3D nyomtatás a kisállatgyógyászatban

3D nyomtatás a kisállatgyógyászatban

3D nyomtatás a kisállatgyógyászatban? Igen már ilyen is van és nem is valami távoli országban, hanem kis hazánkban.

LG: Mivel foglalkozik a LimesVet? Milyen szolgáltatásokat kínáltok?

 

LV: A LimesVet küldetése, hogy innovatív technológiák használatával valósítsuk meg a személyre szabott gyógyítást az állatorvoslásban. Célunk, hogy olyan szolgáltatásokkal és fejlesztésekkel támogassuk az állatorvosokat, amelyek segítségével egyszerűbbé, precízebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válhat a betegek ellátása. A szolgáltatási körünk jelenleg a 3D-s tervezés és technológia alkalmazására épül, amelynek segítségével alapvetően négyféle szolgáltatást kínálunk. Mindegyik alapját a megfelelő minőségű CT vagy MRI felvétel megléte képezi. 

Első lépésként, a vizualizáció jegyében, ezekből a felvételekből készítjük el az adott tájék digitális 3D-s modelljét, ami jó minőségben és szemléletesen képes láttatni az adott problémát mind az orvos, mind az állat gazdája számára. 

3D modell
A fotó a LimesVet tulajdona

Második lépésként az így létrehozott digitális anatómiai modelleket a 3D-nyomtatás segítségével képesek vagyunk fizikai formában is prezentálni az igényeknek megfelelően akár eredeti méretben, akár kicsinyített vagy nagyított verzióban is. A kinyomtatott modellek nagyon jól használhatóak a probléma jobb megértéséhez vagy szemléltetéséhez, illetve kiválóan alkalmazhatóak a műtétek megtervezésében. 

Harmadikként a különböző műtéti segédeszközök tervezését és gyártását említenénk, amit minden esetben egyedileg az adott állatra és beavatkozáshoz készítünk. A tervezési folyamat fontos részét képezik a műtétet végző állatorvossal zajló konzultációk, így biztosítani tudjuk azt, hogy valóban az igényeknek megfelelő, kiváló minőségű, felhasználóbarát eszközöket készíthessünk.

Negyedik fokozatként pedig a saját fejlesztésű implantátumokat és protéziseket emelnénk ki, legyen szó akár koponya-, gerinc-, vagy különféle végtagimplantátumokról, illetve térdkalácsárok- vagy komplett térdprotézisről. Az általunk tervezett implantátumok és protézisek 3D-s nyomtatással készülnek orvosi fém (egy speciális titánötvözet) felhasználásával.

LG: Kik alapították? Kik alkotják a csapatot?

LV: A cég tulajdonosi körét dr. Czeibert Kálmán mellett a FuzioVet Állatkórház és a Limes 3D Innohub alapítói alkotják. A cég operatív vezetését Tálosi László kutatási és innovációs szakközgazdász látja el, illetve ügyvezető társként a szakmai kapcsolatok építésében dr. Bendzsel Dániel vesz részt tevékenyen. A kutatás-fejlesztési területet és a szakmai csapatot Kálmán vezeti, illetve a fejlesztésekhez dr. Seregi Antal állatorvos ortopédiai szaktudásával járul hozzá. Mindemellett mindenképpen szeretnénk kiemelni, hogy a LimesVet munkáját számos neves szakember vagy cég segíti még, akik tapasztalataikkal szintén garanciát jelentenek az általunk kitűzött minőségi szint megtartásához. Partneri körünkben megtalálható az Ebfizio, akik a kutyák rehabilitációjában tudnak segíteni, a Premet Kft., akik az implantátumok, protézisek fémnyomtatását végzik, illetve az utómunkálatokban a Scinova Kft. is kiveszi a részét. Fontos megemlíteni még dr. Lehner Lászlót is, aki a kisállat neurológiában nemzetközi szinten is elismert szakember. Mindebből érzékelhető, hogy a LimesVet egy állatorvosi témájú innovációs ökoszisztéma részének tekinthető.

limesvet team
Dr Bendzsel Dániel, Dr Czeibert Kálmán, Tálosi László, Dr Seregi Antal_a kép a LimesVet tulajdona

LG: Honnan jött az ötlet a céghez?

LV: A LimesVet megalapításának ötlete a Limes 3D Innohub égisze alatt született meg. Ez a cég egyébként eredendően építészeti- és jármű makettezéssel foglalkozott, majd az elmúlt években több innovációs projektet is sikeresen megvalósított különböző témákban. Az ott meglévő 3D technológiai háttér jó alapot adott arra, hogy más iparágban is megvethesse a lábát. Sok-sok gondolkodást, kutatást, ötletelést követően – és Bodza kutya cégalapító révén – jutottunk el oda, hogy az állatorvoslás nagy lehetőséget tartogat a számunkra.

Ebben hathatós segítséget nyújtott dr. Bendzsel Dániel, a FuzioVet Állatkórház társtulajdonosa, aki maga is intenzíven érdeklődött a terület iránt. 2020-ban közösen elkezdtünk egy innovációs projektet, melynek során rengeteg olyan ötlet keletkezett, amik önmagukban is önálló magvalósításra váró projekteket képeztek. 2021-ben csatlakozott a csapathoz dr. Czeibert Kálmán állatorvos, anatómus és 3D-s modellezési szakember, aki további előremutató elképzeléseket és szempontokat hozott magával, így egyre komolyabbá vált az az elhatározás, hogy ezeket az ötleteket egy önálló cégben valósítsuk meg és vigyük piacra. Erre hoztuk létre 2021. év végén a LimesVet Kft-t, ami saját fejlesztésekkel egyfajta innovációs műhelyként szolgálja ki az állatorvosokat.

térdimplant kutya számára
A kép a LimesVet tulajdona.

LG: Világszerte és hazánkban mennyire elterjedt a 3D nyomtatás a kisállatgyógyászatban?

LV: A 3D-s tervezés és -nyomtatás alkalmazása a humán medicinát követően most kezdi megvetni a lábát az állatgyógyászat területén. Még nagyon az elején vagyunk, világszinten is kevés cég foglalkozik vele, hazai viszonylatban tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik a személyre szabott gyógyítás ezen válfaját kínálják szolgáltatásként. Üzletpolitikánk része, hogy a korábban említett szolgáltatásokat minden állatorvos számára elérhetővé tegyük és a lehető legszélesebb körben megismertessük a 3D-s technológia nyújtotta előnyöket a szakemberekkel. Jelenleg azt érzékeljük, hogy fontos az edukáció: a már megvalósított eseteinkkel gyakorlati példákat tudunk mutatni az állatorvosoknak és a gazdiknak egyaránt. Meggyőződésünk, hogy a LimesVet szolgáltatásainak az állatorvosi praxisba történő integrálásával az adott praxis növelni tudja szolgáltatási színvonalát, amivel még több kiskedvenc gyógyulásához képes hozzájárulni.

LG: Mennyire van benne a köztudatban, hogy hazánkban már elérhetőek a szolgáltatásaitok?

LV: A cég megalapítása óta eltelt másfél évben folyamatosan fejlesztettünk és gyűjtöttük a referencia eseteket. Valójában most léptünk piacra egy jól definiált szolgáltatási körrel. Az elmúlt hónapokban létrehoztuk a weboldalunkat és a social media felületeinket, megtalálhatóak vagyunk a Facebook-on, Instagram-on, LinkedIn-en és TikTok-on is. Igyekszünk jelen lenni a médiában, hogy még többen megismerhessenek bennünket. A szakmai ügyfélkört említve már elkezdtünk együtt dolgozni néhány állatorvosi rendelővel, akik nagy megelégedéssel veszik igénybe szolgáltatásainkat. Jelenleg azon dolgozunk, hogy egyre több praxis tudja hasznosan integrálni a LimesVet tevékenységét.

LG: Mennyire van igénye az állatorvosoknak itthon a 3D vizualizációra vagy akár a 3D nyomtatásra?

LV: Ez egy teljesen új terület, ami gyökeresen eltér a megtanult és megszokott gyógyítási procedúra alkalmazásától. Fontosnak tartjuk az ismeretterjesztést, szakmai konferenciákon az állatorvos kollégáknak már több alkalommal volt lehetősége hallani a 3D-s vizualizáció és -technológia előnyeiről. Természetesen egy teljesen új eljárás elsajátítása elsősorban a gondolkodás megújításával kezdődik, azaz fel kell ismernie a kezelést végző állatorvosnak azokat a helyzeteket, amikor létjogosultsága van, vagy szükségszerű a 3D-s vizualizáció illetve a 3D-s nyomtatott anatómiai modellek, eszközök, implantátumok használata, és tudjon arról, hogy ez a szolgáltatás már könnyen elérhető hazánkban. Azért is jó, hogy sokféle esetünk volt már - melyek közül többet közösségi médiafelületeinken és weboldalunkon is bemutatunk-, mert ezekkel is ötleteket tudunk adni a szakemberek számára. Szerencsére hazánkban is egyre több a haladó szemléletű, az újdonságok iránt nyitott állatorvos, akik felismerték a 3D-s modellezés, -tervezés és -technológia nyújtotta előnyöket, így általuk folyamatosan növekszik a megbízásaink száma, melynek köszönhetően egyre több házikedvenc életminőségének javításához tudunk hozzájárulni. 

térdprotézis kutyában
A kép a LimesVet tulajdona

LG: Milyen hosszútávú terveitek vannak?

LV: Látva a piacot már a LimesVet megalapításakor megfogalmazódott bennünk, hogy egy nemzetközileg is meghatározó céget szeretnénk létrehozni. Az egész működésünket ennek szellemében alakítottuk ki, illetve alakítjuk. Természetesen ennek első lépcsője a magyar piacon való jelenlét stabilizálása, azaz a magyar állatorvosok kiszolgálása. Jelenleg az elsődleges célunk. Terveink szerint a jövőben nyitni fogunk az európai nagyobb piacok felé. Emellett a fejlesztésekkel nem állunk le, folyamatosan igyekszünk bővíteni a repertoárunkat, mindegyik szolgáltatásunkat érintően.

LG: Mesélnétek konkrét esetekről mikor a LimesVet szolgáltatásai segítettek egy kiskedvenc gyógyulásában?

LV: Mindegyik szolgáltatásunkat tekintve érdekes esetek érkeztek hozzánk, amik közül tudunk szemezgetni, a teljesség igénye nélkül. A vizualizációhoz kapcsolódóan az egyik megbízásunk például arra irányult, hogy a kutya vállához közel elhelyezkedő tumorról kellett digitális 3D modellt készíteni.

A modell által pontosan beazonosítható volt a daganat helye, mélysége, ami a műtétet végző állatorvos munkáját segítette, és a gazdi is teljesebb képet kapott a betegség jellegéről és a tervezett beavatkozásról.

A műtéti segédeszközöket tekintve a legtöbb esetben fúró- vagy vágóvezetőket, illetve pozicionáló eszközöket tervezünk és gyártunk. Ehhez kapcsolódóan az egyik esetünk egy lábdeformitás megszüntetéséről szólt. Az adott kutya lábát úgy lehetett meggyógyítani, hogy a jobb mellső végtagjában az alkarcsontokat azok elvágása után akorrigált pozícióban rögzítették. A lehető legnagyobb pontosság elérése érdekében a CT felvételből készített digitális és nyomtatott 3D-s modellek segítségével a műtétet kiválóan meg lehetett előre tervezni, illetve a vágások pontos helyének meghatározásához, illetve az új pozíció kialakításához úgynevezett vágó- és pozícionáló guide-okat terveztük és gyártottuk. A műtét sikeresen lezajlott, a korábbi jelentős végtagdeformitás megszűnt, a kutya pedig jól van.Ami az implantátumok és protézisek témakörét illeti, a legnagyobb szakmai kihívást és sikert Virág, egy kis menhelyi Yorkshire terrier esete hozta meg számunkra. Virág egy születési rendellenesség következtében nem tudta használni a bal hátsó lábát. A kutya Seregi doktorhoz került sántaságvizsgálatra. Ennek eredményeként realizálódott, hogy kizárólag egy egyedileg, Virág számára tervezett és legyártott térdprotézis tudna csak megoldást adni a problémájára. Fél évnyi együtt gondolkodás és tervezés végén született meg az a koncepció, mely végül 3D-s fémnyomtatással, orvosi fémből került legyártásra. Az így előállított térdprotézis beültetésre került, amihez természetesen k különböző fúró- és vágóvezetőket is készítettünk. Virág azóta már tudja ezt a lábát is használni, folyamatosan javul, hála a körültekintő gondoskodásnak és a fizioterápiás rehabilitációnak, sokat szaladgál, és még egy plusz boldogság is eljött az életében, hiszen Seregi doktor családja végül örökbe fogadta őt.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek