Darázscsípés kutyáknál

Darázscsípés kutyáknál

A darázscsípés kutyáknál nagyon veszélyes lehet, ugyanis gyakori az allergiás reakció kedvenceinknél. Mire figyeljünk? Mikor kell orvoshoz fordulni?

A darázscsípés gyakoribb a kutyáknál, mint gondolnád. Sok kutya szereti kergetni, levadászni a bogarakat, köztük a darazsakat, méheket is. Nem kell mondjuk ez miért veszélyes.

Kedvenceinknek ugyanolyan allergiáik vannak, mint nekünk. Lehetnek allergiások ételre, növényre, gyógyszerre, oltásra és bizony a bogárcsípésre is. Leggyakrabban a darázscsípés, méhcsípés okoz allergiás tüneteket kutyáknál.

Mire kell figyelj kutya darázscsípés, méhcsípés esetén?

Szerencsés esetben kutyusod csak felnyüszít és nem lesz semmi baja a csípéstől. De jó, ha tisztában vagy az allergiás tünetekkel. A legjellemzőbb tünetek: a csípés helyének duzzadása, arc ödémásodása/ duzzadása, légzési nehézség, kiütések, fokozott érzékenység a csípett területen, nyálzás, ájulás.

méh
A méhecske levadászása ugyanolyan veszélyes lehet, mint a darázsé
méhcsípées kutya__forrás: mashable.com
Ha kutyusunk arca így feldagad akkor sürgősen vigyük orvoshoz_forrás: mashable.com

Mikor kell állatorvoshoz fordulni rovarcsípés esetén?

Amennyiben kutyád arca kezd feldagadni azonnal orvoshoz kell vinni, ugyanis ilyenkor a légutak is feldagadhatnak és megfulladhat az állat. Helyi duzzanat esetén is érdemes lehet orvoshoz fordulni, főleg, ha a kutya fejét érte a csípés. (Amennyiben mondjuk a hasán csípte meg a rovar és csak helyi duzzanat van akkor megpróbálhatod neki borogatással vagy jegeléssel csökkenteni a duzzanatot és a kellemetlen érzést), de amennyiben másnap is még fel van dagadva úgy forduljatok orvoshoz. Nyálzás és ájulás esetén is azonnali orvosi ellátásra van szüksége a kutyának ugyanis ezek is anafilaxiás reakciót jeleznek. Ilyenkor az állatorvos ad egy szteroid injekciót a kutyának, ami leblokkolja az immunrendszert és ezzel leállítja ezt a túlzott immunválaszt, amit a csípés okozott a szervezetben.

bogár csípte Spániel_forrás:mashable.com
Spániel_forrás:mashable.com

Ha kutyusodat a szájában vagy a torkában érte a csípés, mert sikeresen levadászta a rovart akkor is azonnal menjetek orvoshoz, ugyanis a torkában egy helyi duzzanat is nagyon veszélyes.

Nézd meg benne maradt e a fullánk a kutyában és ha igen akkor tűvel vagy körömmel szed ki. Ne csipesszel, mert azzal még több mérget nyomhatsz ki belőle.

Amennyiben több rovar is megcsípte kutyusodat, például mert leesett egy fészek vagy átfutott a fészkükön a kutya akkor mindenképpen orvosi ellátásra és infúzióra lesz szüksége. Ilyenkor nincs mire várnod. Akkor is induljatok orvoshoz, ha nem mutat allergiás tüneteket kedvenced, ha másnem azért, hogy fájdalomcsillapítót kapjon.

darázscsípéses kutya_fforrás: whole.dog.journal.com
A darázscsípés rendkívül veszélyes lehet_forrás: whole.dog.journal.com

Allergia bármikor kialakulhatott így, ha már korábban is csípte meg valami a kutyát és nem volt semmi baja, az sajnos nem garancia arra, hogy most sem lesz. Lehetőleg 1-2 órát maradj kutyusoddal, miután megcsípték, hogy biztos lehess benne, nem lesz allergiás reakciója.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek