Bélelzáródás kutyáknál

Bélelzáródás kutyáknál

A bélelzáródás leggyakoribb oka kedvenceinknél valamilyen idegentest elfogyasztása. Kedvenceink legnépszerűbb eszközei erre a labdák, köteles játékok, rongyok, szőnyegek, nejlonzacskók. De a kreativitásuk határtalan tud lenni. 

A bélelzáródás leggyakoribb oka kedvenceinknél valamilyen idegentest elfogyasztása. Kedvenceink legnépszerűbb eszközei erre a labdák, köteles játékok, rongyok, szőnyegek, nejlonzacskók. De a kreativitásuk határtalan tud lenni.

Attól függően mit sikerült lenyeljen kutyusunk és főként mekkora darabokban, beszélhetünk teljes vagy részleges elzáródásról.

Részleges elzáródás

A részleges bélelzáródás kutyáknál annyiból faramucibb dolog, hogy sok esetben nehezebb diagnosztizálni ugyanis gyakran nem jár olyan durva tünetekkel, mint a teljes. Előfordulhat, hogy kedvencünk még napokig nincs annyira rosszul. Néha hány, néha nem. Néha fáj a hasa, néha nem annyira. Sőt még ehet is és némi bélsár is távozhat.

Kutyából kioperált Kinder tojás belső
Kutyából kioperált Kinder tojás belső

Teljes elzáródás

A teljes elzáródás legtöbbször hamarabb diagnosztizálásra kerül ugyanis sokkal rosszabb állapotban van az állat. A teljes elzáródás tünetei: heves hányás, az étel egyáltalán nem marad meg benne, de jó eséllyel a vizet is kihányja. Nincs bélsár ürítés vagy éppen hasmenése van. Folyamatosan nagyon fáj a hasa, elesett. Felhúzza a hasát, púposít, étvágytalan.

Rongáló kölyök kutya
Amennyiben kedvencünk rongáló típus fokozottan figyeljünk, nehogy olyasmit egyen meg amiből baj lehet Fotó: floppyandme.hu

Diagnosztizálása

A diagnosztizálása hasi ultrahanggal és röntgennel történhet. A helyzet súlyosságától és a megevett tárgy anyagától függ a diagnosztizálás módja is. Ugyanis ameddig nem állnak le teljesen a belek addig előfordulhat, hogy az ultrahang nem ad egyértelmű diagnózist. Viszont amennyiben a kutya olyasmit evett meg ami nem ad röntgen árnyékot úgy sima röntgenen nem biztos, hogy látszik. Ilyenkor kontraszt anyagos röntgenre lehet szükség, hogy látszódjon az idegentest. Például egy részleges elakadást okozó, a belekben hosszan elnyúló kötél vagy szőnyeg darab sokszor nehezen észrevehető az orvos számára. Szerencsére egy jól felszerelt kórházban hamar egyértelmű diagnózis szokott kiderülni. Bár a részleges bélelzáródásnál, mikor nem látszik az idegentest és a kutya még eszik, iszik, működik van, hogy napokig kell kontrollra járni mire az orvos úgy dönt, hogy megműti a kutyát. Ugyanis egy bélműtét nagyon komoly dolog. Borzasztóan kell ügyelni a sterilitásra és fennáll a bélelhalás esélye is. Így csak tényleg szükséges esetben kezd bele az orvos.

Műtét

Amennyiben bebizonyosodik, hogy elzáródtak kedvencünk belei úgy biztos, hogy műtétre lesz szüksége. Tudni kell, hogy a bélműtétnek mindig van kockázata. Nagyon kell ügyelni a sterilitásra és meg van a bélelhalás kockázata. A helyzet súlyosságától függ, hogy „csak” bélmetszésre van e szükség vagy bélszakaszt is el kell távolítani. A bélelhalás és a fertőzés mellett van még egy kockázati tényező. Időnként ugyanis előfordul, hogy a műtét utáni napokban egymásba csúsznak a belek, ami újabb műtéti indikáció.

Intravénás injekció kutyának
Ha bebizonyosodik a bélelzáródás az műtéti indikáció

Lábadozás

A bél műtét utáni lábadozás során értelemszerűen szigorú diétát kell tartatni kedvencünkkel. Gyomor és bélkímélő gyógytápot ehet csak és nagyon kicsi adagokat. Emellett szükség lesz műtét utáni gallérra, ami minden gazdi legnagyobb mumusa. És persze gyógyszerekre, kontroll vizsgálatokra.

Megelőzés

A fent említett okokból kifolyólag nagyon fontos tehát, hogy próbáljuk elkerülni, hogy kedvencünk bármit lenyeljen, ami nem ehető. Amennyiben hajlamos rombolni, mindent szétrágni úgy zárjunk el előle mindent, ami kísértésre adhat okot amikor egyedül hagyjuk. Emellett első naptól kezdjük el megtanítani, hogy kérésre oda adjon dolgokat nekünk. Ez nagyon hasznos lesz mikor éppen látjuk, hogy enné meg a kinder figurát. Vegyünk neki emészthető játékokat, ma már rengeteg ehető játékot gyártanak.

Kép: twoblackdogsview instagram oldala
Minél fiatalabb korban tanítsuk meg kutyánknak, hogy kérésre bárit átadjon nekünk, Kép: twoblackdogsview instagram oldala

Nagyon fontos!

Amennyiben pont láttuk, hogy kedvencünk megevett valamit akkor azonnal vigyük orvoshoz ugyanis még meg lehet hánytatni és ezzel elkerülhető a nagyobb baj. Az orvos bead egy injekciót neki és szépen visszahányja, amit megevett. A legjobb az első 20 percben beadni ezt a gyógyszert, de ha kifutunk ebből az időből, még pár óráig van esély rá, hogy ki tudja hányni az idegentestet. Egy próbát legalábbis megér. Nem mindegy, hogy egy injekcióval és pár hányással megússzuk e vagy kockázatos műtétre/műtétekre lesz szükség és hosszas lábadozásra.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek