Álmodnak a kutyák?

Álmodnak a kutyák?

Szerinted álmodnak a kutyák? És ha igen akkor miről?

Álmodnak a kutyák?

Röviden igen. Kutatások bizonyítják, hogy az ember legjobb barátja álmodik.

Egy MIT-s tanulmány beszámolt arról, hogy a vizsgált patkányok agya, álmukban ugyanolyan aktivitást mutat, mint éber állapotukban, miközben az labirintusban vannak. Ez arra enged következtetni, hogy álmukban újra élik a napközben történteket. Akárcsak mi. A kutyák és az emberek agyhullámai és agyi aktivitása hasonló alvás közben, például náluk is van REM fázis.

Egyértelműen még nem bizonyított, de tudósok azt gyanítják, hogy a kutyák is mindennapi dolgokról álmodnak, mint futás, játék, a gazdi, egy finom csont vagy a macska kergetése. Szóval jól sejtetted mikor kedvenced alvásközben morog, vakkant, magyaráz vagy éppen szalad akkor álmodik. Egy izgalmas, élmény dús nap után valószínűleg az álmaik is izgalmasabbak.

A híres amerikai állatorvos Dr Gary Richter szerint a testméret is befolyásolja hogyan álmodnak kedvenceink. Richter szerint a kistestű, illetve kölyökkutyák álmai gyorsak és gyakoriak. Egy álom olyan 60 másodperces hosszú és átlag 10 percenként van álmuk. A nagytestű kutyák álmai ritkábbak, de hosszúak. Akár egy órát is alhatnak egyetlen álom nélkül, de mikor álmodnak az akár 5 perc hosszú is lehet.

anyakutya alszik kölykével
A kistestű kutyák úgy tűnik álmukban is "pörögnek"

Vannak a kutyáknak rémálmaik?

Vannak. Ennek jelei a nyüszítés, nyöszörgés, remegés. Ilyenkor fel lehet őket ébreszteni és megvigasztalni, de vigyázva nehogy félálomba oda kapjon a gazdinak. Akaratlanul sérülést okozva. A rémálmok oka lehet rossz élmény, amit át élt kedvencünk, szorongás. Olyasmi, amitől fél. És sajnos az időskori demencia is.

fehér kutya alszk széklábnál
A nagyobb kutyusok kevesebbet álmodnak, de hosszabban

Szerencsére a tudomány egyre többet foglalkozik kedvenceink jobb megismerésével, de azért tényleg lenyűgöző a hasonlóság az ember és a kutya között.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek