Klikker képzés kutyáknak

Klikker képzés kutyáknak

Biztosan már sokan hallottatok róla, hogy létezik egy úgynevezett Klikker képzés kutyáknak. De miért is jó, ha így tanítod kedvencedet?

Borítókép: doglab.com

A klikkeres kutya szívesebben dolgozik gazdájával és fejlődik az agyának a kreatív része ugyanis neki magának kell kitalálnia mit várunk tőle. A felajánlott viselkedést jutalmazzuk. Emellett a pozitív megerősítéssel tanuló kutya gyorsabban és szívesebben tanul. Ezzel az eszközzel tulajdonképpen a Pavlovi-reflexet használjuk.

Forrás: drjensdogblog.com_aussie
Forrás: drjensdogblog.com

A klikker egy műanyag keretben lévő fém lapocska, ami megnyomva jellegzetes klikkelő hangot hallat. Ezt a hangot jutalomfalattal kötjük össze így a kutya megtanulja, hogy a hang egyet jelent a jutalommal és azzal, hogy sikerült kitalálnia mit akar a gazdi. Legjobb kölyökkortól elkezdeni a klikkerezést, de valójában bármilyen korú kutyával bele lehet vágni.

dogica.com_kutya klikkerrel a szájában
Forrás: dogica.com
Klikkeres tanítás

1. Első lépésként válasszunk egy a kutya számára ismert helyett, a kertet vagy a nappalit. Tegyünk a jutalomfalattartóba 20-30 darab jutifalatot, sajt kockát, virsli karikát bármilyen könnyen adagolható, gyorsan fogyasztható nasit. Most semmi más dolgod nem lesz, mint klikkelni majd utána adni egy jutit. És ezt egymás után megismételni hússzor. Ezt ismételjük meg másnap, majd néhány nap múlva újra míg a kutya már egészen biztosan összekötötte magában a hangot a jutalommal.

jack russel mancsot nyújt klikker felé_forrás: markvette.com
Forrás: markvette.com

2. Következő lépésként a legváratlanabb helyzetekben nyomjuk meg a klikkert. Tv nézés közben, sétaközben, miközben kutyánk épp kedvenc játékát rágja és azonnal adjunk jutalomfalatot a hang elhangzása után. Ezt is gyakoroljuk egy hétig. Ha már azt látjuk, hogy a kutya pontosan érti mit jelent ez a hang akkor elkezdhetünk tanulni.

3. Ezután jöhetnek a különböző megtanulni valók. Itt jön a lényeg, hogy a felkínált viselkedést jutalmazom. Egy egyszerű példa az ’ül’ megtanítása. Ülj le a kutyáddal szemben. Jutalomfalat bekészítve a jutalomfalat tartóba, de ne nyúlj még hozzá. Kezedben klikker és csak ülsz a szobában, ha kinti kutyusod van és a kertben ültök akkor próbálj ingerszegény részt és pillanatot választani, hogy ne fusson el egy postás miatt. Mikor a kutyád magától, utasítás nélkül leül, nyomd meg a klikkert és adj egy jutit. A sorrend minden esetben felkínált viselkedés- klikk-juti. Miután párszor magától leült és te ráklikkeltél-jutalmaztál, jöhet a vezényszó hozzá kötése.

4. Vezényszó hozzákötése. Amikor már láthatóan szeret ülni a kutyusod, gyakran teszi ezt és rögtön kéri a jutalmat érte akkor ideje hozzákötni a vezényszót. Amikor azt látod, hogy már közelít a feneke a földhöz akkor mond ki a vezényszót. Amint lent van a feneke, szokásos módon klikk+juti. Innentől tehát a sorrend: felkínált viselkedés-vezényszó-klikk-juti.

Érdemes az alapok elsajátítását kutyaiskolában megtanulnotok, ugyanis ez a módszer nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

 

Emellett nagyon fontos, hogy az ül csak egy példa, van olyan kutyus aki gyakrabban kínálja fel a fekvést vagy éppen a pacsit adást, náluk az a vezényszó legyen az első amit megtanultok, amit szívesen tanul.

kutya klikkerrel _Forrás: en.wikipedia.org
Forrás: en.wikipedia.org

Fontos

  1. A klikker nem behívó eszköz!
  2. Sorrend betartása: klikk-juti. Egy klikk-egy juti. Egy adott mozdulatot jutalmazunk mindig. És adott gyakorlásnál egy fajta mozdulatot gyakoroljunk csak
  3. Ne nyúlj a nasihoz a klikkelés előtt, mert akkor nem a hanghoz, hanem a mozdulathoz köti a kutya a jutalmat. Érdemes a jutifalattartót a hátunk mögött tartani, de legalábbis, hogy ne legyen szem előtt. Ugyanígy a klikkert is a hátunk mögött vagy diszkréten magunk mellett tartva nyomjuk meg.
  4. Különböző klikkereknek különböző hangja van. Egy adott típushoz ragaszkodjunk, ugyanis a kutya hallja a különbséget köztük. Lehet halkabb, hangosabb is. Ha kutyád megijed a hangtól akkor válasz egy halkabbat.
  5. Ha rosszkor klikkelsz a juti akkor is jár! A hang után minden esetben jár a juti. Ez a kondicionálás lényege.
  6. Kizárólag akkor gyakoroljunk mikor a kutya is és a gazdi is pihent, jó kedvű, nem fáradt, nem feszült, hogy mindkét fél számára pozitív élmény legyen a tanulás. Ennek érdekében mindig a csúcson kell abbahagyni mikor éppen sikerült párszor jól végrehajtania a kutyának a feladatot és ezután játék következzen.

Ne vigyük túlzásba. Napi 1-2 x 10 perc tanulás bőven elég. Kölyköknél még kevesebb is. Ennél hosszabb idő alatt kedvencünk megunja vagy elfárad és nehezen fog koncentrálni.

klikkeres kutya_forrás: companionanimalpsychology.com
Forrás: companionanimalpsychology.com

Ez a fajta képzés az alapja például a dog dancinges mozdulatok megtanításának, de sokszor segítőkutyák képzésének is. Sőt cicákon és más állatokon is működik.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek