatalmas segítséget jelent, ezért minden önkéntesünknek hálásak vagyunk!

Barnus mentéskor és ma