Hallássérült-segítő kutya

Hallássérült-segítő kutya

Miben segít a hallássérült-segítő kutya?

A hallássérült-segítő kutya talán kevésbé ismert fogalom hazánkban, mint például a vakvezető vagy a terápiás kutya. De mit is csinálnak ezek a kutyák? Hogyan változtatják meg gazdáik életét?

Életmentő kutyák

Ezek a segítőkutyák akár életmentőek is lehetnek. Gondoljunk csak bele hány féle veszély leselkedik ránk a mindennapokban, amiket a hallásunk nélkül nem biztos, hogy időben észlelnénk. Legyen az egy közeledő autó, a tűzjelző hangja vagy akár egy betörő jelenléte otthonunkban. De nem is kell ennyire messzire menni, mi van, ha nem halljuk egy szerettünk, például a gyerekünk segélykérését. Ugye, milyen rémisztő belegondolni? A hallássérült személyek bizony számtalan ilyen problémával szembesülnek nap, mint nap. Ezeket a kutyák arra képzik ki, hogy jelezzék gazdájuknak a telefont, a csengőt, az autót, azt, ha valaki hozzájuk szól és bármilyen olyan hangot, ami fontos lehet.

akita ráteszi a mancsát a gazdájára
Ezek a kutyák megtanulnak minden fontos hangot jelezni

Ami nagyon érdekes, hogy ezek a kutyák tudják, hogy a legtöbb ember hall, de gazdájuk nem. Értik miért kell segíteniük. Hallottam olyan történetet segítőkutya kiképzőtől, hogy volt, hogy a hangjelző kutya nem jelezte a telefont gazdájának, mert volt egy halló személy is a szobában és csak a másik személyre nézett rá kérdőn, hogy: " nem kéne szólnod a gazdinak? "

Az életminőség javítása

Ezek az állatok nem csupán abban segítenek, hogy gazdájuk meghallja a tűzjelzőt vagy egy arra haladó autót. Ennél nem kevésbé fontos tulajdonságuk, hogy csökkentik gazdájuk izoláltságát és magányosságát. Rengeteg nem halló személy sokszor kirekesztve érzi magát ugyanis sajnos nem sok halló személy beszéli a jelnyelvet és emellett, ha szájról szeretnének olvasni az adott személy esetleg nem fordul velük szembe, vagy ha már többen vesznek részt a beszélgetésben akkor is lemarad a beszélgetésben ezek miatt az akadályok miatt. A kutya kapcsolatot teremt két ember között így megkönnyítve a kezdeti kapcsolatteremtést a gazdája és egy idegen között. Ezért és mivel a kutyának hála közterületen is biztonságban érezheti magát a gazda szívesebben mozdul ki, emberi kísérő nélkül. Visszakapja az önállóságát és a mobilitását ezzel csökkentve a frusztrációját és a depresszió kialakulásának esélyét.

akita gazdájával sétál
Visszaadják a gazda önállóságát

Nagyon fontos tulajdonságuk ezeknek a kutyáknak, hogy javítják az alvás minőségét, ugyanis sok hallássérült személy, aki napközben hallókészüléket használ így többé kevésbé hallja a környezeti zajokat éjjelre kiveszi azt és teljesen kiszolgáltatottá válik saját otthonában. Ez főként a gyerekekre igaz, ők sokszor már jó előre szoronganak a lefekvés idő előtt és sokáig nem tudnak elaludni, vagy rémülten riadnak fel éjszaka, mert nem tudják a szüleik otthon vannak e és minden rendben van e. Egy kutyával az oldalukon és persze az ágyuk mellett ez a szorongás megszűnik.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek