A kutyáknál is van g faktor

A kutyáknál is van g faktor

A kutyáknál is van g faktor, ami az embereknél az  intelligencia alappillére.

A g faktor az inteligencia alappillére. Kutatók szerint az ember kognitív képességei hierarchikusak, a hierarchia csúcsán áll a g faktor (az általános kognitív faktor), a többi kognitív képesség (a specifikus faktorok) a g faktor alatt helyezkedik el. A modell alapján a különböző kognitív funkciók között kapcsolat van, így tehát ha valakinek jó a memóriája valószínűleg jó a logikusan gondolkodási képessége is.

Turcsán Borbála vezetésével az ELTE Etológusai arra jöttek rá, hogy a kutyák intelligenciája is ugyan ilyen struktúrát alkot. Náluk is van egy általános intelligencia a g faktor és az alá endeződneka specifikus kognitív képességek. A kutatók tanulmánya a GeroScience című folyóiratban jelent meg a közelmúltban.

„Ennek vizsgálatára a kutatók egy hét feladatból álló tesztsorozatot állítottak össze, mellyel 129, három és tizenöt év közötti családi kutya kognitív teljesítményét mérték fel és követték nyomon két és fél éven keresztül. A tesztekben mutatott teljesítmények az emberi kognícióhoz hasonlóan hierarchikus struktúrát alkotnak. Két átfogóbb kognitív készséget sikerült azonosítani a kutatóknak, az önálló problémamegoldást, melyhez a kitartás, a problémamegoldás, és a memória tesztekben mutatott teljesítmény tartozott, valamint a tanulási képességet, mely az asszociációs tanulást és az egypróbás tanulás teszteket foglalta magában. A két készség egymással is összefüggött, tehát a jobb problémamegoldó képességű kutyák általában hamarabb tanulták meg az új feladatokat is, igazolva, hogy létezik egy magasabb rendű, általános kognitív faktor, ami összeköti őket. Az emberi szakirodalom alapján ezt g faktornak nevezték a szerzők.” – Jelent meg a biologia.elte.hu-n.

vizsla
Forrás: canva.com

A kutatók arra jutottak, hogy a magas g faktorú azaz „okos” kutyák érdeklődőbbek, nyitottabbak és gyorsabban tanulnak. Ezenkívül ezek a kutyák aktívabbak és képezhetőbbek és általában képzettebbek is.

Kognitív öregedés

Ez a kutatás a kognitív öregedésre irányuló kutatásokat is segítheti. “Ismert, hogy idősebb korban a kutyák figyelme, tanulási képessége, memóriája természetes módon hanyatlik. Ha azonban a kognitív képességek összefüggenek egymással, könnyen lehet, hogy a korral való leromlásuk sem független egymástól, hanem van egy közös háttér faktor a különböző képességek leromlása mögött.” – emelte ki Bognár Zsófia, a tanulmány másik vezető szerzője.

idős dalmata
Forrás: canva.com

„A kutatók a kutyák kognitív teljesítményének változását is nyomon követték két és fél éven keresztül, így a hosszútávú felmérések során azt is kimutatták, hogy valóban megfigyelhető egy globális kognitív hanyatlás, a g faktor értéke csökken a korral. Ám ezt a kapcsolatot az egészségi állapot is befolyásolta: rosszabb egészségi állapotú kutyáknál a kor előrehaladtával egyre gyorsabban romlott a g faktor értéke, ellenben a jó egészségi állapotú kutyáknál nem volt kimutatható változás a koruk előrehaladtával. Bár ez a globális hanyatlás minden kognitív képességet érintett, az eredményekből az is kiderült, hogy a memória és az asszociációs tanulási képesség korral való változását más tényezők is befolyásolják, amik miatt különböző dinamika szerint változnak, mint a többiek.”

„Ez az öregedés-mintázat hasonlít az emberi öregedéshez, és segíthet később megtalálni és beazonosítani a kognitív hanyatlás molekuláris és neurológiai okait.” Ezzel segítve az emberi demencia kutatást.

“Az új kutatás érdekes emberi párhuzamokra mutat rá az ember és a kutya öregedése között, tovább erősítve azt az érvet, hogy a kutya kiváló modellfaj az öregedéskutatás számára.” - hangsúlyozta Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport és a Szenior Családi Kutya Program vezetője. “Az eredményeink alátámasztják a kutya g faktor létezését, így a kutyák az emberi intelligencia evolúciójának és hátterének megértésében is segíthetnek.”

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek