Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány Alapítás éve 1999
Lehetőségek
Image Description Sétáltatás
Image Description Gyermekbarát
Image Description Örökbefogadás

Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány

Állatmenhely létrehozása, üzemeltetése, gazdátlan állatok felkutatása, befogadása, átmeneti gondozása, hirdetés útján végleges gazda keresése, ismeretterjesztő programok.

Állatmenhely létrehozása, üzemeltetése, gazdátlan állatok felkutatása, befogadása, átmeneti gondozása, hirdetés útján végleges gazda keresése, ismeretterjesztő programok.

Nyitvatartás

12-16

Számlaszám

10402757-27500503-00000000

Adószám

18431324-1-05

Közhasznú besorolás

közhasznú, 1547/1999

Tárgyi szükségletek
Legegyszerűbb a pénzadomány, de többször kaptunk már tápadományt is.
Jelentkezés önkéntesnek

 Mit várunk az önkéntesektől, hasznos infók: az önkénteseink a kutyák szocializációját segítik, séta, simogatás, bundájuk gondozása.

Célunk

Állatmenhely létrehozása, üzemeltetése, gazdátlan állatok felkutatása, befogadása, átmeneti gondozása, hirdetés útján végleges gazda keresése, ismeretterjesztő programok.

kutya menhely
Menhelyünk

Történetünk

Hat állatbarát úgy látta, hogy Sátoraljaújhelyen sok a gazdátlanul kóborló kutya, s elhatározták, hogy tesznek valamit a sorsuk javításáért. Először klubfoglalkozás keretében beszélték meg a teendőket, néhány kutyát ideiglenesen befogadtak, gazdát kerestek nekik. 2000-ben önként vállalták a gyepmesteri telep kutyáinak folyamatos etetését, gondozását. 2002-ben megnyitottuk kutyaotthonunkat, amit azóta folyamatosan működtetünk. Kezdetben 21 kutyával indítottunk, majd az évek során 150 főre emelkedett az eb létszám, azonban mára ez már munkaerő gondok miatt nem volt tartható, ezért a jelenlegi létszám 60 kutya. Először láncon voltak, majd ahogy teltek az évek, folyamatosan kenneleket építettünk és itt lettek az állatok elhelyezve. Folyamatosan kerestünk kapcsolatot más állatvédő szervezetekkel, így jutottunk el Hollandiába és Svájca (ez utóbbi sajnos, már megszűnt), tagjai lettünk  MÁTSZ-nak, és 4 állatvédő szervezettel ápolunk kapcsolatot. Menhelyünk tőszomszédságában van városunk állategészségügyi telepe, ezért mindig újabb kutyák kerülnek látóterünkbe. Sajnos, a menhely vezetője és egyik állandó önkéntese (kuratóriumi tag) betöltötte a 70 évet, ezért egyre nehezebb a napi munka, főleg, hogy a közmunkás munkaerő állandóan változik, sok a hiányzás. Ezért szerencsés, hogy Az új kutyád szervezet révén 54 kutyánk került remek gazdikhoz, helyben is volt örökbe fogadás, ill. a természetes elhullás (mivel sajnos a kutyalétszám 70 %-a idős  kutya) együttes hatására csökkent le a létszám.

rendezvény menhelyen
Rendezvény

Magunkról

 Évente megünnepeljük az Állatok Világnapját (a kutyaotthonba hívjuk az állatbarátokat, iskolákat egy kis sétára, kutyabemutatóra), nyaranta „kutyasimogató” programot szervezünk a gyerekeknek (itt megtanulhatják a kutyával való bánásmódot), évente 5-6 diákot fogadunk közszolgálati munkára, aktív önkénteseink száma 7 fő, akik a hétvégeken segítik a munkánkat, sétáltatják meg kutyáinkat. Nagy gondot fordítunk kutyáink egészségi állapotára, a nőstények mindegyike ivartalanított, néhány kan is. Az örökbeadás is ivartalanítottan történik. Anyagi helyzetünk függvényében hirdetünk ivartalanítási akciókat, ezekből a legjelentősebb 2019/2020 években volt, amikor az Agrárminisztérium támogatásával 286 kutya esett át a műtéten. Városunk vezetése tevékenységünket Közszolgálati Díjjal ismerte el 2004-ben. 2010-ben árvíz öntötte el menhelyünket,ekkor közvetlenül is éreztük az összefogás erejét, mivel több menhely segítette a mentést a károk elhárítását,így minden kutyánk megmenekült. Meg kell említeni a Corona vírus okozta problémát,hiszen ezekben az időkben is sok segítséget kaptak  kutyáink tápok formájában.

csehfarkas kölyök
Gondozottunk

Tervek a jövőre nézve

Kutyaotthonunk elnyerte végső formáját, bővítést nem tervezünk, éppen az elmúlt években cseréltük a teljes tetőzetet, építettünk 2 nagy kennelt 4 elkorrodálódott és lebontott helyén, az első időszakban épült kennelek rácsozata megerősítésre került, az ajtók felújításra kerültek. Tehát csupán kisebb javításokra kerül a jövőben sor .

 Sikertörténet

2200 örökbe fogadott kutya, 2800 a megmentett kutya

 Költségek

2021-ben az állategészségügyi kiadásaink megközelítették a 2 millió forintot, állateledelre 700 e. Ft-ot költöttünk, anyag jellegű ráfordítás (pb-gáz, üzemanyag, irodaszer, számítástechnikai eszközök, takarító-, tisztító-,fertőtlenítő szerek, zúzottkő vásárlás (z a kennelek  aljzatának és a közlekedő utak feltöltéséhez kell), anyagvásárlás javítási munkákhoz stb.) 2,5 millió Ft. Munkabér finanszírozásközmunka program keretén belül történt 3,2 mill. Ft összegben. 

Elismerések

Közszolgálati Díj

Hogyan tudok segíteni?

Bármilyen segítséget köszönettel fogadunk: gazdi kereső kutyáink fotóinak megosztása, pénzadomány.

kutya fürdetés
Kutya fürdetés