Ha rád fúj a macska

Ha rád fúj a macska

Te is megijedsz, ha rád fúj a macska? Sokan félreértik a cicák kommunikációját.

Mit jelent, ha rád fúj a macska

Sokan azt hiszik, hogy a cicájuk agresszív, vagy egyenesen azt mondják, hogy megtámadta őket a cicájuk, ha rájuk fúj, pedig nem. Sőt, éppen az ellenkezője az igaz: a fújás egy jelzés, vagyis kommunikáció, éppen arra szolgál, hogy megelőzze a támadást.

De mi a fújás?


Fújás alatt azt értjük, amikor a cica sziszegő hangot kiadva, felső ajkát felhúzva a fogait mutatva, kis levegőt kifújva "rászól" valakire. Kísérheti morgás is.

Mit jelent, ha rád fúj a macska?


Röviden azt jelenti: HAGYJ BÉKÉN! Ha egy macska rád, vagy másra fúj, azzal azt jelzi, hogy nem tetszik neki a helyzet, nem érzi jól magát benne, vagy nem vagy szimpatikus. Ezt okozhatja bármi: túl közel mentél hozzá, felvetted, megijesztette a kutya, nem tetszik neki az új macska, de egy idegen szagra is reagálhat így, stb. Tehát ez egyfajta kommunikáció, semmiképpen sem agresszív viselkedés.

A fújás, mint kommunikáció

Mit csinálj, ha rád fúj a macskád?


Ha a fújás neked szól, akkor ilyenkor a legjobb, ha abbahagyod, amit csinálsz, hátrébb lépsz, és hagyod, hogy elmenjen. Semmiképpen se kiabálj vele, ne kergesd, be spricceld le (sicc!) és ne is folytasd, amire ez volt a reakció, mert akkor a következő lépése már pont lehet az, hogy beléd mélyeszti a karmait. Tartsd tiszteletben, hogy elmondta neked, hogy ez neki nem jó, és ne erőltesd.

Ha pedig nem neked szólt, hanem másik állatnak vagy gyereknek, akkor őket minél előbb vond ki a szituációból. A gyerekeknek el lehet és kell is ilyenkor magyarázni, mi történt, hogy a cica nem bántani akarta, csak szólt neki, hogy ezt nem akarja, és ezt figyelembe kell vennie. És amit ilyenkor mindenképpen tilos, "visszafújni" neki, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek!

macskaszem
Forrás: canva.com

A fújás az agresszió megelőzése!


Tehát az ilyen viselkedés nem agresszió, mert meg is támadhatott volna, de nem tette. Hanem inkább elmondta neked, hogy nem kedvel valamit vagy valakit, vagy az adott helyzetet. Ez viszont változhat később! Sőt, lehet jó kiindulási alap, hiszen KOMMUNIKÁLT veled, az pedig mindig jó. Nagyon sok esetben, mikor először találkozik egy macska egy másik, addig neki idegen állattal, fújás lesz a vége, de a megfelelő összeszoktatás után ezek az esetek megszűnnek vagy minimálisra csökkennek. Ne félj tehát a fújástól, de mindig vedd figyelembe.

Macskaszakértőnk Pintér Attila

Image Description
Image Description
„Neked könnyű, te értesz a macskákhoz!” - szokták nekem mondani. Pedig senki sem ért a macskákhoz, én csak figyelek rájuk. Figyelj te is a cicádra!
Image Description
Attila Pintér — Szeretem a cicámat - macska-viselkedési tanácsadás

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek