Agresszív kutya

Agresszív kutya

Az agressziónak kutyáknál különböző okai lehetnek melyek különböző kezelést igényelnek. De a agresszív kutyák is nevelhetőek.

Borítókép forrás:mgmillerlaw.com

Agresszió testjelei

Az agressziónak több fajta oka lehet a kutyáknál. De az agresszió minden fajtája kezelhető valamilyen szinten. 

Agresszió jelei: merev, befeszült testtartás, álló fülek, álló farok, ugrás, ugatás, vicsorgás, morgás, fogak csattogtatása, szőr felborzolása, ráfixálódás a "zsákmányra" stb.

Vannak agresszív kutyafajták?

Nincs olyan, hogy agresszív kutya. A kutya soha nem a fajtája miatt lesz agresszív. Igaz azonban, hogy különböző fajták különböző nevelést igényelnek. Ezért mielőtt új kutyát viszünk haza érdemes utána nézni az adott fajta nevelési igényeinek. Ugyanígy, ha keverék kutyusban gondolkodunk és tudható milyen fajták lehetnek benne olyankor is érdemes ennek utána nézni. Ma már vannak fajtára specifikálódott kiképzők, de a tenyésztő vagy fajtamentő is sokat tud segíteni kedvencünk kiképzésével kapcsolatban esetleg tud szakembert ajánlani. Nem ugyanúgy nevelünk egy őrző védőnek tenyésztett kutyát, mint egy juhászkutyát vagy egy ölebet.

Nyugodtan ülő pitbull
Egy "bull típusú" kutya is lehet nyugodt és barátságos, nevelés kérdése

Agresszió típusai

Félelemből agresszív kutya

Félelmi agresszió oka

Egyik nagyon tipikus oka az agressziónak kutyáknál a félelem. Biztosan mindenki ismeri a “Fuss vagy támadj” ösztön szabályát. Nos vannak kutyák akik ijedtükben futnak, mások támadnak. Illetve, ha nincs lehetőségük kilépni a szituációból akkor a futásra hajlamos ebekben is felül kerekedhet a támadás ösztöne. Leggyakoribb oka, hogy a kutya nem érzi, hogy a gazdája meg tudja védeni őt. Gyakori színtere  az állatorvosi rendelő. Az agresszió ezen formájának kezelésére a megoldás, ha a gazdi átveszi a falkavezér szerepét és el tudja hitetni kutyájával, hogy egy-egy “veszélyes”, ijesztő szituációban ura a helyzetnek és képes megvédenie kedvencét. Ehhez nem árt, ha a gazda maga is elhiszi, hogy ura a helyzetnek. Az ilyen fajta agressziónak okai lehetnek korábbi traumák, de akár a rossz nevelés is.

A félelmi agresszió nem megfelelő kezelése

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk mikor kedvencünk félelemből agresszió jeleit mutatja az az, ha elkezdjük simogatni és nyugtatgatni. A mi nyelvünkben ez ugyan a megnyugtatást jelenti, de kutyánk számára pozitív megerősítést jelent az agresszív megnyilvánulására. Ez kis testű kutyusoknál igen gyakori őket ugyanis nem minden gazdi meri rendre utasítani (hiszen olyan kicsik és törékenyek és anyai-apai ösztönöket váltanak ki belőlünk). És az emberek hajlamosak is elbagatellizálni a problémát és csak kinevetni a csivavájukat mikor támad pedig a kis kutyák biztonságát is szolgálja, hogy megtanuljanak viselkedni más kutyákkal, emberekkel. Azzal, hogy nevetünk mikor a 2 kg-os kutyusunk megharap valakit azzal pozitívan megerősítjük ezt az agresszív viselkedést. Vajon akkor is csak nevetnénk, ha az 50 kg-os rottweilerünk támadna az adott szituációban?

A félelmi agresszió helyes kezelése

Amennyiben kedvencünk fél akár egy nagyobb kutyától, akár a forgalmas utcán, az állatorvosnál, a kocsiban, bárhol. Úgy a legjobb, ha mi nyugodtak maradunk (nem árt, ha elhisszük, hogy nem lesz baj) és határozott utasítást adunk kedvencünknek arra, hogy tőle mit várunk el. Például, ha kutyusunk fél a bicikliktől akkor mikor egy biciklis közelít úgy vonjuk magunkra kedvencünk figyelmét. Ültessük le, akár jutalomfalatot is használhatunk figyelme megtartására. Fontos, hogy ilyen esetben csak akkor adjuk oda a falatot, ha teljesen ránk figyel és testbeszéde nyugodt megadó. Amíg be van feszülve addig ne jutalmazzuk, mert az szintén az agresszió pozitív megerősítéseként hat. Amennyiben első alkalmakkor nem sikerül nyugodtan ülnie kedvencünknek míg a kerékpáros elmegy mellettünk akkor ne adjuk oda a jutalmat. Kutyánk nem fog ezen megsértődni. Egy erősebb illatú falatot (például sajtot) használhatunk csupán figyelem elterelőként is nem kell, hogy minden alkalommal meg is kapja.

Vicsorgó retriever
Egy retriever is válhat agresszívvá, ha nincs aki vezesse a falkát
Dominancia

Dominancia agresszióba fordulása

Az agresszió egy másik tipikus formája a domináns agresszió. Amennyiben kedvencünk domináns jellem, úgy át kell vennünk tőle a falkavezéri szerepet. Ennek módja fajtánként és egyedenként eltér. Minden esetben igaz azonban, hogy a legtöbb kutya szívesen átadja gazdájának a vezető szerepet, de csak abban az esetben, ha érdemesnek tartja erre az embert.

Domináns agresszió kezelése

Amennyiben kedvencünk domináns alkat úgy kicsit határozottabban kell neveljük (nem durván). Érdemes lehet szakértő segítségét kérni, ha ez a dominancia agresszióba csap át. Nagyon fontos, hogy attól, hogy egy kutya domináns még nem feltétlenül agresszív.

 Egy gyenge, bizonytalankodó falkavezérrel nem jut messzire a falka így nem fogja követni a kutya. Egy kutyafalkában nem feltétlenül a legnagyobb, legerősebb egyed a falkavezér, sőt. Gyakran a kisebb testű kutyát követik, mert a személyisége őt teszi meg falkavezérré. Ebből is látható, hogy nem kell erősebbnek lennünk a kutyánál. Lehet egy 50 kg-os nő a falkavezére egy csapat rottweilernek, de csak abban az esetben, ha nyugodt, magabiztos, határozott vezetőként tud fellépni. Ugyanígy egy megtermett férfi nem biztos, hogy jó falkavezére kutyájának, ha nem hisz benne, hogy megtudja csinálni. Erős akaratú kutyák esetében érdemes kölyök kortól szakértő kutyakiképző segítségét kérni nem azért, mert mi magunk nem tudjuk megtanítani ülni, feküdni kedvencünket. Hanem mert a szakember segíthet, hogy elhitessük kedvencünkkel, hogy mi irányítjuk a falkát, nem ő.

Bármilyen kutya esetében segíthet a következetes szabály betartatás, a szokások kialakítása és bizonyos szituációk gyakorlása. Amennyiben kutyánk családon belül is domináns agressziót mutat úgy még fontosabb lehet szakértő segítségét kérni.

Étel agresszió

Étel agresszió

Az étel agresszió igen gyakori kutyáknál. Oka szintén lehet rossz nevelés, de traumatizált elő élet is. Utóbbi esetben mindenképpen konzultáljunk kutyakiképzővel ugyanis, ha kedvencünk például azért agresszív, mert éheztették, akkor könnyen veszélyessé válhat az étel agressziója. Az eset súlyosságától függően a rossz nevelés miatt kialakult étel agresszió kezelésér is szükség lehet hozzá értő segítségére. 

Megelőzése

Az étel agresszió kialakulásának elkerülésére a legjobb, ha egész kis korától gyakoroljuk kutyánkkal, hogy benyúlunk a táljába evés közben. Illetve a parancsra játék lerakást, ételtől elhívást. (Nem tudhatjuk ugyanis, hogy mikor fog jól jönni, ha valami finom falatot is le tudunk rakatni kutyusunkkal, mint egy csirkecsontot vagy egy gyanús falatot az utcán.) És természetesen engedély nélkül nem kezdhet el enni. Ez valójában egy természetes szituáció kedvencünk esetében. Egy farkas- vagy kutyafalkában is a falkavezér eszik először és neki bármikor át is adják az ételt a falka tagok ez nem kérdés és pláne nem traumatikus egy kutya számára.

Territoriális agresszió

Vannak fajták amik alapvetően őrző-védő kutyáknak lettek tenyésztve náluk illetve az unatkozó házőrzőknél tud leggyakrabban elfajulni a territoriális viselkedés. 

Territoriális agresszió megelőzése

Ennek megelőzésére gyakoroljuk kutyánk kis korától, hogy behívható legyen akkor is mikor éppen nagyon őrzi a házat és gyakoroljuk vele, hogy, ha mi beengedünk valakit a kertbe, a lakásba akkor neki is be kell. Kössük parancsszóhoz kedvencünk leállítását. Például az “engedd be!” Vagy az “elég” parancs szavakhoz. Ilyen esetben is használhatunk jutalomfalatot, de mindig figyeljük kutyánk testjeleit és várjuk ki, hogy nyugodt, megadó állapotba kerüljön és maximálisan ránk figyeljen mielőtt jutalmazunk.

Szelíd rottweiler
Bármilyen fajta lehet nyugodt és barátságos, ha van mögötte egy erős falkavezér

Fájdalmi agresszió

Amennyiben kedvencünk eddig nem volt agresszív most viszont “indokolatlanul” azzá vált akár emberekkel akár állatokkal szemben, úgy könnyen lehet, hogy fáj valamije és csak védekezni próbál. Ha arra gyanakszunk, hogy kedvencünk ilyen okokból változott meg úgy mielőbb keressük fel az állatorvost. Mozgás szervi fájdalmakra tipikusan hajlamosak harapóssá válni a kutyák.

Védelmező agresszió

Bizonyos fajtákban túl teng az ösztön, hogy megvédje családját. Ennek mérséklésére is az a megoldás, ha átvesszük a falkavezéri szerepet és az irányítást. Egy farkas falkában a vezér egyetlen pillantással le tudja állítani a támadni készülő egyedet. És őt a falka egyetlen tagja sem bírálja felül. Ilyen esetekben is segíthet a gyakorlás. És a szakértő segítség. Kutyánknak éreznie kell, hogy nincs szükségünk rá, hogy megvédjen minket. Mert nyugodt magabiztossággal kezeljük az adott szituációt. A védelmező agresszió legszélsőségesebb példája mikor a kutya egy családtagot véd a többi családtagtól.

Védelmező agresszió kezelése

Ezt csak a bevédett családtag tudja leállítani azzal, hogy időben korrigálja a kutyát mikor az családtag felé agresszívitást mutat. Sok esetben a család többi tagjának haragja a kutya ellen fordul amitől a bevédett személy védeni akarja az ő kicsikéjét és tudattalanul még ráerősít ezekre a szituációkra így egy ördögi kör alakul ki. A végén így ők ketten lesznek a család ellen. Ezek a szituációk igen könnyen elfajulnak és könnyen harapás lesz a vége így a védelmezett családtagnak muszáj nyugodtan, határozottan korrigálnia a kutyát.

Sok esetben a gazda nem reagál elég gyorsan kutyája testjeleire. Olyan nincs, hogy egy kutya minden előjel nélkül támad. Maximum a gazda nem veszi észre az apróbb jeleket.

Birtokló agresszió

A birtokló agresszió a domináns agresszió egy fajtája. Amennyiben kutyánk egy bizonyos tárgyat védelmez agresszíven akár tőlünk, akár fajtársaitól az a rossz nevelés következménye és teljesen fölösleges feszültséget eredményez. 

Birtokló agresszió megelőzése

Ennek elkerülésére gyakoroljuk kutyánkkal, hogy parancsra oda adja játékát nekünk így nem fajul el ez a birtoklási ösztön. Nem szabad ráhagyni, mert az ilyen viselkedés komolyabb problémákhoz vezethet. És más szituációkban is megkérdőjelezheti falkavezéri szerepünket kedvencünk. Gyakoroljuk kutyánkkal, a tárgyak átadását jutalmazással. Például, ha átadja nekünk a labdáját akkor jutalmul eldobjuk neki. Ahogy a gyerekeknél, úgy a kutyáknál is szükség van szabályokra csak ezek elmagyarázásának a módja tér el náluk.

Soha ne hagyjuk rá kedvencünkre, ha velünk szemben agressziót mutat.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek