Hollandiában nincsenek kóbor kutyák

Hollandiában nincsenek kóbor kutyák

Hollandiában nincsenek kóbor kutyák, de mit csinálnak másként, mint hazánkban?

Borítókép forrás: fourpaws.com

Hogy lehet, hogy Hollandiában nincsenek kóbor kutyák?

Az 1800-as években Európa szerte státusz szimbólum lett a kutya. A vidéki házőrző és munkakutyák mellett megjelentek a városi, kedvtelésből tartott ebek. Kizárólag a tehetősek engedhették meg maguknak, hogy hobbiból kutyát tartsanak.

Emellett a vidékről városba költözők is hozták magukkal kutyáikat, melyek szabadon járkáltak az utcákon. Ez vezetett az egyre nagyobb számú kutya megjelenéséhez a városokban.

Az egyre több önsétáltató kutya nem kívánt szaporulatokhoz és a veszettség egyre gyakoribb felbukkanásához vezetett.

Óriási problémát jelentett a veszettség tekintve, hogy nem volt még rá ellenszer. Sokan a betegségtől való félelmükben kidobták kutyáikat az utcára. Ezért ahogy hazánkban, úgy itt is bevezetésre került az ebadó. Ez azonban csak fokozta a problémát. Sokan kidobták kutyájukat az utcára csak, hogy ne kelljen adót fizetniük utánuk. Főleg a kevésbé tehetősek, akik vidékről költöztek a városokba.

1864.- ben Hágában alakult meg a világ első állatvédelmi ügynöksége.

Forrás: downtoearth.com
Forrás: downtoearth.com

És manapság…

Manapság Hollandiában nincsenek kóbor kutyák, amit nem eutanáziával értek el, hanem egy programmal aminek a neve: CNVR azaz Collect- Begyűjtés, Neuter- Ivartalanítás, Vaccinate- Oltás, Return- Visszaengedés, mely egy országos a kormány által finanszírozott program. Így megállították az utcai populáció növekedését, anélkül, hogy megteltek volna a menhelyek. Ezenkívül számos önkormányzat magasabb adót vett ki a vásárolt kutyusokra, mint a menhelyről örökbefogadottakra, ezzel is népszerűsítve az örökbefogadást. Állatrendőrséget is létrehoztak az állatok elleni bűncselekmények figyelemmel kísérésére és a bajba jutott állatok megmentésére. Az állatbántalmazás akár 3 év szabadság vesztéssel és 16.750,- euros pénzbüntetéssel is járhat.

Forrás: worldanimalprotection
Forrás: worldanimalprotection

Mára minden 5.-ik holland háztartásban van kutya és az utcákon egyáltalán nincsenek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek