Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület Alapítás éve 1997
Lehetőségek
Image Description Sétáltatás
Image Description Gyermekbarát
Image Description Örökbefogadás

Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület

"Segíts, hogy segíthessünk!”

Egyesületünk 1997.évi megalakulása óta folyamatosan, közhasznú minősítéssel működik.

Szentendrei helyszínről kiindulva a Pilis-Dunakanyar régió szinte valamennyi településéről fogadunk gazdátlan állatokat, szükség esetén az ország egyéb területeiről is. Célkitűzésként hirdetett felelős állattartás szellemében az oltások-ivartalanítás-chip regisztráció nálunk az örökbe adás feltétele! Napi szinten ma kb. 210 befogadott állatot táplálunk, gondozunk, nevelünk, gyógykezeljük a betegeket.

 •  Önkéntes munkaerővel folytattuk a felnőtt kutya menhely kenneljeinek karbantartását, szakmailag hozzáértő önkénteseket hívtunk a javítások elvégzésére, 
 •  Önkénteseket kértünk fel a külterület elgazosodott helyzetének felszámolására, új növények ültetésére, rendszeres locsolásra, 
 • Folyamatosan szorgalmazzuk az un. céges csapatépítő fiatalok látogatását, ezzel is terjesztve az állatvédelem gondolatát és gyakorlatát, növelve az 1% adomány felajánlásra jelentkezők körét, 
 •  Erősítettük az állatvédelmi oktatást az iskolákban, iskolai csoportokat fogadtunk a menhelyen, folytattuk a kedvelt "nyári táborok" megtartását. Évente kb. 200-250 általános és középiskolás fiatalt érünk el a rendezvények során. -- A beszámolási időszak alatt összesen 18 külső és helyi rendezvényen vettünk részt.

Állatvédelmi elkötelezettségünk ún. holisztikus szemlélettel párosul. Szilárd meggyőződésünk, hogy a világ minden állata megérdemli az emberi védelmet, fajának és fajtájának megfelelő tartást és gondoskodást. Szomorúan tapasztaljuk, hogy még mindig vannak az állatok iránt közömbös, felelőtlen, sokszor ellenséges emberek – ez a hozzáállás sokszor állatkínzással is párosul. Ezért – bár az állatmenhely önmagában nem megoldás -, még mindig szükség van állatmenhelyekre. Hiszünk abban, hogy a hosszú távú, kitartó felvilágosító munka, az állatvédelmi szemlélet és gyakorlat széleskörű társadalmi terjesztésével, ha lassan is, de sikerül általánossá tenni a felelős állattartás gondolatát a lakosság körében. A régióban működő állatvédelmi tevékenység, az időközben életbe lépett hatósági rendeletek ellenére a kóbor állat probléma továbbra is fennáll, egyesületünk célja éppen az, hogy a megalakuláskor vállalt célkitűzésein keresztül enyhítse nemcsak Szentendrén, de a város tágabb környezetében fennálló feszültséget. Az állatmenhely önmagában nem megoldás, de egy szükséges rossz, amire a hazai állatvédők minden erőfeszítése, minden áldozatos munkája ellenére a Pilis-Dunakanyar régióban is még mindig folyamatosan szükség van!

Nyitvatartás

szerdától-vasárnapig 10:30-14:30

Számlaszám

64700076-10006234-00000000

Adószám

18675359-1-13

Közhasznú besorolás

2014-ben megerősített KhT.

Végzés száma

1PK. 60.256/1997.

Tárgyi szükségletek
A pénzbeli támogatáson kivül szívesen veszünk tárgyi hozzájárulásokat is, mint konzervek, tisztító-fertőtlenítő szerek, bolha- és kullancsirtók, takarók, törölközők, macska alom, állatgyógyászati eszközök, étrendkiegészítők, vitaminok, stb.
Jelentkezés önkéntesnek

Önkéntesnek jelentkezés: Jámbor Anikó menhely vezetőnél a szentendre@arvacska.hu email címen.

Amiben önkénteseink a segítségünkre lehetnek: kutya sétáltatás, cica gondozás, ideiglenes befogadás, kertgondozás, kennel javítás, festés, kitelepülésen való részvétel, pályázatírás, grafikai-nyomdai munkák, fényképezés.

Kutyusok menhelyünkön
Kutyusaink

Szentendrei Árvácska Menhely Céljai

Állatvédőként, az egyesület elsődleges célja az ÁRVÁCSKA állatmenhely folyamatosan javuló, a szakmai és pénzügyi lehetőségekhez képest optimális egészségügyi, és műszaki működésének fenntartása. Ez szükséges a felelős örökbe adás biztosításához, a folyamatosan jelentkező újabb befogadási igények teljesítéséhez. A tervezett műszaki fejlesztések elengedhetetlenül szükségesek:

 • a menhelyre befogadott állatok elvárható méltányos tartásához,
 • az állatok jó testi-lelki egészségügyi állapotának biztosításához,
 • az alapcélként vállalt mielőbbi, felelős örökbe adás biztosításához,
 • a menhelyre érkező potenciális örökbefogadók, egyéni-családi- iskolai-vállalati csoportok látogatói bizalmának elnyeréséhez,
 • a helyi és környező településeken az élhető emberi környezet fenntartásához.
Árvácska Macska Család
Cica család

Árvácska Menhely Jelen és Jövő

Egyesületünk non-profit civil szervezet, gazdasági tevékenységet nem, kizárólag közhasznú tevékenységet végez.

Az állatmenhely folyamatos működtetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet kizárólag az állatvédelemmel szimpatizáló civil lakosság 1% adó felajánlásából, esetenként kisvállalkozók adományaiból, ritkán hivatalosan meghirdetett pályázatokból nyerjük. Az 1% adótámogatásból felajánlott lakossági támogatás – minden igyekezetünk ellenére –  egy évben sem fedezte az egész évi minimális költségvetésünket. A fennmaradt elkerülhetetlen kiadásokat kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, egyéb adományokból próbáltuk kifizetni. Állami pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk, helyi önkormányzatunktól az elmúlt években eseti támogatást, az idei évben semmiféle támogatást nem kaptunk.

A megfelelő pénzügyi források megteremtése érdekében, PR-kommunikációs tevékenységünk keretében az alábbiakra összpontosítunk:

 • Évente közel 20 állatmenhelyi, és külső lakossági rendezvényeken való aktív részvétel, sátras kitelepülés formájában, előzetes meghívásokkal való kitelepülés formájában. Téma: állatvédelemi információ, felelős állattartás gondolatának és gyakorlatának népszerűsítése, interaktív gyerekfoglalkozás, kutya simogatás, sétáltatás, adománygyűjtés, stb.
 • Folyamatos kapcsolattartás vállalati cégcsoportokkal, meghívásuk közösségi önkéntes munkára a menhelyen, felkérésük adó 1% felajánlásra, tárgyi és további pénzügyi adományozás lehetőségére.
 • Középiskolás diákok közmunkára jelentkezését fogadjuk, jelenleg 24 középiskolával állunk szerződésben. Jelenlétükkel felhívjuk az ő, és családjaik figyelmét az állatok fenntartásának pénzügyi szükségleteire, az adományozás, mint egyetlen pénzforrásunk fontosságára.
 • Rendszeresen megjelenünk a helyi TV-ben, a Szentendre rádióban, riportok készülnek tevékenységünkről, rendezvényeinkről, az állatmenhely aktuális helyzetéről, az adományozás aktuális lehetőségéről, szükségleteiről.
 • Ugyanígy riportok készülnek rólunk a helyi írott médiában – SZEVI, Pilis-Dunakanyar – várható rendezvényeinkről, az állatmenhely mindenkori eredményeiről, vagy éppen nehézségeiről.
 • Facebook oldalunkon ( szentendrei árvácska ), honlapunkon ( www.arvacska.hu ), Instagram-oldalunkon (Szentendrei Árvácska) rendszeresen tartjuk az on-line kapcsolatot a lakossággal, az állatvédelem gondolatával szimpatizáló érdeklődőkkel, a potenciális örökbefogadókkal. Ezzel is segítjük az adományozás szükségessége gondolatának folyamatos fenntartását. Elektronikus oldalaink naprakészek, az itt megjelenő hírek, képek, kapcsolattartási lehetőségek erősítik az érdeklődő civil lakosság, ritka esetben kisvállalkozók segítő/adományozó készségét.