Az Állatorvostudományi Egyetem ingyen kezeli a vakvezetőkutyákat

Az Állatorvostudományi Egyetem ingyen kezeli a vakvezetőkutyákat

Az Állatorvostudományi Egyetem ingyen kezeli a vakvezetőkutyákat adta hírül az intézmény sajtóközleményében.

Borítókép forrása: univet.hu

A régió legjobban felszerelt kisállatklinikáján gyógyulhatnak a jövőben a vakvezetőkutyák. Az Állatorvostudományi Egyetem karitatív célú felajánlása, a társállatok, a gazdák és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára is jelentős segítség, mert a Vakvezetőkutya-kiképző Központ csak alapellátást nyújt. A megelőzés, illetve a szakszerű és gyors ellátás a munkakutyának minősülő vakvezetőkutyák esetében elsődleges fontosságú cél és egyben társadalmi érdek is.

vakvezetőkutya
Forrás: eandt.theiet.org

A vakokat és gyengénlátókat segítő kutyák és gazdáik, a Magyarországon elérhető legjobb ellátást kapják meg térítésmentesen az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján. A budapesti állatgyógyászati intézmény Közép-Európa legmodernebb, legjobban felszerelt klinikája, a diagnosztikai vizsgálatok, a laboratóriumi háttér, továbbá a sebészeti beavatkozások területén pedig európai hírű. „Az Egyetem közössége egy emberként tette meg a felajánlást, és állt a karitatív kezdeményezés mögé”, hangsúlyozta Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, a közmédia “Jónak lenni jó!” kampányának zárónapján rendezett műsor vendégeként.

Sótonyi Péter_ Forrás: univet.hu
prof. Dr Sótonyi Péter_ Forrás: univet.hu

A vakvezetőkutyák genetikai adottságaikat tekintve a legjobbak közé tartoznak, a komplex kiképzésnek köszönhetően rendkívül fegyelmezettek, idegrendszerük kiemelkedően jó. Kiképzésük nyolchetes korban és családi környezetben kezdődik, hogy minél több ingerrel megismerkedjenek. Ezt követően kerülnek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Központjába, ahol további félévig foglalkoznak velük. Mivel hivatalosan munkakutyáknak számítanak, akik a szó legszorosabb értelmében életminőséget meghatározó társállatok, szakszerű és gyors ellátásuk össztársadalmi érdek. Magyarországon több mint 100 ilyen kutya segíti a hétköznapokban a vakokat és gyengénlátókat, valamennyi társállat tulajdonosa az MVGYOSZ tagja.

„A gazdákkal szemben elvárás, hogy a kutyákat legalább fél évente elvigyék állatorvoshoz, szűrő-, illetve általános állapotfelmérő vizsgálatra, a túltenyésztés ugyanis esetükben is okoz fajtabetegségeket, amelyek időben való felismerése és kezelése elsődleges”, emelte ki Dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője, akinek a vakvezetőkutya gondozásában személyes tapasztalatai is vannak. A Vakvezetőkutya-kiképző Központban a kutyák alapellátást kapnak, ott speciális szaktudást és felszereltséget igénylő beavatkozásokra nincs lehetőség. „Az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján viszont minden adott a legmagasabb színvonalú ellátáshoz, a felajánlás ezért nagy segítség a társállatoknak, a gazdáknak és a Szövetségnek egyaránt”, köszönte meg az Egyetem együttműködését az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője.

vakvezetőkutya_Forrás: washingtonpost.com
Forrás: washingtonpost.com

Az Állatorvostudományi Egyetem felajánlásának pénzben kifejezhető értéke 5 és 10 millió forint közé tehető évente. Pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen az függ az esetszámtól, valamint a szükséges beavatkozások összetettségétől. Egy bonyolultabb gerincműtét ára ugyanis a kutyák esetében meghaladhatja a félmillió forintot.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek