Így tartsuk a kutyát a lakásban

Így tartsuk a kutyát a lakásban

Kutyát lakásban tartani ma már egyáltalán nem számít rossz döntésnek, feltéve, ha felelősségteljesen tesszük mindezt.

Ebben a cikkben bemutatjuk a társasházban való kutyatartás íratlan szabályait, és mutatunk néhány fajtát, amelyek számára kifejezetten komfortos körülményeket kínálhat egy meleg családi otthon.

Kutyát lakásban tartani tényleg főben járó bűn?

A társasházban való kutyatartással szemben gyakorta felhozott érv, hogy „egy kutyának márpedig kertre van szüksége a szabad mozgáshoz”.

Nem vitás, hogy ez a kijelentés számos élethelyzetben megállja a helyét. Ugyanakkor általánosítani sem tanácsos. Több megalapozott érvet is fel tudunk ugyanis sorakoztatni amellett, hogy miért érezheti jól magát a négylábú egy panellakásban.

Először is nem mindegyik fajta rendelkezik nagy mozgásigénnyel, és fokozott aktivitással. Nekik bőven elegendő lehet a napi kétszeri séta, miközben órák hosszat képesek pedig szunyókálni a kényelmes fekhelyükön.

Egy lakásban tartott kutyus több időt tölthet a szeretett gazdi mellett, és sokkal inkább részese tud lenni a családi történéseknek. Ott lehet a családi tévénézések, beszélgetések vagy ebédek alkalmával, és biztonságban érezheti magát. Ráadásul az otthon melege védelmet nyújt a nagy viharok, vagy éppen a zord időjárással szemben is.

Ha a körülmények adottak tehát, akkor sok kutyus esetében igenis megfelelő életteret jelenthet egy társasház. Persze a hosszú távú harmónia fenntartásához szükség van a gazdi rendszeres odafigyelésére is.

Ne feledjük, hogy a kutyatartás felelősséggel is jár

Kutyát tartani csakis felelősségteljes hozzáállás mellett szabad, természetesen a lakásban is. Ennek megfelelően alakítsunk ki olyan környezetet a család leendő kedvence számára, amelyben jól érezheti magát.

Ne feledkezzünk meg a napi séták rendszerességéről. Reggel közvetlenül ébredés után ez legyen az első teendők egyike, amit ismételjünk legalább még egyszer a nap végén. Négylábú barátunknak ugyanis szüksége van a rendszeres mozgásra, illetve a kisebb és nagyobb dolgait is el kell végeznie. Persze ez időnként fárasztó lehet, ugyanakkor a kutyus hűséges szeretete mindenért kárpótol minket.

Gondoskodjunk róla, hogy kutyánk betartsa a társasházban élés íratlan szabályait. Gazdiként a mi felelősségünk ugyanis, hogy a hangoskodásával ne zavarja a szomszédokat. Alapszabály, hogy fáraszthatatlan és nevelhetetlen eb nem létezik.

Az egész csak kellő odafigyelés, illetve foglalkozás kérdése. Gondoskodó gazdiként szánjuk rá az időt és energiát a kutyus nevelésére, és adjuk meg neki azt a törődést, amit elvár tőlünk. Ha kellőképpen lefoglaljuk őt és lekötjük az energiáit, akkor az erőfeszítéseinket jó viselkedéssel fogja meghálálni.

Számoljunk azzal is, hogy nem minden szomszéd fogja jó szemmel nézni a háziállatunk jelenlétét. Tanuljuk meg tolerálni a környezetünkben élők igényeit is, és igyekezzünk nem zavarni senki nyugalmát.

Kutya fajták, akik kifejezetten jól érzik magukat a lakásban

Egyes kutyafajták esetében sokkal nagyobb lesz annak a valószínűsége, hogy egy társasházi közeg ideális életteret jelenthet a számukra. Leginkább a kevesebb mozgásigénnyel rendelkező, alapvetően kisebb testű négylábúak jelenthetnek jó választást panel környezetbe.

Ilyen például a mopsz, aki a csendes és nyugodt természete mellett minden percet igyekszik a gazdi mellett tölteni, ezért imádni fogja a benti létet. Hasonlóan jól ellesz a kényelmes fekhelyén a bulldog is, aki híresen lusta eb révén bőven be fogja érni kevesebb sétával is naponta.

Emberbarát és felettébb ragaszkodó természetük miatt a csivava, uszkár, vagy éppen a Yorkshire Terrier választása esetén sem tévedhetünk, de egy kedves kis tacskó számára is ideális körülményeket kínálhat egy meleg társasházi otthon.

Persze mindig akadnak üdítő kivételek a nagyobb testű, több mozgásigénnyel rendelkező egyedek között is. Az itt felsorolt kutyafajták a tulajdonságaik révén mindenesetre abszolút nyerő választást kínálnak lakásban tartásra.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek