Cica szeretet

Cica szeretet

A macska számos módon kommunikál gazdájával és különböző módon tudja kifejezni iránta érzett szeretetét. Ezek furcsának tűnhetnek egy kutyásnak, de a macskások értik a cica szeretet jeleit.

Míg a kutyák szó szerint majd kiugranak a bőrükből, ha meglátják gazdájukat és minden vágyuk, hogy simogatást kapjanak addig a kis bársony talpú mini tigrisek másként mutatják ki érzelmeiket.

A szeretet jelei cicáknál:

Dörgölőzés

Mikor cicánk az orrával, az arcával bújik, dörgölőzik az arcunkhoz, nyakunkhoz azzal megjelöl minket. Az egyedi szagát ránk téve jelzi az egész világnak és főként a többi állatnak, hogy mi hozzátartozunk. Ez a szeretet és a kötődés jele!

Dagasztás

Mikor cicánk pici mancsaival dagaszt, masszíroz minket esetleg még a karmait is finoman, ütemesen kiengedi-behúzza közben az szintén a szeretet és összetartozás jele. Ez a viselkedés még babakorukra vezethető vissza mikor így serkentették az anya macska tejtermelését. Ilyet akkor csinál egy macska, ha boldog és elégedett vagy épp önnyugtató technikaként például az állatorvosnál. De, ha otthon az ölünkben csinálja ezt cicánk akkor egészen biztos, hogy relaxált és elégedett hangulatban van. És élvezi a közelségünket.

Lábhoz dörgölőzés

Szintén a bizalom jele. Illetve a figyelemfelhívás és a szaggal való megjelölés egyik eszköze. Amennyiben a lábunkhoz dörgölőzik kedvencünk lehetséges, hogy szeretne egy kis simogatást, ételt vagy épp, hogy felvegyük és megszeretgessük.

Kopasz macska gazdája ölében
Ha cicánk a pofijával bújik az arcunkhoz, akkor egész biztos nagyon szeret

Nyávogás

A cicák a nyávogást kifejezetten az emberekkel való beszélgetésre fejlesztették ki. Egymással és más állatokkal anélkül is kitűnően tudnak kommunikálni. Ha cicánk nyávogva szeretne valamit a tudtunkra adni akkor az a minimum, hogy figyelünk rá. Elvégre külön nekünk tartogatja ezt a kommunikációs formát. Sok macska kizárólag a szeretet személynek nyávog, de neki rendszeresen és változatosan.

Követés

Amennyiben otthon vagy az utcán követ minket cicánk az is a kötődés jele. Ezzel fejezi ki, hogy szeretne a közelünkben lenni és bármit is csinálunk éppen ő is részt szeretne venni benne.

Macska a ház sarkánál nagyon figyel valamit
Sok cica követi a gazdáját, mert szeretné elkísérni

Has mutatása

A has mutatása a bizalom egyik legnagyobb jele, ugyanis itt a legsebezhetőbb az állat. Sok cica még ilyenkor sem örül, ha ezen a testtájékon hozzá érünk ugyanis nagyon érzékeny részről beszélünk és egyszerűen nem biztos, hogy jól esik neki, de a gesztust azért érdemes értékelni.

Pislogás

Az elnyújtott pislogás miközben a szemünkbe néz, a legudvariasabb köszönési mód a macska részéről. De, ha gazdinak csinálja akkor azt is jelenti, hogy „Szeretlek”! Akár a mi cicánk pislog így ránk akár egy idegen cica köszön ilyen módon, viszonozzuk annak örülni fog.

A gazdi mellett alvás

Lehetséges, hogy cicánk nem mindig örül a simogatásnak, de ha a közelünkben alszik az a szeretet jele és azé, hogy mellettünk biztonságban érzi magát. Ilyenkor hagyjuk békén, ne akarjunk mindenképpen hozzá érni, csak élvezzük a közelségét és örüljünk, hogy ennyire szeret minket!

Ajándékok

Mikor cicánk döglött állatokat hoz haza és teszi le az ajtó elött vagy az igazán „szerencsés” gazdinak az ágya előtt az a szeretet jele. Az, hogy megosztja velünk a zsákmányát az nem kis dolog így ahelyett, hogy ösztöneinkre hallgatva kiborulunk rajta, érdemes kifejezni hálánkat felé.

Nyalogatás

Amennyiben cicánk érdemesnek tart minket arra, hogy nyalogasson, tisztogasson minket akkor biztos, hogy nagyon szeret!

Cica alszik a régi fa széken
A gazdi közelében alvás is a szeretet jele

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek