Jane Dotchin, a kutyája és a lova

Jane Dotchin, a kutyája és a lova

Jane Dotchin aki nem rég töltötte be a 81-et, minden évben elutazik az otthonából (Hexham-ból, Northumberland-ből) Skóciába, ez az út átlag 600 mérföld (965km) szokott lenni, attól függően melyik barátját látogatja meg arra felé. Mintegy 50 éve minden évben neki vág a kalandnak. Szép, hogy ezt 81 évesen is megteszi, ugye? És ha még azt is eláruljuk, hogy teszi meg a közel 1000km-es utat.

Borítókép forrás: news.stv.tv

Lóháton, kutyájával a nyeregtáskájában! 2021-ben is megtette a szokásos útját lovával Diamonddal és kutyájával Dinkyvel. Ekkor megkapta a British Horse Society-től a kivételes teljesítmény díját is! Az éves túrázás akkor kezdődött mikor Jane 1972-ben meg akarta látogatni egy mintegy 300 mérföldre lakó barátját. Édesanyja elvállalta, hogy vigyázz a lovaira egyet kivéve így aztán lovával együtt vágott neki az utazásnak Somersetbe. Jane állítása szerint nem volt könnyű ez az út, de jó volt. Ekkor kapott rá az utazás ízére.

Jane Dotchin állataival forrás: dailyrecord.co.uk
Jane 50 éve minden évben neki vág a kalandnak állataival, forrás:dailyrecord.co.uk

Azóta minden évben neki vág a kalandnak és meglátogatja a barátait a „környéken”. Az úti cél és az út időtartama időnként változik, annál is inkább, mert az utazásai során is rengeteg barátot szerzett és igyekszik időről-időre mindegyiküket felkeresni. Csak a legszükségesebb dolgokat viszi magával. Főként zabkását, zabkalácsot és sajtot eszik út közben és a biztonság kedvéért van nála egy régi mobil telefon, ami néha még jelet is talál és az akkumulátorrá 6 hétig bírja. Az utazás általában olyan 7 hétig tart ugyanis esőben nem mennek tovább. Térképre nincs szüksége, annyiszor tette már meg az utat, hogy álmában is oda találna.

Jane Dotchin korábbi lovával útközben_ forrás: gullwingphotography.blogspot.com
Jane korábbi lovával útközben_ forrás: gullwingphotography.blogspot.com

Mindig csak annyit mennek amennyihez Janenek kedve van és amit az időjárás enged így a barátait csak az utolsó pillanatban értesíti érkezéséről, hogy aznap benézne, nehogy hiába várják és aggódjanak. Könnyebb szakaszokon kiteszi Dinkyt a nyeregtáskájából, hadd szaladgáljon. Éjszakánként pedig ők ketten összebújnak a sátorban, hogy ne fázzanak. 2001-ben lova gyengélkedett így kutyájával biciklivel tették meg az utat, de azt mondja az nem volt az igazi, hiányzott a lova. Jane szerint mindig történik valami az úton és sohasem unalmas. Az autósok többször veszélybe sodorták és nincs ínyére, hogy úton-út félen hátrahagyott tábori szemetet talál, de a természet és az állatok, amikkel találkoznak kárpótolják. Jane több könyvet írt kalandjaikról és nem szándékozik felhagyni útjaival ameddig fizikailag bírja.

A képen Jane Dotchin és állatai: Missy, Archie és Dinky láthatóak, forrás: gullwingphotography.blogspot.com
Volt idő mikor két kutya is tartozott a csapathoz, A képen Jane, Missy, Archie és Dinky látható, forrás: gullwingphotography.blogspot.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek