101 kiskutya így készült

101 kiskutya így készült

101 kiskutya így készült! Ki ne szeretné a kutyás filmeket? Elolvadunk a cuki állatokon és csodáljuk a kiképzők munkáját, akik mögöttük állnak. Cikkünkben felfedünk néhány kulissza titkot, hogyan is készült a Disney klasszikus.

Borítókép:djournal.com

Néhány adat a filmről

A 101 kiskutya (1961.) volt az egyik utolsó animációs film, ami még Walt Disney felügyelete alatt készült, 1966.-os halála előtt. 

Az élő szereplős mozi 1996.-ban készült el a híres dalmatákról.

A legnagyobb különbség a mese és a film között, hogy míg a mesében beszéltek az állatok addig a filmben nem.  Nem meglepő módon óriási siker volt a film, ami azt illeti ’96-ban ez volt a legtöbb bevételt hozó film. Nem is csoda ki ne olvadna el 101 kiskutyától! Szám szerint: a film 67 millió dollárból készült el és 320 millió dolláros bevételt hozott. 

Az óriási sikerre való tekintettel 2000.-ben kijött a második része a 102 kiskutya, majd 2021-ben a Szörnyella.

Négylábú szereplők

Mondhatni, hogy a film igen nagyszabású volt, ha a négylábú stáb tagok számát nézzük. Gondoltad volna, hogy kétszázharminc kölyök és 20 felnőtt dalmata vett részt a forgatáson? Nem beszélve az egyéb kutyafajták képviselőiről, amik feltűntek a filmben, de a szereplők között volt tehén, ló, kecske, sertés, mókus, mosómedve, nyest és harkály is.

102 kiskutya
Forrás: imdb.com
És most lássunk néhány kulissza titkot

A film elején mikor Pongó fejére esik az ébresztő óra és ő a mancsát a fejére teszi, az óra papírból volt! A reggeli rutin jelenet mikor Pongó felkelti Rogert, megindítja a zuhanyt, bekapcsolja a kv főzőt, behozza a tejet, és bekapcsolja a számítógépet, nos nem meglepő módon feladatonként vették fel. Egy kutya csinálta meg az összeset, akit két tréner utasított a mozdulatokra és a végén összevágták, hogy olyan legyen mintha a kutya egymás utánjában csinálná a feladatokat.

Az ikonikus jelent mikor Pongo beleszeret Perdybe és végig kergeti őt és Anitát a városon, maga után húzva Rogert a biciklijén nos ebben a jelenetben több kutya és több kaszkadőr szerepelt. Pongot is több különböző kutya játssza itt. Természetesen a kutyák és az emberek biztonságát szem előtt tartva forgatták le a jelenetet. Jeff Danielst is kaszkadőr helyettesítette és a forgalomban szereplő sofőrök is kaszkadőrök voltak. Amikor úgy tűnik, hogy a kutyához nagyon közel haladnak el az autók akkor is minimum 3 méter távolság volt a járművek és a kutya között. A kutya póráza 3 és fél méter hosszú volt és tépőzárral csatlakozott csupán a nyakörvéhez. A kutyától távol történtek a karambolok, hogy véletlenül se sérüljön meg se ő, se a kaszkadőr a biciklin. A Perdyt játszó kutyán is tépőzáras póráz volt, nehogy elrántsa az Anitát játszó Joely Richardsont. Amikor Perdy indul el Pongo után akkor Joely Richardsont is egy lovas kaszkadőr helyettesítette.

101 kiskutya
Forrás: movies4kids.co.uk

Talán nem is gondolnánk, de mikor Roger összekeveri Perdyt és Pongot a parkban és durván elkapja a kutyát, ezt a jelenetet is fel kellett építeni a kiképzőknek, hogy a kutyának ne legyen rossz élmény. A Perdyt alakító állat és a Rogert alakító Jeff Daniels a jelenet előtt sokat játszottak együtt, játékosan gyakorolták ahogy Roger rávetí magát Perdyre. Hála a sok gyakorlásnak a kutya végül egyáltalán nem érezte magát rosszul a jelenet felvételekor.

Amikor Roger és Anita esküvőjén a kutyák is „összeházasodnak” a templom hátuljában a templom kertjében 106 statiszta kutya ül, ezek jól szocializált kutyák környékbéli kutyaiskolákból, akiket civil gazdáik utasítottak a helyben maradásra.

101kiskutya esküvő
Forrás: disney.hu

Amikor Pongo és Perdy egyik kölyke úgy tűnik halva született, de végül magához tér a kiskutyát egy 3 napos kölyök alakítja, a kiskutya fertőtlenített takaróban van és kizárólag a gazdája és a színésznő kerültek vele kapcsolatba.

Mikor a kicsik lefutnak a lépcsőn és megkapják a nyakörvüket arra úgy tanították őket, hogy klasszikus kondicionálással hozzászoktatták őket, hogy ha egy zümmögő hangot hallanak akkor fussanak a táljukhoz. Ami a gyakorlás során a lépcső alján várta őket, a tálak ugyan a felvételen nem voltak ott, de rögtön a jelenet után megetették őket.

Mikor az elrabolt kölykök közül egy kikukucskál a teherautóból és ugatási láncon segítséget kér, melyet egy pub előtt fekvő kutya meghall, 3 tréner dolgozott a jelenetben. Egyikük tartotta a kiskutyát, hogy ki ne essen a kocsiból. Egy másik utasította a kicsit, hogy ugasson, egy harmadik pedig utasította a kutyát, amelyik a pub előtt fekszik, hogy álljon fel és nézzen a teherautó felé.

 

A filmben alapvetően sok a vágás. Például mikor az istállóban a kutya mozgósítja a különböző állatokat, ott külön-külön vették fel az egyes állítok reakcióját.

Mikor Fogey a juhászkutya fején áll a macska ott a macska valójában egy emelvényen áll. A különböző állatokat külön-külön irányították a kiképzők. Kézjelekkel, szavakkal, vagy csak megrázva az etetőtálukat abban az irányban amerre az állatnak néznie kell. Minden a jelentben szereplő állat komfortosan érezte magát a többi állat jelenlétében és kizárólag pozitív megerősítéssel tanították őket.

Amikor Kipper a welsh terrier egy zsákba bújva szemlélteti a kölyökrablás bűntettét az állatoknak, nos azt a jelenetet hónapokig tartott felépíteni. A kutyát végig kiképzője irányítja szavakkal és kézjelekkel. A zsákot rögzítették a padlóhoz, hogy ne mozogjon és a száját dróttal merevítették, hogy a kutyus biztonsággal ki-bejárhasson benne. Nem kevésbé bonyolult jelenet volt mikor Kipper megérkezik Szörnyella birtokára és megtalálja a kölyköket. Ehhez a részhez 3 kutyára és több trénerre volt szükség. Ezt is mozzanatonként vették fel. A kutya bebújik a kerítésen majd felmászik a tetőre és azon lecsúszik. Nyilván nem egy havas tetőre küldték a kutyát, hanem épített díszletre, amiről végül, mint egy csúszdán lecsúszdázik a kutya. Érdekes, hogy eredetileg az volt a terv, hogy a kutya rálép egy deszkára és az csúszik le a „tetőről”, de a kutya átlépte a deszkát és hason lecsúszdázott és állítólag kimondottan élvezte!

Mikor aztán Kipper megtalálja a kölyköket a könyvtárszobában ott a kölykök egy része valódi egy részük azonban csupán bábú.

101 kiskutya kölykök
Forrás: pinterest.com

A tömegjeleneteknél, ahol a kölykök menekülnek számos tréner volt jelen, számos kamera állás volt és több vágást használtak. Mindig szem előtt tartva a kicsik biztonságát az épített díszleten való meneküléskor és egy-egy akadály végén rengeteg jutalomfalattal várták a kiképzők a beérkező kicsiket. A menekülés során úgymond karámból karámba irányították a kicsiket. Mikor a kölykök a tetőn át menekülnek ott 50 kiskutya és több kiképző dolgozott együtt. A „tető” és a lépcsőfokok is kiskutya barátok voltak. A lépcsőfokok alacsonyak voltak csupán 12 cm magasak, a tetőt szimbolizáló lejtő oldalán leesés gátlók és kiképzők is voltak.

Mikor egy lámpa leesik a kölykök közé ott valójában bábok helyettesítették a kicsiket, illetve mivel igazi kiskutya is szerepel a jelenetben ezért a lámpa sem üvegből volt, hanem cukorból így cukor szilánkokra esett szét.

Mikor a kicsik egy lefolyócsőben csúsznak le ott csupán addig szerepeltek valódi kiskutyák míg a cső tetején állva bedugják a fejüket a csőbe. Ott kapnak jutifalatot, de nem másznak be a csőbe. Ekkor helyettesítik őket bábokkal, illetve használtak számítógépes trükköket is a hatás kedvéért.

Mint mondtam a biztonság volt a forgatás során az első, nem csak a kutyusoké, de az embereké is, ezért mikor Kipper megragadja az egyik rabló karját az ember alkarján volt egy alkarvédő és a kutya is csak játszott, nem támadott.

Mikor a kölykök a bárányok alatt rejtőzködnek Szörnyella elől a mezőn ott vannak bábok és valódi állatok is. Mikor a kölykök még a bárányok körül vannak a mezőn ott a bárányok valódiak, a kölykök bábok, majd mikor a bárányok alól kirohannak ott a kölykök a valódiak és a bárányok a bábok.

Mikor Perdy és Pongó megtalálják a kicsiket miközben egy tehén eteti őket, ott a tehén bábú volt és puding szerű krémet eszegettek a kicsik a műtőgyeiből. Mikor az egyik kicsi ránéz a szüleire és böfög egyet ott a trénere arra utasította, hogy lépjen hátra, üljön le és halkan ugasson egyet.

Egy másik kiskutya egy gabonazsákon ül majd beleesik a fémnek látszó vizes vödörbe. Ezt úgy oldották meg, hogy a kiskutya alatt a zsákot megmozdították és az bele billent egy amúgy műanyag vödörbe, amiben nem volt víz, csak puha szivacs bélés így nem történthetet semmi baja. Ekkor belép a képbe egy vizes kiskutya és átveszi a helyét a jelenetben.

Még sorolhatnánk a trükköket és módszereket, amivel a film készült.

Ez csak néhány példa a filmkészítőinek és a kiképzőknek a kreativitására, ami egy ilyen film megszületéséhez kell. Az biztos, hogy nagyon profi kiképző csapat áll mögötte. Ha csak azt vesszük, hogy a film főszereplői még csak kölykök nem állhat több év munka a kiképzésük mögött, mint más hasonló filmekben szereplő állatok esetében.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek