Hősugárzást érzékelő kutya orr

Hősugárzást érzékelő kutya orr

Hősugárzást érzékelő kutya orr avagy a kutyák még különlegesebbek, mint eddig hittük.

Hősugárzást érzékelő kutya orr avagy a kutyák még különlegesebbek, mint eddig hittük

A kutyák még látás- vagy hallás sérülten is képesek vadászni, illetve simán megtalálják a gazdit a vaksötétben is. Gondolkodtál már rajta, hogy lehet ez?

Nos most már erre is talált választ a tudomány. Kiderült, hogy a kutyák orra képes érzékelni a hősugárzást. Ez eddig csak néhány fajról volt ismert, mint egyes kígyók, denevérek, melyeknek ez a képessége elengedhetetlen a vadászat során.

A Lundi Egyetem kutatói bizonyították a felvetést, hogy a kutyák orra érzékeli az enyhe hősugárzást. A kísérlethez 3 kutyát képeztek ki arra, hogy válasszanak egy szoba hőmérsékletű és egy 31 fokos tárgy között. A két tárgyat 1,6 méterre helyezték el a kutyáktól. Látható vagy szagolható különbség nem volt a tárgyak között. A kutatók is csupán érintés útján tudták megkülönböztetni őket. A kutyák egyértelműen érzékelték a hőmérsékleti különbséget a tárgyak között. Az eredményeket a Scientific Reports-ban publikálták. 

Ezt követően az ELTE etológusai 13 családi kutya agyát vizsgálták fMRI géppel miközben semleges vagy gyenge hősugárzású tárgyakat mutattak nekik. A kutyák agyának azon része, mely a szaglásból bejövő információkat értelmezi jobban reagált a hősugárzó tárgyakra, mint a semlegesekre. A kutatók azonosították az agy azon régióit melyek a hősugárzást érzékelik. A kutatók feltételezik, hogy ezt a képességüket még a farkasoktól örökölték kedvenceik és az éjszakai vadászatban segítette az őseiket. 

A kutya orr egy nagyon sokoldalú szerv
A kutya orr egy nagyon sokoldalú szerv

A tanulmány összhangban van más kutatásokkal, amelyek a kutya orrát és agyát a jelek széles körének feldolgozásának kifinomult platformjaként írják le" - mondja Gary Settles, a Pennsylvania State University professzora. Hozzáteszi azonban, hogy vannak kétségei, hogy a kutyák orra képes megkülönböztetni távolról a hideg és meleg testeket. Mint mondja még további tanulmányozások szükségesek. De azzal egyet ért, hogy a tanulmány sok hasznos és újító megállapítást tesz a kutyák eme különleges szervéről.

Ahogy eddig is sejtettük a kutyák tényleg többet érzékelnek a világból, mint mi.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek