A macskák ma már nem feltétlenül magányosak, sőt a kutyák barátai is lehetnek

A macskák ma már nem feltétlenül magányosak, sőt a kutyák barátai is lehetnek

A macskákkal kapcsolatos egyik sztereotípia, hogy magányosak. Ez a nézőpont megdőlni látszik, amikor a fotelben együtt alvó cicákat látjuk, vagy amikor más háziállatokkal játszanak. Ezzel biztosan megdőlt az elmélet?

A macskák ősei magányosan éltek

Tagadhatatlan tény, hogy a házimacskák ősei egyedül vadásztak Európai, illetve Afrika erdőiben. A mai szelíd cicák viszont gyakran keresik egymás társaságát, szívesen játszanak, alszanak, sőt gyakran vadásznak is együtt. Ezek a példák alátámasztják a háziasítással járó változásokat, aminek köszönhetően barátságosabbak lettek. Amikor azonban egy háztartásban több macskát szeretnénk tartani, érdemes szem előtt tartani a kedvencünk reakcióit. Ha a stressz jeleit mutatja, annak hátterében valószínűleg a magányos természete áll. Alapvetően ugyanis a szokások híve, emiatt az étrend megváltoztatása vagy egy új kisállat megjelenése összezavarhatja, szomorúvá teheti.

Tévhit a kutya és a macska ellentéte?

Az egyik legelterjedtebb tévhit a kutyák és macskák közötti ellentét. A háttérben a különböző jelentésű testjeleket feltételezik kiváltó okként. Az ebek például örömükben csóválják a farkukat, míg a macskáknál ez az idegesség egyik megnyilvánulása. Ugyanakkor mindkét faj szagokkal, hangokkal, valamint közvetlen fizikai érintkezéssel kommunikál, és megfigyeléseken keresztül tanulnak.

Kutatások szerint barátok is lehetnek

Izraeli kutatók megfigyelték, hogy ha a két állat elég korán kerül kapcsolatba egymással, akkor képesek megtanulni, értelmezni egymás jeleit. A tanulmányba csak olyan családokat vontak be, ahol a két állat együtt élt, az első találkozáskor számításba vették az állatok korát, nemét, valamint a családba kerülés sorrendjét. Az eredményeik alapján a kulcs a minél korábbi életszakaszban történő megismerkedés, ez a kutyáknál 1 évnél, a cicáknál pedig 6 hónaposnál fiatalabb kort jelent. Az új kedvenc érkezése egyébként jobban megviseli a kutyákat, aminek oka az emberekhez való kötődés mértékében keresendő. Meg kell említeni, hogy ezek a megfigyelések nem terjedtek ki azokra az esetekre, amikor az összeszoktatás sikertelen volt. A macskák más háziállatokkal való összeszoktatása tehát a cicától függ. Egyes esetekben saját területeket jelölnek ki, míg más helyzetekben szoros barátságot alakítanak ki az új lakótársakkal.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek