Cesar Millan a kutyasuttogó?

Cesar Millan a kutyasuttogó?

Cesar Millan a mexikói bevándorlóból lett amerikai híresség, kutyasuttogó néven vált ismertté világszerte. 

Azonban mára egyre többen ítélik el a celeb tréner módszereit.

Borítókép forrása: cesarsway.com

Cesar Millan a mexikói bevándorlóból lett amerikai híresség, kutyasuttogó néven vált ismertté világszerte. Azonban az elmúlt 7 évben sorra derültek ki olyan dolgok a celeb kiképzőről, amik hatására a közönség kénytelen megkérdőjelezni Cesar hozzáértését.

A Cesar módszer problematikussága

A híres kiképző módszerét a gyerekkorában tett megfigyeléseire alapozta. Gyerekként mexikóban élt családjával, ahol a házuk körül önellátó, vadkutyák éltek, falkában. Ezeket az állatokat figyelve jutott bizonyos következtetésekre a későbbi celeb tréner. Miszerint a kutyák az emberi családjukat falkának tekintik és, ahhoz, hogy tiszteljék az embert le kell őket dominálni. Ezzel az elmélettel több probléma is van. Először is az általa megfigyelt falka az emberektől függetlenül élt. Nem etették őket, nem gondoskodtak róluk. Egyszerűen a házuk körül éltek. Másodszor a falkaelméletről már a ’70-es években is lehetett tudni, hogy téves. A kutyák nem tekintik falkának a családot. Ezt azóta számtalan etológiai kísérlet is bizonyította. Cesar Millan mindenféle végzettség nélkül, önmagát kutyakiképzőnek titulálva dolgozott/ dolgozik a kutyákkal. Teljesen figyelmen kívül hagyva a ma már mindenki számára elérhető tudományos publikációkat a kutyák viselkedéséről, tanításáról. A celeb tréner rengeteg kárt okozott felelőtlenségével és tudatlanságával. És a marketingnek köszönhetően sokkal több emberhez eljutottak a téves eszméi, mint kellett volna.

Cesar és Junior
Forrás: imdb.com

Arról nem is beszélve, hogy a műsor kedvéért kiprovokálja, hogy a kutyák támadjanak. Majd mikor a sarokba szorított kutya végül megharapja akkor erre ő is erőszakkal tud válaszolni. Elektromos nyakörvvel, fojtó pórázzal, vagy csupán egy elegáns rúgással a kutya vesetájékára.

Mára a Cesar birodalom szerencsére kezd összeomlani, köszönhetően a kiderült botrányoknak.

Cesar Millan bukásának a kezdete

Az első nagyobb botrány, ami kirobbant Cesar körül a 2016.-os malac bántalmazás volt.

Cesar bukásának a kezdete

Millan egy agresszív francia bulldogot akart „rehabilitálni” a kamerák előtt, egy aranyos törpe malacot használva csalinak. Igen ám, de a malac és a póráz és szájkosár nélkül szabadon engedett bulldog között nem volt se egy kerítés, se semmi. Az, hogy az agresszív kutyán miért nem volt póráz és szájkosár egy jó kérdés, nyilván a show kedvéért. Csak, hogy a videóban, amit Youtube-on bárki megnézhet jól látható, hogy a kutya többször rátámad a rettegő malacra, ami nem tud hová bújni a kutya elől. Cesar több alkalommal ráengedte a kutyát a végén már vérző, visító kismalacra. Ez az eset rengeteg állatvédő szervezetnél kiverte a biztosítékot és a kiképző fejét követelték. De persze a Cesar birodalomnak van pénze drága ügyvédekre és Millan ezt az ügyet még megúszta.

törpemalac
Forrás: elte.hu
2017.-ben jött az újabb botrány, ezúttal még nagyobb

 Cesar Millan egyik alkalmazottjának az akkor 12 éves lánya, meglátogatta édesanyját az irodában, ahol dolgozott. Az épületben Cesar kutyája, Junior szabadon sétálgathatott felügyelet nélkül. Ezzel azonban az volt a baj, hogy a kutya több ízben megtámadta az embereket az épületben. A 12 éves Lidia Matiss-t a lábán harapta meg többször, maradandó sérüléseket okozva ezzel a lánynak, akinek ezután fel kellett hagynia a gimnasztikával, amire az életét akarta feltenni. Millan az ügyet amúgy felháborító módon úgy kommentálta, hogy a lánynak számítania kellett arra, hogy a kutya megtámadja, hiszen mindenki tudta, hogy rendszeresen támad emberre. Lényegében a lányt hibáztatta, mondván minek ment be anyukájához aznap.

Ugyanez a kutya több kutyát megtámadott és megölt a rehabilitációs centerben. Queen Latifah színésznő két kutyája is be lett adva Millan kutya centerébe és az egyiket sajnos vissza sem kapta. Cesar arra utasította a személyzetett, hogy mondják azt a kiskutyát elgázolta egy autó, ezzel szemben az igazság az, hogy Junior megölte. Miután kitudódott mi történt a színésznő kutyájával, sorra láttak napvilágot a híres neves központban történt balesetek és halálesetek.

Senkinek nem ajánljuk, hogy Cesar Millan elvei alapján nevelje kutyáját. Aminek lényege a kutya ledominálása és a tanult tehetetlenség elérése.

Cesar Millan
Forrás: npr.com

Ma már rengeteget tudunk a kutyák viselkedéséről, gondolkodásáról, érzelmi állapotáról így nem kell önjelölt, végzettség nélküli "kiképzőkre" hallgatnia a gazdiknak.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek