Hogyan menjetek oda gyerekkel idegen kutyához

Hogyan menjetek oda gyerekkel idegen kutyához

Hogyan menjetek oda gyerekkel idegen kutyához? A gyerekek természetükből kifolyólag vonzódnak az állatokhoz, de első a biztonság.

Fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogy engedély nélkül nem simogatunk meg idegen kutyát, pláne nem futunk oda hozzá! Akkor sem, ha pici, akkor sem, ha olyan, mint a miénk vagy, ha bundás és aranyos. Egyszerűen nem. Azonban ugyanilyen fontos az is, hogy ha a gyerekünk igényli az állatokkal való ismerkedést akkor ne tiltsuk el ettől. Mert akkor akaratlanul is bele neveljük, hogy félni kell tőlük. Ezzel akár egy életre megfoszthatjuk őket attól az örömtől, amit az állatok tudnak nyújtani.

westi gazdájával  és kislánnyal
A legtöbb gyerek igényli az állatokkal való kapcsolatot

Amennyiben gyerekünk érdeklődik az állatok például a kutyák iránt és szeretné megsimogatni a környéken sétáló ebeket akkor ne tiltsuk ezt meg neki, de tanítsuk meg, hogy udvariasan tegye ezt. Ez azért is fontos, mert a gyerekek még nagyon fogékonyak az állatok jelzéseire, nagyon könnyen tanulnak meg velük kommunikálni. Ezáltal egész életükben nagyobb biztonságban lesznek például a kutyák közelében, ugyanis képesek lesznek felmérni az adott állat szándékait és a kutyák is kedvesebbek azokkal, akik nem félnek tőlük.

És természetesen tanítsuk meg gyermekünket, hogy mindig kérdezze meg a gazdát, megsimogathatja e a kutyust?

Miért ne engedjük oda a gyereket idegen kutyához?

A válasz egyértelműnek tűnhet, hogy ne harapja meg a kutya. De persze nem ez az egyetlen ok.

Annak, hogy ne engedjük oda a gyereket idegen kutyához számtalan oka van

Lehet, hogy a kutya fél a gyerekektől. Ennek lehet oka a nem megfelelő szocializáció; egy korábbi rossz élmény, de az is lehetséges, hogy a kutya idegrendszere nem a jó.

Mi történik, ha egy gyerekektől félő kutyához oda szalad a gyereked?

  • Először is jó eséllyel megharapja a kutya. Ha nem harapja meg akkor viszont lehet, hogy bepánikol és elmenekül és a gazdája kedvéért sem jön vissza. Egy rossz idegrendszerű, félős vagy éppen bántalmazott kutya bizony el is rohanhat, ha megijesztik.

És, ha nem is fél a gyerekektől akkor is lehet baj..

  • Az is lehet, hogy a kutya alapvetően szereti a gyerekeket, de valamije például a gerince fáj és, ha rossz helyen nyúl hozzá a gyerek akkor oda kap, hogy védje magát.
  • A kutya túlságosan örülni fog a gyereknek, felpörög és örömében ráugrik, ne adj isten feldönti a gyereket. Aminek komoly sérülés lehet a következménye, a traumáról már nem is beszélve, ami után a gyerek valószínűleg félni fog a kutyáktól. De az is elég, ha a kutya rossz helyen karmolja meg a gyereket.
  • Segítőkutyához megy oda a gyerek. Amennyiben egy gyerek megszokja, hogy minden kutyára rávetheti magát a szülei és főleg a gazdi engedélye nélkül akkor bizony, egy vakvezető kutyához is oda fog szaladni mikor az éppen dolgozik, ez pedig a kutya gazdájára nézve is veszélyes lehet.
kölyökkutya gyerek nadrágját tépi
Egy kutya akár játék közben is okozhat sérülést egy gyereknek, hát még ha fél

Hogyan köszöntse a gyerek az idegen kutyát?

Amennyiben a gyerek szeretne oda menni egy kutyához úgy kérdezzük meg a kutya gazdáját, hogy meg szabad e simogatni a kutyust? Ha már elég nagy a gyerekünk akkor legjobb, ha ő maga kérdezi meg. Ameddig nem kaptok engedélyt rá, hogy köszönjetek a kutyának addig ne is induljatok el felé. Ha a gazda azt mondja, hogy nincs akadálya, hogy megsimogassátok akkor is udvariasan menjetek az állathoz. Értsd nem rohanva, pláne nem sikoltozva vagy kiabálva. Normális tempóval, normális hangerővel. Lehetőleg ne tegyen a gyerek hirtelen mozdulatokat. Jó, ha mielőtt hozzáértek a kutyához már megszólítjátok. Legjobb, ha a nevén szólítjátok és pár lépésre megállva tőle, magatokhoz hívjátok, hogy ő dönthessen arról szeretne e veletek megismerkedni. Ha oda megy hozzátok akkor mutasd meg a gyereknek hol és hogyan szabad simogatni a kutyát. A nyaka oldalát, a hátát és az oldalát általában szívesen tartja oda a kutya. Vagy éppen a fenekét. Itt a faroktő vakargatásnak örülnek a legjobban. A kutya amennyiben nyitott rátok úgy valószínűleg nem csak áll majd ott mozdulatlanul, hanem meg akar majd szaglászni, esetleg meg is nyalogat titeket. Tanítsd meg a gyereket, hogy ilyenkor ne ijedjen meg, a kutyus is csak ismerkedni akar. Ne kezdjen el ilyenkor elugrani előle csak álljon ott és engedje a kutyának, hogy megszagolja. Lehetőleg a gyerek arcát azért ne nyalja meg a kutya.

A barátkozás minden esetben addig tart csak amíg a gyerek is és a kutya is komfortosan érzi magát. Mindkét félnek legyen lehetősége kilépni a szituációból, ha elég neki.

Amíg nem ismeritek a kutyát addig ne hagyd vele egyedül a gyereket, végig maradj mellette és ha azt látod, hogy a gazdi nem figyel a kutyára akkor is menjetek tovább inkább. Fontos, hogy a szülő és a gazdi is figyeljen ilyenkor.

kisfiú kutyájával
Fontos mindig figyeljétek a kutya testjeleit ameddig vele van egy gyerek

Fontos, amennyiben sárga szalag vagy masni van a kutya nyakán vagy a pórázon úgy ne menjetek oda hozzá. Ez azt jelzi, hogy térre van szüksége.

 

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek