A pozitív megerősítők útvesztőjében

A pozitív megerősítők útvesztőjében

A pozitív megerősítők útvesztőjében, avagy mikor, hogyan jutalmazzunk, hogy kutyánk motivált maradjon.

A pozitív megerősítők útvesztőjében, avagy mikor, hogyan jutalmazzunk, hogy kutyánk motivált maradjon. Állandó szakértőnk Miklósi Bernadett segít tisztába tenni, hogyan használjuk a pozitív megerősítést kutyánk tanítása során.

A kutya sikeres neveléséhez elengedhetetlen a kívánatos viselkedések megerősítése. A megerősítés során a kutya cselekvésének hatására a környezetében olyan számára kellemes inger kerül elő (pozitív megerősítés), vagy kellemetlen inger tűnik el (negatív megerősítés) ami növeli a cselekvés későbbi előfordulását.

Ahhoz, hogy a pozitív megerősítés módszerét alkalmazzuk, tudnunk kell, hogy mik számítanak kutyánk számára jutalomként, úgynevezett elsődleges megerősítőként. Az elsődleges megerősítők közé tartozik az élelem, zsákmány/játék és a szociális jutalom. Számtalan tényező befolyásolhatja, hogy a kutyánk mit szeret a legjobban. A különböző jutalmak felé mutatott érdeklődés egyedi szinten változhat, hiszen például vannak kutyák, akik inkább enni, míg mások inkább játszani szeretnek. Ugyanakkor az adott megerősítő felé mutatott vonzalom fejleszthető, bizonyos gyakorlatokon keresztül elérhető, hogy a kutya egyre nagyobb érdeklődést mutasson.

Fontos ismernünk, hogy a kutyánk milyen dolgokat szeret, illetve a sikeres neveléshez, különböző viselkedések tanításához elengedhetetlen, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a jutalmak közül melyiket, mikor, hol érdemes használnunk, hogy a jutalmazás megerősítő hatással bírjon. A tapasztalat az, hogy a főzött/nyers húsoknak általában nagyobb a „megerősítő értéke”, mint a száraz tápok bármelyikének. Használjunk erősebb értékkel bíró jutalomfalatot, ha azt érezzük, hogy a kutyának nagyobb motivációra van szüksége a feladat sikeres végrehajtásához, míg a rutinosabb feladatoknál a kevésbé kedvenc falatok közül válogassunk. Jackpot-nak nevezzük a legmagasabb megerősítő értéket képviselő jutalmat, amely általában mennyiségben és minőségben is eltér a megszokott megerősítőtől.

Fontos, hogy a megerősítés időben érkezzen, vagyis a megerősíteni kívánt viselkedés ideje alatt, vagy közvetlenül utána, hogy a kutya összekösse a jutalom érkezését a saját viselkedésével. Talán azt mindannyian érezzük, hogy könnyen kerülhetünk a kutyánkkal olyan helyzetbe, ahol erre nincs lehetőségünk (pl. a kutya messze van tőlünk, vagy egyszerűen annyira gyors, hogy mire adnánk a jutalmat már rég “máshol van”). Valamilyen másodlagos megerősítő segítségével lehetőségünk van az említett helyzetekben is időben jelezni a kutyának, hogy valami számunkra kedvező magatartást mutatott, így hamarosan jutalomban részesül. 

Lényegében bármi lehet másodlagos (pozitív) megerősítő, a kutyanevelésben leginkább a különböző dicsérőszavakat, illetve a klikker - mint kiképzői segédeszköz - hangját használjuk. Ahhoz, hogy a másodlagos megerősítővel jelezni tudjuk a kutyának, hogy amit éppen csinál az jó, szükséges a kezdetben semleges ingert valamilyen elsődleges megerősítővel, jutalommal összekapcsolni (klasszikus kondicionálás), így az esetleges időzítési probléma áthidalható egy dicsérőszó, vagy a klikker használatával.

Használhatunk többféle másodlagos megerősítőt is, amely az elsődleges megerősítő minőségéről és érkezési helyéről is szolgáltat információt. Kézből való jutalmazás esetén például azt mondjuk a kutyának, hogy „Ügyes!”, míg ha a jutalomfalatot a földre dobjuk, akkor azt, hogy „Tiéd!”…stb. 

Ha össze-vissza használjuk a különböző dicsérőszavakat, vagy váltogatjuk azokat, akkor ne lepődjünk meg, ha a kutyát esetleg összezavarjuk, vagy sikertelenek leszünk a tanításában. Ha kondicionálás nélkül használunk egy hangjelet, akkor az inkább minősül szociális jutalomnak, mint másodlagos megerősítőnek, így hosszabb és rögösebb tanulási folyamat várható.

Image Description
Image Description
Kutyakiképző, agility versenyző, a Best Dog kutyaiskola tulajdonosa, szakmai vezetője.
Image Description
Miklósi Bernadett — Best Dog

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek