A cicák tudják a velük élő többi cica nevét

A cicák tudják a velük élő többi cica nevét

Japán tanulmány szerint a cicák tudják a velük élő többi cica nevét.

A macskákat nem könnyű vizsgálni, de a Kyoto egyetem munkatársai  megpróbálkoztak vele. 48 olyan cicát vizsgáltak, aki 1 vagy több fajtársával él együtt.

 

Forrás: independent.co.uk

Kísérlet melyről bármikor kisétálhat az alany

Japán tanulmány szerint a cicák tudják a velük élő többi cica nevét.

A Kyoto egyetem munkatársai 48 olyan cicát vizsgáltak, aki 1 vagy több fajtársával él együtt.

A cicák számukra ismerős szobában voltak a tesztek során. Általuk ismert és ismeretlen cicák képeit mutatták nekik miközben elhangzott az ismerős cica neve és random nevek. A kísérletet végzők szerint, mikor a név és a kép nem egyezett, a cicák hosszan bámulták az állat képét.

Persze cicákkal nem olyan egyszerű ilyen kísérletet végezni, mint mondjuk kutyákkal, mást ne mondjunk volt olyan cica, aki csak egy feladatot csinált végig majd megunta és kisétált. 

kiscicák játszanak
A cicák tudják a család többi tagjának a nevét

A második feladatban emberi családtagok képeit és nevét kellett összepárosítsák a cicák. Erre is képesek voltak. Igaz azonban, hogy azok a cicák, akik több másik macskával élnek együtt, többet gondolkodtak a nevek és képek összekapcsolásán. Ugyanis macska kávézóban élő cicák is részt vettek a kísérletben és az ilyen helyen nyilván elég sok cica szokott élni. A hosszabb ideje a családjukkal élő cicákat a kutatók szerint látványosan zavarta és sokáig nézték az emberi családtagok képét amennyiben rossz nevet társítottak hozzá. 

A tanulmány szerzői szerint a cicák értik az emberi beszédet és a nevek jelentőségét. Az emberi interakciókból képesek kikövetkeztetni kinek mi a neve. Ez a tanulmány is azt bizonyítja, hogy semmivel sem kevésbé okosak, mint a kutyák és ugyanolyan szoros kapcsolatba élnek velünk, mint az ebek.

cicák alszanak összebújva
Hála a tudománynak egyre többen tudunk meg cicáinkról is

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek