Felismeri magát a kutyád a tükörben? Na és mondjuk egy hangya?

Felismeri magát a kutyád a tükörben? Na és mondjuk egy hangya?

Mit gondolsz felismeri magát a kutyád a tükörben?

Gondolkodtál már azon, hogy az állatok tisztában vannak e saját kinézetükkel? És, ha igen szerinted érdekli őket?

Borítókép forrás: vox.com

Mit gondolsz felismeri magát a kutyád a tükörben? Na és egy elefánt? Netán egy csimpánz?

A mirror self-recognition test azaz saját maga felismerése a tükörben teszt vagy más néven a mark test azaz jel teszt szerint az ember legjobb barátja nem tudja értelmezni a tükörképét. Azonban bizonyos fajok igen.

A teszt eredetileg Gordon Gallup Jr. nevéhez fűződik, aki 1970.-ben találta ki, annak kiderítésére mely fajok vannak tisztában saját kinézetükkel.

kutya tükörkép
Forrás: chinchreview.com

A teszt lényege, hogy szagtalan, színes festékkel egy jelet festenek az állatra ( vagy éppen egy matricát ragasztanak rá) és megfigyelik, a tükörben érdekli e, a színes jel a saját testén. A kutyákat nem. Kutatók szerint a kutyák olyannyira a szaglásukra támaszkodnak a látással szemben, hogy ignorálják a tükörben látottakat.

De akkor miért van az, hogy a kölyökkutyákat még érdekli a tükör. Való igaz, hogy a kölykök sokszor oda vannak a tükrökért, de nem azért, mert érdekli őket a külsejük, számukra egyszerűen még minden érdekes és izgalmas. Ha belegondolunk egy falevél is lázba hozza őket.

Azonban vannak állatok melyek tudják milyen a kinézetük.

A teszt során megjelölve és jel nélkül is megmutatják az állatoknak a tükörképüket.

Azon állatok melyek felismerik magukat, próbálnak úgy fordulni, hogy jobban lássák a festéket (vagy éppen a matricát), amit rájuk raktak, sokszor odanyúlnak vagy próbálják leszedni magukról. De olyan is előfordul, hogy a jel miatt azt gondolja az állat, nem is önmagát látja és agresszívan reagál, gondolván, hogy egy fajtársát látja.

Állatok melyek átmentek a teszten

Ázsiai elefánt.

Az elefántoknál kimondottan nehezen vizsgálható ez. Ugyanis sokukat egyáltalán nem érdekli, ha valami van a testükön. Megszokták, hogy sarasak vagy valami más oda nem illő van rajtuk. Azonban a teszt alapján nagyon úgy fest, hogy ennek ellenére tudják, hogy saját magukat látják.

Számos majom fajta: csimpánzok, orangutánok, gorillák, bonobók.

Érdekes módon azonban nem minden egyed ismerte fel magát ezen majmok között. A csimpánzoknál a fiatal felnőttek 75%-a felismerte magát, de a kölyök és idős állatoknál ez az arány kisebb volt. Sok ezüst hátú gorilla is agresszívan reagált megjelölt tükör képére, de a kutatók szerint lehet, hogy csak az ember jelenléte miatt. Ironikus módon feltehetően annyira öntudatosok a gorillák, hogy a kutatóknak adták csak elő magukat. De az is igaz, hogy a gorillák sokszor kerülték a szemkontaktust tükörképükkel és lehet azért nem ismerték fel magukat, mert nem nézték a saját arcukat elég sokáig. Koko a híres gorilla volt az első, aki a fajából átment a teszten.

tükör teszt majom
Forrás: hannegrice.com

Palackorrú delfinek.

A Palackorrú delfinek olyannyira felismerik magukat, hogy imádnak bohóckodni a tükör előtt. Nyelvet nyújtanak, nyitogatják a szájukat, összevissza mozognak és ha van rajtuk jel akkor azt is vizsgálgatják testükön.

Kardszárnyú delfinek.

A kardszárnyú delfinek is egyértelműen felismerik magukat. Olyannyira, hogy először megnézhették magukat jelölés nélkül és utána láthatóan számítottak rá, hogy a jelölésnek hála változás lesz a tükörképükön.

Szarkák.

A szarkák az első nem emlősök melyek átmentek a teszten. Mikor színes matrica került rájuk azt meglátva, megpróbálták leszedi magukról, míg az átlátszó matrica nem zavarta őket. Mivel azt nem látták a tükörben.

rajz: szarka tükörrel
Forrás: animalcognition.org

És talán a legmeglepőbbek a hangyák!

2015.-ben hangyákkal is elvégezték a tesztet és néhány egyed határozottan felismerte magát. Mikor más fajtársaikat látták üvegen keresztül az nem érdekelte őket, viszont mikor tükörben látták saját magukat akkor, megálltak megvizsgálni magukat. Lassan mozogtak, előre-hátra forgatták a fejüket, megrázták az antennájukat, és megérintették a tükröt. Eltávolodtak majd újra odamentek a tükörhöz, megérintették a felületét, sőt volt, hogy elkezdték tisztogatni magukat.

Mikor kék pöttyöt kaptak az arcukra, míg nem látták nem zavarta őket, viszont mikor a tükörben meglátták magukat akkor megpróbálták leszedni a jelölést. (Kivéve az egészen fiatal hangyákat.) Mikor nem kék, hanem a saját színeikhez, illő barna pöttyöt kaptak, az nem zavarta őket. Mikor másik hangyán látták a kék pöttyöt akkor agresszívan reagáltak, nem ismerték fel benne társukat. Azt hitték, hogy ellenséges hangya csapat tagja lehet. De magukat felismerték a jellel.

Atlanti ördögrája

Úgy tűnik ezek a ráják is felismerik magukat, annál is inkább, mert rendkívül intelligensek. Mikor tükröt mutattak nekik, ők is illegették magukat előtte és nem próbáltak vele interakcióba lépni. Ami vagy társas viselkedési hiányosság vagy annak a jele, hogy tudták nem egy másik állatot látnak. A jel tesztet még el kell rajtuk végezni, hogy biztosat mondhassanak a kutatók.

elefánt tükörrel
Forrás: livescience.com

Akárhogy is rendkívül érdekes, hogy mennyi olyan állat szerepelt a kísérletekben, melyek pontosan tisztában vannak saját küllemükkel. Az pedig, hogy a hangyák sokszor neki állnak tollászkodni a tükör előtt nagyon aranyos.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek