Hajó macskák

Hajó macskák

A hajó macskák azaz a cicák akik a hajókon élnek, fontos részei a legénységnek. Élet-halál kérdése lehet van e macska a fedélzeten.

A macskák évszázadok óta nagy becsben vannak tartva a hajókon. Óriási szolgálatot tesznek ugyanis azzal, hogy nem engedik elszaporodni a rágcsálókat a fedélzeten. Az elszaporodó patkányok és egerek, megdézsmálnák az ételtartalékokat, megrágnák a köteleket és a fafelületeket és betegségeket terjesztenének a legénység körében. Így tehát szó szerint élet-halál kérdése, a macskák jelenléte. Ennek megfelelően általában a legénység teljes értékű tagjaként szokás bánni velük.

matróz cicával
Forrás: pinterest.com

A norvég erdei macskák például a vikingek társai voltak a tengeren. Az amerikai rövidszőrű macskák ősei pedig állítólag a Mayflowerrel érkeztek az új világba az 1600-as években. Sok tengerész úgy tartotta, hogy szerencsét hoznak a hajóra, főleg a 6 ujjú cicák. Azon cicákat melyeknek a normális 5 helyett 6 vagy több lábujjuk van első mancsaikon, kiemelkedő vadásznak, mászónak és szerencsehozónak tartották a hajókon. Ugyanígy a fekete és a tarka cicák is kiemelten szerencsehozónak számítottak.

matróz macsával
Forrás: usni.org

A tengerészek sokszor otthonukban is tartottak macskát, hogy családjuknál is minden rendben legyen míg ők úton vannak. Elvégre egy kis extra szerencse az otthon maradóknak sem árt. A Japán tengerészek szerint a három színű cicák távol tartják a vihart és a szellemeket. De a macskáknak egy fajta jóstehetséget is tulajdonítottak. Például, ha egy hajó macska egyenesen oda ment egy tengerészhez az jó jel volt, de ha elindult felé majd visszafordult az rossz óment jelentet. Időjósok is voltak ezek az állatok, a viselkedésükből következtetéseket vontak le az időjárásra vonatkozóan. És bizony, ha egy cica leesett a fedélzetre mondjuk az árbocról vagy ledobták volna, az a közeljövőben a hajó viharban való elsüllyedését jelentette volna, de legjobb esetben is 7 év balszerencsét a hajóra.

Francia matrózok cicával
Forrás: usni.org

Számos híres hajó macskáról tesznek említést a történelemben, például Elsüllyeszthetetlen Sam-ről, aki bizony rászolgált a nevére. Sam ugyanis 3 hajó elsüllyedésénél is jelen volt, mire végre nyugdíjazták és visszavonták a tengeri szolgálattól.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek