Kell, hogy jusson  időd a kutyasétáltatásra

Kell, hogy jusson időd a kutyasétáltatásra

Ha kutyád van kell, hogy jusson  időd a kutyasétáltatásra. De persze az élet, meg a főnököd, meg a család közbe szólhat.

Mit tegyél, ha úgy érzed nincs időd a kutyasétáltatásra a rohanó hétköznapokban?

Sok kutyatartó kötelező tevékenységként gondol a sétáltatásra, azonban sok más szemszögből is meg lehet közelíteni ezt a témát és ha jobban belegondolunk ez egy nagyon sokrétű feladat, mely a gazdákra is igen jó hatással van. Általánosságban elmondható az, hogy a kutyát tartó emberek fittebbek, hiszen a kutyával való foglalkozás, séta, tréningezés és játék aktív elfoglaltságot jelent, több fizikai aktivitás része a kutyás emberek életének.

kiskutyák
Forrás: canva.com

Az az idő, amelyet a kutyánkkal töltünk igen értékes, hiszen a sétáltatás során erősítjük a kutya-gazda kapcsolatot, lehetőséget biztosítunk a kutyánknak a tanulásra és a fejlődésre azáltal, hogy séta közben folyamatosan feladatokat adunk neki és elvárjuk, hogy teljesítse azokat. A városban sétálva rengeteg olyan szituáció adódik, amelyben elvárjuk a kutyánktól, hogy megfelelően viselkedjen, és a tőle elvárt módon reagáljon. Fontos, hogy amellett, hogy tréningezünk sétáltatás közben, élvezzük is amit csinálunk, és nem utolsó sorban a kutyánk is élvezze azt. Ez egy közös tevékenység mely akkor jó, ha mindkét félnek kikapcsolódás. A kutya szemszögéből nézve a sétálásnak egy örömteli és érdekes tevékenységnek kell lennie, és nekünk gazdáknak a feladata, hogy megmutassuk a kutyánknak, hogy milyen jó dolog kint lenni a szabadban és új dolgokat felfedezni.

A séta a fizikai és a mentális aktivitások metszetébe tehető be, hiszen amellett, hogy mozgás közben a kutya levezetheti az energiáját, rengeteg inger éri közben, amelyek megdolgoztatják az agyát, illetve a korábban említett feladatok és elvárások is fejlesztik a mentális készségeit. A kutyát érő ingerek (járművek, szagok szagok, furcsa tárgyak, épületek, állatok, emberek stb.) mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutya kielégíthesse a kíváncsiságát, megismerhessen új embereket és állatokat, ezáltal a szociális viselkedést gyakorolja; megtanuljon kezelni helyzeteket, hozzászokjon a zajokhoz és az ijesztő dolgokhoz, járművekhez, hogy ezáltal egy sokkal kiegyensúlyozottabb kutyánk legyen. Ajánlatos minél hamarabb már kölyökkorban szoktatni a kutyákat a körülöttük lévő világhoz, így elkerülhető nagyon sok viselkedési probléma. A séta kiváló alkalmat nyújt a szocializációra.

kutyaséta
Forrás: canva.com

A kutyák igénye a foglalkozásra nagyon eltérő lehet, és fontos, hogy ismerjük a kutyánkat, hogy mire van szüksége. Sokszor tapasztalható az, hogy a gazdának a sok teendője, vagy a munkája, családja, barátai mellett nem marad elég ideje a kutyájára. Persze előfordulhatnak hosszú munkanapok, események, kirándulások, melyek ideje alatt szintén nincs időnk a kutyánkra.

Akár a rohanós reggeleken akár, ha elutaznál valahova, vagy részt vennél különböző programokon, nagyon hasznos ha felfogadsz egy szittert, hogy vigye el sétálni a kutyádat. Ez valójában olyan egyszerűen működik, mint ahogy hangzik, hiszen a Petwisecare weboldalán néhány perc alatt kiválaszthatod a számodra szimpatikus szittert. Ez több szempontból is előnyös, hiszen amellett, hogy te is nyugodtan tudod végezni a dolgodat, a kutyád is meg fogja kapni a neki járó figyelmet, mozgást és játékot. A figyelem hiányában a kutyáknál komoly viselkedésbeli zavarok léphetnek fel, melyek amellett, hogy megnehezítik a közös életet, súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. A mozgás pedig kiemelkedően fontos, hogy a kutya jó állapotban legyen, megfelelő legyen az izomzata és a megfelelő mozgatással tovább meg lehet őrizni az aktivitását és ezáltal az egészségét is.  Ezért érdemes átgondolni, hogy tudsz-e annyit foglalkozni és sétálni a kutyáddal amennyire szüksége van, ha erre ’nem’ a válasz akkor javasolt felkeresni egy szittert. A petwisecare szitterek egytől egyig képzettek és alig várják, hogy segíthessenek neked és kedvencednek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek