A kutyák jótékony hatása

A kutyák jótékony hatása

A kutyák jótékony hatása közismert. Összeszedtünk pár tudományosan bizonyított tényt miért is jó, ha van kutyád.

Mint azt minden állatbarát és gazdi tudja a kutyák teljes értékű családtagjaink. Sokunk elképzelni sem tudja az életét nélkülük. De miért is van ez így? Megszoktuk őket magunk körül? Jobb kedvre derítenek minket? Miért annyira fontosak a számunkra? Nos a tudomány erre is választ ad.

gazdája arcát nyaló corgi
A kutyások kevésbé magányosak

1. A kutyák csökkentik a magányosságunkat

Ezt a tényt pandémia időszaka még inkább megerősítette. Számtalan ember érezte az elmúlt években, hogy kedvencei segítették át az izolációs időszakon. És rengeteg kutyást, cicát fogadtak örökbe az emberek ezekben a nehéz időkben.

 

2. Jó hatás a szívre

A kutyások között kisebb a szívproblémák kialakulásának esélye, illetve a már szívproblémával élők általános állapotát is javítják azzal, hogy csökkentik a gazda stressz szintjét és vérnyomását. Tehát a már valaha szívpanaszokat tapasztalt embereknek különösen ajánlott örökbefogadni egy kutyát. Vagy legalábbis időnként érdemes kutya társaságban lenniük ugyanis a Washigton State University tudományos munkatársai megállapították, hogy napi 10 perc szeretgetése egy kutyának már kimutathatóan jótékony hatással van az egészségünkre. A kutya szeretgetésének hatására lassul a légzésünk, ellazulnak az izmaink, csökken a stressz szintünk és a vérnyomásunk. A vizsgálatban résztvevőknél kimutatható volt a kortizol a fő stresszhormon csökkenése.

férfi goldival
A kutyások boldogabbak

3. A kutyások aktívabbak

Nyilván nem lehet általánosítani, de kutatások szerint a kutyások háromszor többet sétálnak, mozognak, mint a kutyátlanok. Ami nagyon fontos a hosszútávú egészség megőrzés érdekében.

4. A kutyások vonzóbbak!

Nem ez nem vicc! Több tanulmányban beszámoltak már arról, hogy egy kutyás férfi nagyobb valószínűséggel kapja meg a neki tetsző hölgy telefonszámát, mint egy kutya nélkül próbálkozó. Illetve a társkereső oldalakon, applikációkban is szimpatikusabbnak tartják a párt keresők a kutyával pózolók képeit, mint a kutyátlanokét. Ha tehát még nem találtad meg az igazit egy kutya ebben is segíthet! Arról nem is beszélve, hogy kedvenceddel egy új közösség részese lehetsz és a beszédtéma is adott!

5. A kutyások szociálisabbak

És ha már a kutyás közösségekről beszélünk. A kutyások szociálisabbak, könnyebben teremtenek kapcsolatot ember társaikkal, könnyebben szereznek barátokat. Elkötelezettebbek a lakóközösségük irányába és erősebb a kötődésük ismerőseik felé állítja Cummings Állatorvosi Iskola/ Tufts Egyetem tanulmánya.

két bull típusú kutya pórázon
A kutyások gyakrabban mozdulnak ki

6. Csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét

Oxitocint termel a szervezetünk, pusztán attól, ha egy kutyát nézünk. Ettől nő a boldogság érzetünk és még a krónikus betegséggel élőknél is csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét.

7. Javítják a mentális betegséggel élő személyek kognitív funkcióit

És jótékony hatásuk van a demenciával élők szociális képességeire.

cuki kutya_erdei úton
Egy kutya látványa is jótékony hatással van a szervezetünkre

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek