Bőrféreg

Bőrféreg

Hazánkban igen gyakori a bőrféreg kutyában, de nagyon nem kell tőle megijedni.

Hazánkban igen gyakori a bőrféreg kutyában, de nagyon nem kell tőle megijedni. A bőrférgességet a Dirofilaria repens nevű fonálféreg okozza. Közeli rokona amúgy a szívféregnek. Köztigazdája is ugyanaz, mint a szívféregé a szúnyog. 

Tehát, ha megcsípi a kutyát egy szúnyog mind szív-, mind bőrférget is kaphat a rovartól.

fekete labrador
A bőrféreg gyakoribb mint gondolnánk.

A bőrféreg kifejlődése kutyában

A féreg nagyjából 2 hétig él a szúnyogban, majd a csípés útján átvándorol a kutyába. Itt olyan félévig éldegél és fejlődik, amennyiben hím és nőstény féreg is van a kutyában azok szaporodni kezdenek és a kis mikrofiláriák (lárvák) az állat véráramában keringenek, majd egy másik szúnyog, csípéssel felveszi őket. 

Meg kell említeni, hogy a bőrféreg leginkább a kutyafélékre veszélyes, bennük képes csak szaporodni, de más fajokban is élhet, így például macskában vagy emberben.

Kutyában a bőralatti kötőszövetekben, illetve a savóshártyákon, mint a hashártya, élnek. Általában sokat nem zavarják a kutyát. Gyakran szívféregszűréskor derül fény a jelenlétükre és egyszerű parazitamentesítő adásával féregteleníteni lehet az állatot. Az állatorvos tudja megmondani melyik készítmény a megfelelő és meddig kell használni. Ha ritkán mégis okoznak gondot, mert érzékeny rájuk a kutya akkor granulómák (gyulladásos gócok) alakulhatnak ki. Ezek nem rosszindulatú folyamatok, rutin műtét keretében eltávolíthatóak.

Bőrféreg emberben, macskában

Érdekes módon a kutyában tehát különösebb problémákat nem okoznak ezek a paraziták, ellenben más fajokban igen. Rita, hogy a bőrféreg emberben, macskában vagy éppen görényben jelenjen meg, itt ugyanis nem megfelelőek a körülmények a számukra. Viszont talán éppen ezért többet is vándorolnak ezen gazdatestekben és keresik a tűrhető körülményeket.

Sajnos ennek az a következménye, hogy igen kellemetlen helyeken tudnak letáborozni, mint a szem, vagy éppen az agy. Itt aztán komoly tüneteket okoznak. Ez főleg a macskáknál, görényeknél fordul elő. Emberben nagyon ritkán maradnak életben ezek a férgek. Ugyanis általában az egészséges immunrendszer képes elpusztítani őket.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek