Fagyálló mérgezés kutyáknál - állatorvos magyarázza el

Fagyálló mérgezés kutyáknál - állatorvos magyarázza el

Télen sajnos nagyon gyakori a fagyálló mérgezés kutyáknál.

Erről beszél állatorvos vendég szerzőnk Piller Pálma.

Ahogy beköszönt a hideg idő, számos szezonális veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre. Ilyen például az autókban használatos fagyálló folyadék is.

Miért olyan gyakori a fagyálló mérgezés kutyáknál?

Édeskés illata-, és íze miatt vonzó az állatok számára, így nagyon körültekintően kell kezelnünk, nehogy mellé menjen, vagy kedvenceink számára hozzáférhető helyen maradjon egy nyitott üveg.

A fagyállóban található etilén-glikol nevű vegyület szervezetben való lebomlása okozza a bajt. A bomlástermékek ugyanis súlyosan mérgezőek az állati, és emberi szervezet számára is. Fontos tudnunk, hogy ilyenkor versenyt futunk az idővel, így amennyiben arra gyanakszunk, hogy kedvencünk fagyállót fogyasztott, azonnal induljunk az állatorvoshoz. Sajnos az etilén-glikol elfogyasztása már nagyon kis mennyiségben is halálos. 

95%-os etilén-glikol esetében egy 3 kg-os macskáknak halálos dózis egy kiskanálnyi mennyiség, egy 10 kg-os kutyának pedig nagyjából 3 evőkanálnyi mennyiség.

téli séta
Forrás: canva.com

Fontos tudni, hogy versenyt futunk az idővel, ha nem kezdődik meg időben a kezelés, 1-2 napon belül kedvencünk halálához vezethet a méreg elfogyasztása.

 

Tünetek

 

Hacsak nem látjuk, ahogy kedvencünk elfogyasztja a mérget, akkor a jelentkező tünetekből - ezért is kiemelten fontos, hogy gazdiként felismerjük a tüneteket!

A tünetek súlyossága, és jellege függ az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségtől, illetve az időponttól, hogy az elfogyasztást követően melyik fázisban észleljük a tüneteket.

Az etilén- glikol a szervezetben több anyagcsere terméken keresztül bomlik le, melyek különböző formában károsítják a szervezetet, ezért a tünetek is négy különböző fázisban jelentkeznek.

 

Az első szakasz elfogyasztást követő első fél-3 órát jelenti, amikor a tünetek a központi idegrendszer károsodását jelzik. Jellemző a dülöngélő járás, mozgás koordinációs zavarok, egyensúlyzavar, nyálzás,hányás, remegés, bágyadtság, hátsó testfél gyengeség. 

Ezt követően átmeneti javulás léphet fel az elfogyasztás utáni 5-8 órában, ilyenkor sok gazdi azt hiszi, jobban van az állat, azonban ez a második szakasz a bódultsági fázis: Az állat nyugodt, csöndes,aluszékony, nehéz légzés és gyors pulzus jellemző.

 

A harmadik szakasz a felvételt követő 9-12 órában kezdődik meg. A vezető tünetek a veseelégtelenségből adódnak. Ca-oxalát kristályok rakódnak le a vesetubulusokban, és egyéb toxikus metabolitokkal visszafordíthatatlanul károsítják a vesét. Ilyenkor az állat étvágytalan, levert, sokat iszik, véres vizelet jelenik meg, majd a vizelet mennyisége csökken, vagy teljesen megszűnik a vizelettermelés.

 

Végül a negyedik szakaszban amikor a Calcium-oxalát kristályok az agyi erekben is megjelennek, viselkedésváltozás és akár epilepsziás görcs is jelentkezhet, majd sajnos az állat életét veszti.

Ha láttuk, hogy kedvencünk fagyállót fogyasztott, azonnal induljunk az állatorvoshoz, ugyanis így van legjobb esélye a túlélésre. Ha nem láttuk, csak a tünetekből következtetünk rá, akkor is azonnal induljunk, és inkább menjünk feleslegesen állatorvoshoz, mint hogy túl késő legyen, és ne tudják megmenteni az életét a későn megkezdett kezelés miatt.

Fontos, hogy felvételtől számítva 8-12 óránk van, hogy megkezdjük a kezelést, de ez minél később történik meg, annál rosszabbak az állat esélyei.

 

Ilyenkor intenzív terápiára, és kórházi megfigyelésre van szükség.  A kezelés eredményessége nagyban függ az elfogyasztott méreg dózisától, és a felvételtől eltelt időtől. Ha a felvételt követő 1-2 órán belül állatorvoshoz kerül a kutya, hánytatással, gyomormosással, aktív szén adásával, a sav-bázis egyensúly helyreállításával, valamint folyadék terápiával kezeljük a beteget. 

kabátos kiskutya  a hóban
Forrás: canva.com

Hogyan előzzük meg a bajt?

 

Elsősorban elővigyázatossággal, odafigyeléssel lehet megelőzni. Mindig körültekintően öntsük, ha mellé ment, azonnal töröljük fel - hiszen ha belelép kedvencünk, és a mancsáról nyalja le, az is veszélyt jelent számára.

A szándékos mérgezésekre pedig akkor gyanakodhatunk, ha élénk rózsaszínű “csalétket” - felvágottat, virslit, kolbászt találunk elszórva. Ha ilyet látunk, ne engedjük közel kutyusunkat, és távolítsuk el, hogy mások kutyái se találhassák meg. 

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a fagyálló folyadékban, de jégolvasztó aeroszolokban, fékfolyadékban,festékekben és egyes tisztítószerekben is megtalálható az etilén-glikol, így ezeket is tartsuk jól zárható helyen, nehogy hozzáférhessen kedvencünk.

Állatorvos szakértőnk Piller Pálma

Image Description
Image Description
Dr. Piller Pálma vagyok, állatorvos, a PetWiseCare kutyaszitter-kereső oldal alapítója. Létrehoztam az első kutyaszitter képzést, és gazdiknak szóló kutya-elsősegély tanfolyamot, illetve felelős-gazdi képzéseket tartok.
Image Description
Pálma Piller — Állatorvos

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek