Játék agresszió cicáknál

Játék agresszió cicáknál

A játék agresszió cicáknál nagyon gyakori. De miért támad meg a cicám miközben játszunk?

Sok gazdinak lehet ismerős a játék agresszió macskáknál. Vannak, akik pont azért nem is szeretik a cicákat, mert nem értik miért van, hogy az egyik pillanatban még játszik vagy éppen dorombolva bújik az emberhez, a másik pillanatban pedig már támad. Pam Johnson-Bennett cica viselkedési szakértő választ ad a játék agresszió lehetséges okaira.

A játék agresszió igen gyakori kölyök- és nem megfelelően szocializált cicáknál

Ez a viselkedés nem összekeverendő egyéb agresszív viselkedésekkel. A cicák igen érzékenyek és az agresszív viselkedésük hátterében állhatnak egészségügyi okok, például, ha fáj valamijük. Félnek, frusztráltak és így tovább. A játék agresszió esetében általában arról van csupán szó, hogy kedvencünk túl durván játszik és a móka hevében megkarmolja, megharapja a gazdit. De nem fúj vagy nyávog mérgesen és nem látszik agresszió az arcán. Sokszor még meglepett arcuk is van, ha az ember felkiált fájdalmában játék közben. Amennyiben kedvencünk agressziója újkeletű, esetleg nem találunk rá magyarázatott, úgy keressük fel az állatorvost, hogy kizárhassuk az egészségügyi okokat.

játszó cica
Forrás: freepik.com

A játék agresszió lehetséges okai macskáknál Pam Johnson-Bennett szerint?

Korai elválasztás

A túl fiatalon elválasztott kölykök nem tanulják meg anyjuktól és alom társaiktól az udvarias viselkedést. Azzal, hogy a kismacskák együtt játszanak, megismerik saját erejüket és megtanulják kontrollálni magukat játék közben. Azon cicáknál, akiknél ez az időszak kimarad vagy túl korán véget ér gondot okoz finoman játszani és náluk egy-egy heves játék akár valódi agresszióba is átfordulhat.

Túl durván játszik a gazdi

Másik gyakori ok a játék agresszióra, hogy a gazdi is túl durván játszik velük. Például direkt hergeli fel a cicát, hogy bunyózzon a kezével, aztán meglepődik, ha kedvence tényleg túl pörög.

Nincsenek megfelelő játékai a cicának

Amennyiben nincsenek megfelelő játékai a cicának, úgy nem tudja levezetni a vadászösztöneit és bizony a gazdin fogja megtenni ezt. Ez kiemelten igaz a benti cicákra akik, nem tudnak elmenni egerészni.

Nevelési hibák

Nagy hiba, ha olyat játszunk cicánkkal, hogy levadászhatja a kezünket, lábunkat. Ilyet még kesztyűben se tegyünk soha, mert aztán meglepődünk, ha kesztyű nélkül ugyanaz a játék már fájdalmas.

Pam Johnson-Bennett szerint, ha cicánk játék közben megharap a legrosszabb, amit tehetünk az, ha sikítva elkapjuk a kezünket és még ki is kap a cica. Ez ugyanis még ronthat is a helyzeten. Kedvencünk nem érti, mi a problémánk, de érzi, hogy hirtelen idegesek és mérgesek lettünk és ettől ő is feszültté válik és talán agresszívvé is.

Pam szeint a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a kezünkkel, amit harapdál a cica gyengéden eltoljuk magunktól, erre jó eséllyel elengedi a kezünket. Ezután pár pillanatig ignoráljuk a macskát vagy távolodjunk el tőle. Ezáltal megtanulja, hogy a harapás azonnali befejezését jelenti a játéknak. 

(És igen ez logikus, de azért ember legyen a talpán, aki ilyenkor higgadt marad és nem rántja el a kezét.)

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy sose bántsuk és sose rémisszük meg kedvencünket, ha túl durván kezd játszani, mert az csak a kapcsolatunkat rontja.

plüssjátékkal játszó cica
Forrás: freepik.com

Ezenkívül javasolja, hogy legyenek olyan játékai, amikkel egyedül is játszhat például tollas labda, levadászható plüss egér és így tovább és legyenek olyan játékai is, amikkel velünk játszhat, mint a pálcás játékok. Legyen macskabarát az otthonunk mászható polcokkal, cica mászó fallal, odúkkal, alagutakkal. Tehát cica szemmel legyen inger gazdag a lakás. Játszhasson, néha az elöl hagyott papírzacskóval, papírdobozzal és így tovább. Akkor és lehetőleg addig játssz vele amikor és ameddig ő akarja. Ha épp pihen, hagyd pihenni. Ha játszani akar, akkor játssz vele.

Pam még azt is javasolja, hogy ha cicád hajlamos levadászni a lábadat akkor légy résen. Legyen egy játék a zsebedben, amit szeret és, ha készül lecsapni rád akkor tereld el a figyelmét a játékkal.

Ha magányosnak és fásultnak tűnik kedvenced és ennek a fásultságnak nincs egészségügyi oka akkor szerezz neki cica társaságot. Hívj át cicás barátokat vagy fogadj örökbe egy társat neki.

Forrás: catbehaviorassociates.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek