Hogyan ápoljuk a cicánk fogait?

Hogyan ápoljuk a cicánk fogait?

A cicák ragadozó állatok, ezért nagyon fontos, hogy fogaik erősek és egészségesek legyenek. A picik fogak nélkül születnek. Körülbelül két hetes korukban kezdenek kinőni az első tejfogak, amelyekből összesen 26 bújik elő. A fogváltás 3-4 hónapos korban kezdődik és nagyjából nyolc hónapos korukra 30 maradandó foguk lesz.

Jó fog, jó egészség

Ha a cicánknak fogkövesek a fogai, az fogínygyulladást okozhat. A fogínygyulladás a kezdete a szájüregi gyulladásoknak, mely nagyban ronthatja cicánk életminőségét. A szájüregben kialakult gyulladások hatással vannak a májra, a vesére és a cica szívére is. Ezért nagyon fontos, hogy a fogkő-problémát komolyan vegyük, és mielőbb megkezdjük a kezelését. Természetesen a legjobb módszer mindig a megelőzés.

Rendszeres ellenőrzés

Fontos, hogy gyakran ellenőrizzük kedvenceink fogait. A fogkövet nem nehéz felismerni. Ha a fogak körül, sárgás-barnás lepedékszerű anyagot látunk, amit nem tudunk fogkefével eltávolítani, az fogkő.

A probléma sokszor azonban láthatatlan marad. Ha a cicának rossz szagú a lehelete gyanús, hogy fogkő probléma áll a háttérben. Ha ezt tapasztaljuk, akkor is vigyük el a cicát állatorvoshoz.

A fogkövet mi magunk nem, de az állatorvos könnyen le tudja szedni. Ehhez az állatot általában elbódítják, mert a beavatkozást gyorsan rezgő eszközzel végzik, és ezt még a nyugodt, fegyelmezett állatok is nehezen tűrik.

Megelőzés

Minden betegség esetén a legfontosabb a megelőzés. A legjobb, ha kölyökkorban elkezdjük a cicát hozzászoktatni a szájápoláshoz. Vásárolhatunk kedvencünknek speciális, macskák számára készült fogkrémet és fogkefét. Soha ne használjunk emberek számára készült fogpasztát, mert ezek a macskákra káros anyagokat tartalmazhatnak.

A jutalmazás során is sokat tehetünk cicánk fogainak egészségéért. Kaphatók olyan rágcsálnivalók, jutalomfalatok, melyek természetesen tisztítják a fogaikat. Sőt kaphatók olyan tápok is, melyek kimondottan a cicák fogbetegségeinek megelőzésére készültek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek